Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Prokletí jedné postavy: Proslavil se jako Ross z Přátel, žádná jiná role stejného úspěchu nedosáhla. Kde jinde jste mohli Davida Schwimmera vidět?

Karin Šnýdrová
02. 11. 2022

Jeho jméno bude už navždy spjato s postavou Rosse Gellera, paleontologa a univerzitního profesora, který se vždycky snažil zachovat si vážnou tvář, ovšem jen málokdy se mu to povedlo. Seriál Přátelé udělal z Davida Schwimmera oběť jedné role, to ale neznamená, že žádné další nezískal. Zahrál si otce Kardashianek i snoubence tragicky zesnulé Anne Heche. 

Přestože od premiéry posledního dílu populárního sitcomu uběhlo už 18 let, hlavní protagonisty mají diváci stále živě v paměti. Vlastně se není čemu divit, vždyť Přátelé reprízují televizní stanice dodnes. David Schwimmer je nepostradatelným členem šestice kamarádů z Manhattanu a právě slaví 56. narozeniny. Pojďte si s námi připomenout jeho méně slavné momenty před kamerou. 

Největší písně Paní zpěvačky: Marta Kubišová slaví 80, připomeňte si její hity a vyberte svůj nejoblíbenější

Pavel Kučera / 01. 11. 2022

Plastický chirurg

V roce 1997 si společně s Chrisem Cooperem (71) zahrál plastického chirurga v dramatu Kozy, kozy, kozičky. Ačkoliv český název filmu napovídá divákům, že půjde o hloupou teenagerovskou komedii, opak je pravdou. V snímku sice vtipné scény nechybí, ale samotné téma o začátcích plastické chirurgie komické není. Řeznické praktiky a nedokonalé technologie znetvoří ženám poprsí i přes snahu hlavních hrdinů, kteří se specializují na předělávky přírodních ňader. 

Snoubenec Anne Heche 

Jen o rok později se na filmovém plátně objevil David Schwimmer po boku Harrisona Forda (80) a Anne Heche (†53) v dobrodružné komedii Šest dní, sedm nocí. Spolu s půvabnou blondýnkou odjede na dovolenou v tropech, kde ji požádá o ruku. Jenže pak se to všechno zvrtne. Budoucí nevěsta musí odletět na jeden den pracovně pryč, najme si pilota (Harrison Ford), a protože je během letu zastihne bouře, ztroskotají na pustém ostrově, kde mezi nimi přeskočí jiskra. Frank v podání Davida Schwimmera mezitím truchlí, po nějaké době si však začne románek s přítelkyní pilota. Atmosféru tohoto snímku kazí nedávná tragédie. Herečka Anne Heche zemřela letos v srpnu po automobilové nehodě, kdy téměř v 145kilometrové rychlosti narazila do rodinného domu.

Yitzhak Zuckerman 

Davida Schwimmera jste mohli zaznamenat i ve vážných rolích. V dramatu Vzpoura (2001) ztvárnil postavu Yitzhaka Zuckermana, známého také pod přezdívkou Antek, který byl jedním z vůdců povstání ve varšavském ghettu proti nacistickému Německu během druhé světové války. Sám David Schwimmer je Žid, a proto se ho dotkly nedávné antisemitistické výroky Kanyeho Westa (45). Herec rappera odsoudil na sociálních sítích a poukázal na fakt, že i když Židé tvoří v USA pouze 2,4 % populace, obětmi zločinů z náboženské nenávisti jsou v 60 % případů. 

Otec Kardashianek 

V životopisném seriálu American Crime Story (2016–2021) si David Schwimmer zahrál otce známých influencerek. První řada nese podtitul Lid versus O.J. Simpson a pojednává o bývalém hráči amerického fotbalu, který byl obviněn z dvojnásobné vraždy. Případ byl v roce 1994 ostře sledovaný, obhájce obviněného byl Robert Kardashian (†59), který se díky kauze rovněž dostal po povědomí širší veřejnosti. Role advokáta a otce Kim, Khloé, Kourtney i Roba Kardashianových připadla v seriálu Davidu Schwimmerovi. 

Jako Robert Kardashian se objevil v seriálu American Crime Story

Agent 

Nejnovější počin slavného herce je britský komediální seriál Intelligence (2020–2021). David Schwimmer se tentokrát převtělil do role amerického agenta NSA, který se snaží bojovat proti kybernetickému zločinu. Parťákem mu je počítačový analytik v podání Nicka Mohammeda (42). Jeho smolařské útrapy vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. 

Matt LeBlanc alias Joey Tribbiani slaví 55. narozeniny! Jak se změnil od dob Přátel a co dělají jeho herečtí kolegové?

Karin Šnýdrová / 25. 07. 2022

Opravdu znáte všechny klasické seriály? Ukažte v kvízu, zda si pamatujete, kam chodili Přátelé na kávu a kdo v South Parku pokaždé umře

Michal Plšek / 21. 07. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM