Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Popcorn & deka: Poznejte nájemného vraha, který chce být hercem, i Karla Rodena, do něhož vstoupí duch Indiána

Petr Šilha
22. 09. 2022

Rodiče vám pořád opakovali, abyste při sexu používal kondom, jenže ta noc byla plná vášně a ona řekla, „kašli na něj, mám tě ráda“. A než jste si uvědomili, co se děje, vstáváte ve dvě ráno k plačícímu miminku, kterému zrovna rostou zoubky.

Jaký film, nebo seriál si pustíte, abyste si trochu zkrátili to hodiny trvající houpání a konejšení? Nebo utečete aspoň na chvíli do kina? 

Filmex: Do kin se řítí přelomový český BANGER. i retro drama s Harry Stylesem a Florence Pugh

Veronika Koloušková / 21. 09. 2022

Andor

Psal se rok 2016 a my jsme tehdy dostali zatím poslední opravdu dobrý a originální příběh ze světa Star Wars – Rogue One. Film, který perfektně zapadnul mezi třetí a čtvrtou epizodu, nabídl kvalitní akční podívanou s novými a zajímavými hrdiny. Teď, o šest let později, nám Disney+ servíruje přídavek: Seriálový prequel, který by měl mapovat začátky odboje proti impériu. Slibuje se ryze špionážní drama, ovšem v kulisách světa Star Wars. Seriál navíc píše tvůrce Rogue One, Tony Gilroy. Co by se asi mohlo pokazit? 

Kde? Disney+
Kdo? Diego Luna, Genevieve O’Reilly, Alex Ferns

Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera (Monster: The Jeffrey Dahmer Story)

Pokud patříte mezi lidi, co jsou snadno fascinováni propastnou temnotou duše psychotických vrahů a máte silný žaludek, pak vás nejspíš bude zajímat, že Netlflix nám tento týden servíruje pochmurnou rekonstrukci příběhu plného opravdové lidské hrůzy. Děsivý příběh amerického vraha, kanibala a nekrofila, který 1978 až 1991 brutálním způsobem zavraždil sedmnáct mladých mužů. Roli zvráceného šílence, který dlouho unikal spravedlnosti, hraje Evan Peters, kterého známe hlavně jako sympatického Quicksilvera z filmů X-men, nebo ze seriálu American Horror Story (všechny série najdete na Disney+).

Kde? Netflix
Kdo? Evan Peters, Michael Learned, Khetphet Phagnasay

Indián

Ondřej je beznadějný workoholik, jehož jedinou modlou, před kterou ohne hřbet, jsou peníze. Jeho život je poháněn nikdy neukojitelnou touhou po moci. Zrovna odlétá z Ameriky, kde se mu podařilo zajistit si další úspěšný obchod, když letadlo, ve kterém sedí, „narazí“ do duše mrtvého náčelníka, který to měl zrovna namířeno do věčných lovišť. Místo toho však uvízne v Ondřejově těle a dojde k rozhodnutí, že pokřivenou duši bezohledného podnikatele přivede na cestu klidu a míru. Začíná vnitřní souboj mezi mrtvým Indiánem plným ideálů, a sebestředným egem povrchního podnikatele. Kdo vyhraje? A jak na podivné změny Ondřeje bude reagovat jeho okolí?

Kde? Kino
Kdo? Karel Roden, Vica Kerekes, Martin Myšička

Barry

Barry Berkmann je ve svém životě doopravdy dobrý jen v jedné věci, v zabíjení lidí. Po několika turnusech v Iráku a Afgánistánu, kde tenhle svůj talent objevil, nyní působí v Los Angels jako nájemný vrah. Jenže Barry by od života chtěl trochu víc, než jen vraždit lidi. Jako ostatní ve městě snů i on chce změnit svůj život a stát se hercem. Začne proto chodit na dramatický kurz, kde pozná spoustu fajn lidí, přátel a dokonce i lásku, Sally. Jenže za Barrym se jako dlouhý temný stín táhne řada bestiální vražd. Je jen otázkou času, kdy jeden z jeho nových skvělých přátel přijde na to, kým Barry doopravdy je. Zvolí pak hlavní hrdina vězení, nebo svobodu i za cenu vraždy kamaráda? Skvělý seriál plný humoru černého jako kafe kamioňáka, co je za volantem už 30 hodin, má za sebou tři fantastické série a ve výrobě další.

Kde? HBO Max
Kdo? Bill Hader, Sarah Goldberg, Stephen Root

Brazil

V dystopické bezútěšné a přetechnizované budoucnosti žije lidstvo nesvobodně pod vládou jakési organizace. Celý svět se neustále potácí na hraně absolutního zhroucení, jako akrobat, balancující na nataženém provaze v horské vánici. Pumové útoky a všudypřítomný strach, to je těžko svět, ve kterém by jeden mohl spokojeně žít. I proto Sam Lowry rád utíká od této reality, šedivější než černobílý film, do světa snů, ve kterém navštěvuje překrásnou zemi, létá na fantaskních tvorech a hlavně nachází překrásnou vílu, do které se zamiluje. O co větší je pak Samovo překvapení, když svou snovou dívku potká i v reálném světě. Podaří se mu najít svůj kousek štěstí i v bezútěšné realitě a navázat vztah s ženou svých snů? Film Terryho Gilliama s lehkým humorem kombinuje prvky sci-fi a fantasy. Dílo je z roku 1985, ale vzhledem k pokračující devastaci přírody, všudy přítomnému špiclování sociální sítí, růstu nadnárodních korporátů pohlcujících malé firmy a neustále hrozící jaderné destrukci je ten film aktuálnější dnes více než kdy jindy.

Kde? HBO Max
Kdo? Jonathan Pryce, Robert de Niro, Michael Palin

Popcorn & deka: Je libo seriál o gangsterech, vesmírný animák, nebo dáte přednost kultovním Sedmikráskám?

Petr Šilha / 24. 06. 2022

Popcorn & deka: Filmy a seriály plné hormonů aneb Dospívání není žádná legrace

Petr Šilha / 15. 09. 2022

Úvodní foto: Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM