Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Americký optimista, britský skokan nebo jamajský bob: Sportovní snímky které vás trochu dojmou a hodně pobaví

Avatar photo Carlito Brigante
08. 04. 2023

Svět sportu nám na filmovém plátně přináší správně dávkované napětí, které by se dalo krájet. Jako každý subžánr ovšem sportovní film nabízí spoustu různých odstínů, včetně těch vyloženě zábavných. A protože na našich obrazovkách aktuálně řádí v třetí řadě skvělý trenér Ted Lasso, podíváme se dnes na sportovní snímky s potřebným nadhledem.

Dnes zabrouzdáme na zimní olympijské hry v Calgary, na golfová hřiště a fotbalové trávníky. A buďte si u toho bude pořádná legrace!

Nový král filmového plátna má problém: Kariéra Jonathana Majorse stojí na rozcestí mezi věčnou slávou a zatracením

Carlito Brigante / 06. 04. 2023

Ted Lasso

Nejpozitivnější seriál současnosti právě vysílá třetí sérii. Apple TV trefila jackpot a sbírá ceny s nebývale sympatickou story o kouči amerického fotbalu, který se shodou náhod a hlavně pomstychtivostí zhrzené majitelky klubu, dostane k žezlu outsidera slovutné Premier League. Celou sérii pak táhne v životní formě hrající Jason Sudeikis, jehož nakažlivý optimismus jej dostal nejenom mezi největší seriálové hvězdy současnosti, ale také do herní série FIFA. Pro amerického manažera s plánem vyhrávat a pozitivní myslí není zkrátka nic nemožné!

Kokosy na sněhu

Psal se rok 1988 a slavné zimní olympijské hry v Calgary chtěly dostát své původní myšlence. Do kvalifikačních bojů se tak dostala i na tu dobu věru nestandardní posádka, čtyřbob z Jamajky. Nevěřilo se jim ve světě ani doma, ale jejich nadšení nakonec dalo vzniknout možná nejpopulárnější sportovní komedii všech dob. Nakažlivé nadšení, hluboký lidský příběh a motivátorství z úst bohužel již zesnulého Johna Candyho chytlo za srdce miliony diváků po celém světě. A když k tomu přičtete i tolik potřebné přikrášlení pro potřeby filmu, máte tu megahit, který si poradil i s absencí dříve zamýšlených hvězd Denzela Washingtona a Eddie Murphyho, kteří účast ve filmu odmítli. A podobně jako škodolibí skeptici si pak drbali hlavu. 

Orel Eddie

Na olympiádě v Calgary se děly věci! Krom zmiňovaného jamajského bobu se do dějin sportu (a následně i kinematografie) zapsal také osud Michaela Edwardse. Tento Angličan si už jako dítě vysnil, že se stane olympionikem. Jenže mu zoufale chyběl talent na cokoliv. Nešla mu atletika ani jiný letní sport, nešlo mu ani na sjezdové lyžování. A tak šel zdánlivě pragmatickou cestou. Začal skákat na lyžích, protože v Británii chyběla konkurence. Za svým snem se rozhodl jít doslova přes mrtvoly. Respektive přes mrtvolu. Svoji. Krkolomné začátky měly následky v podobě mnoha zranění. Ale pak se dal dohromady s trenérem Bronsonem Pearym. Jeho spasitel a mentor byl bývalý americký reprezentační skokan, toho času údržbář zimního střediska, rváč a alkoholik. Tenhle příběh baví, dojímá a neskutečně motivuje. Zároveň se jedná o velký herecký koncert mladého Tarona Egertona a Hugha Jackmana.

Rivalové

Komedie Adama Sandlera jsou samostatnou kategorií. Zahrnují totální braky, sem tam na nás ale vykoukne i sympatický kousek. A mezi ty se rozhodně řadí snímek Happy Gilmore u nás uváděný jako Rivalové (neplést s filmem o souboji Nikiho Laudy a Jamese Hunta ve formulích). Film vypráví příběh o prosťáčkovi Gilmorovi, který se díky skvělému odpalu stane nečekanou štikou golfového světa. Miloučký příběh o buranovi, který chce zachránit babiččin dům a jen tak mimochodem vyhrává nejprestižnější golfové podniky světa, baví i po letech. Potěší i vedlejší role, ve kterých se objeví například Carl Weathers, jehož známe z filmové ságy Rocky jako Apollo Creeda, nebo hokejová legenda Joe Sakic. 

Vyšehrad

Dlouhé roky se čekalo na solidní tuzemskou odpověď. Naději skýtaly fotbalové pažity, kde nás potěšily vesnické veselohry Kožené slunce a Okresní přebor, skutečnou bombou byl však Lavi v podání Jakuba Štáfka. Neskutečně nadupaná story o flámujícím a tupém útočníkovi, který ze Sparty spadl až do třetiligového Vyšehradu, se stala okamžitým hitem. Z původně experimentálního seriálu to Lavi se svým Vyšehradem dotáhl až na filmová (nebo v jeho případě fylmová) plátna, kde se stal nejúspěšnějším snímkem loňského roku. A něco nám říká, že Laviho by ještě pár dalších zápasů mohlo čekat. 

Kde se naučil Jan Koller vše špatné a co skrýval Zuřící býk aneb Nejlepší filmy o sportovcích 

Radek Honc / 30. 08. 2022

Sportovní hvězdy a jejich coming out: Konec předstírání, úleva, svoboda

Carlito Brigante / 15. 02. 2023

Zdroje: moviezone.cz, joblo video
Úvodní foto: Apple TV+

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM