Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Holky z červeného gauče: Barevná adrenalinová jízda tří žen, které už nechtějí být lehké

Iva Růžičková
24. 03. 2023

Sotva lehce pominula mánie způsobená pěti sériemi španělského seriálu Papírový dům, dva z tvůrců, Álex Pina a Esther Martínez Lobato, rozvinuli v roce 2021 koberec třem ženským hrdinkám seriálu Holky z červeného gauče (Sky Rojo). 

Proto není divu, že obě seriálová díla nesou podobné znaky. Hudba, střih, prokliky do minulosti, předlouhé rozhovory ve chvílích, kdy na hrdin(k)y někdo zrovna míří pistolí, křiklavá barevnost a celkový fancy dojem zobrazovaného násilí jsou například těmito příklady. 

Dům z filmu Nelítostný souboj patřil zločineckému kápovi Robertu De Nirovi: Za 21 milionů dolarů může být i váš

Karin Šnýdrová / 23. 03. 2023

Sexuální pracovnice versus otrokáři

Dějové zvraty proti přirozené logice dělají z příběhu o třech prostitutkách, které přizabijí majitele nevěstince a pak před ním a jeho nohsledy unikají po celé tři barevné série, černou komedii. I přes naivitu mnohých scén (takřka celou první sérii všechny mladé ženy utíkají na jehlách a mají na sobě oděv lehkých žen, přestože chtějí začít nový život) nese Sky Rojo vážná sdělení. 

Nabarvená bída bordelů

Zjišťujeme naturalisticky podané pravdy o tom, že bukkake není zas taková srandovní kratochvíle pro pornoherečku nebo prostitutku jako pro ostatní zúčastněné, nebo že i načančaná sebevědomě se usmívající sexuální pracovnice může mít svůj pas dobře ukrytý v sejfu svého šéfa. Majitel nočního klubu Romeo (Asier Etxeandía) se otevřeně vysmívá hnutí me too a namachrovaně popisuje mechanismus obchodu s bílým masem. 

Sex terminátorky

Tři uprchlice, Coral (Verónica Sánchez), Wendy (Lali Espósito) a Gina (Yany Prado) představují s půvabem vzpouru, sebevědomí, které musejí složitě nalézat, a také sesterství. Jsou to tak trochu terminátorky – umějí řídit bagr i jezdit na motorce a samozřejmě ovládat nejrůznější střelné zbraně. Zábavné je, že v celém seriálu se skoro nikdy neobjeví policie, i když se v něm děje opravdu nejčernější zločin. Celkově jde o velmi slušnou barevnou akcí narvanou jízdu lahodnou pro oko, která příjemně edukuje: Například Gina vysvětluje velmi efektivně ve třetí sérii, že znásilnění v bezvědomí, kdy oběť nic necítí, je stále znásilnění, a to s pistolí v ruce. Coral zase podrobně popisuje toxickou přitažlivost k násilníkovi, který jí v druhé sérii vydloubl oko. Tohoto borce hraje mimořádně sličný Miguel Ángel Silvestre, kterého známe z Papírového domu, ale i z Narcos a Sense8.

Sympatický padouch v podání Miguela Ángela Silvestreho

Opsané, ale dobře

Mimochodem co se týče Papírového domu, nikomu nevadilo, že motiv génia, který se rozhodne se skupinou věrných maskovaných přátel oloupit stát, už zfilmován byl: Jde o málo známý snímek Spojenec z roku 2006, kde zmíněného génia hraje Clive Owen, detektiva zmateného lupiči i rukojmími ve stejných kombinézách Denzel Washington a přísnou inteligentní vyšetřovatelku na vysokých podpatcích, která se nebojí blafovat, vystřihla Jodie Foster. Holky z červeného gauče jsou rozhodně originálnější, přestože u některých zápletek si taky v duchu řeknete „Sakra, tohle je mi povědomé.“ 

Život ve světě plném bizarních superschopností: Seriál Neobyčejná vás pobaví neotřelou zápletkou

Iva Růžičková / 17. 03. 2023

Hvězdná brána po 25 letech: Pro většinu herců životní příležitost, z herecké branže ale úplně nezmizeli

Denisa Grofová / 20. 03. 2023

Autorský článek
Foto: © Netflix / Tamara Arranz

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM