Ranní klub /
Celý playlist
VIP

Zvířecí celebrity: Lachtan Gaston, kosatka Keiko nebo pes Gump se proslavili svými příběhy, které často neskončily happy endem 

Kristýna Ševčíková
Přesně před 20 lety se jedním ze symbolů ničivých povodní stal i lachtan Gaston. Foto: Michal Sváček / MAFRA / Profimedia
15. 08. 2022

Ne všichni kulturní a historičtí průkopníci chodí po dvou nohách. A ne všichni žijí na souši. Lidé odjakživa nebyli jedinými hybateli dějin. Jsou to i zvířata, která nás v mnoha ohledech dokáží překvapit. 

V průběhu let se některá zvířata stala z různých důvodů pojmem. Ať už díky jejich vystoupení v televizi, filmu nebo dokonce zapojení do historických událostí. Tak jako tak bude jejich odkaz nesmrtelný. 

 

Umění zadarmo: Udělejte si výlet za nejhezčími murály v Česku

Karin Šnýdrová / 12. 08. 2022

Lachtan Gaston 

Gaston je jméno lachtana jihoafrického, který žil v pražské zoologické zahradě. A to v letech 1991 – 2002. Jeho jméno se smutně zapsalo do dějin přesně před 20 lety, kdy Prahu zatopila velká voda. Tehdy skoro 12letého Gastona unesla voda, která zoo zaplavila, do Vltavy. Následně se dostal do Labe. Lidé ho spatřili na mnoha místech, snažili se ho zachránit i chovatelé z několika zoologických zahrad. Veškeré pokusy o jeho odchycení však selhaly. Uplaval více než 300 km z Prahy do Německa, kde u městečka Lutherstadt Wittenberg nakonec vystoupil na břeh. Při převozu zpět do Prahy ale zemřel na vyčerpání a následky stresu. V pražské zoologické zahradě jej připomíná socha a součástí tamního chovu jsou jeho potomci.  

Povodně před 20 lety zatopily značnou část pražské zoo, kromě Gastona zahynuly desítky dalších zvířat. Foto: Michal Sváček / MAFRA / Profimedia

Pes Lajka

Jde pravděpodobně o nejosamělejšího a nejsmutnějšího psa v dějinách lidstva. Fenka, která se původně toulala ulicemi Moskvy, se dostala do povědomí, když byla v roce 1957 vystřelena do vesmíru na palubě kosmické lodi Sputnik 2. Jedná se o velký milník v historii dobývání kosmu. Lajka a dva další psi, Mushka a Albina, dostali vesmírný výcvik, včetně simulací stavu beztíže a času v centrifugách. Poté byla vybrána, aby podnikla první let živého tvora ze Země na oběžnou dráhu. V roce 2002 vyšlo najevo, že Lajka zemřela v prvních pěti hodinách letu, a to navzdory sovětským ujištěním, že zemřela až během týdne ve vesmíru. Příčinou smrti byla panika a přehřátí. Lidé si ji tam mohou připomínat jako hrdinku a oběť zároveň. 

Lajka na dobové fotografii. Foto: Profimedia

Kosatka Keiko alias Willy

Keiko byl chycen jako dvouleté mládě, chován v nádržích a držen izolovaně od ostatních kosatek po většinu svého života. Po šesti letech strávených s ostatními kosatkami v nádržích na Islandu a v Kanadě byl prodán do zábavního parku v Mexico City. Slavným se stal jako hrdina hollywoodského hitu Zachraňte Willyho z roku 1993. Stal se zvířecí hvězdou a společnost vyvíjela silný tlak na jeho opravdovou záchranu a vypuštění do volné přírody. Filmaři spojili své síly s International Marine Mammal a vznikla nadace na jeho vrácení do divokých islandských vod. Někteří považovali vzhledem k dlouhému životu v zajetí takový přesun za nemožný. Později se ukázalo, že měli pravdu. Keiko byl v roce 1998 převezen do své domoviny na Island, kde dostal speciální školení, které ho mělo připravit na život divokého zvířete. Během let 2000 – 2002 byl vycvičen, aby sledoval lodě svých ošetřovatelů a trénoval plavání na otevřeném moři. Navzdory snahám integrovat ho s divokými kosatkami na Islandu nebyl schopen s nimi komunikovat ani najít potravu, aby přežil. Keiko se nakonec nedokázal vrátit do volné přírody a zůstal v norské zátoce až do své smrti. Zemřel na zápal plic ve věku 26 let. 

Lvice Elsa

Lvice Elsa byla jedním ze tří osiřelých lvů, jejichž matku v sebeobraně zabil George Adamson. Ten vzal lví sirotky domů a spolu se svou ženou Joy je odchovali. Dvě starší mláďata byla později poslána do zoologické zahrady v Rotterdamu, zatímco Elsa zůstala s Adamsonovými. Joy a Elsa si vytvořily silné pouto během tréninku přežití v divočině. Nakonec přišel čas a Elsa byla vypuštěna do volné přírody. Adamsonovi se vrátili do Anglie a po svém návratu o rok později zjistili, že Elsa je matkou tří mláďat a že si je stále pamatuje. Elsa zemřela 24. ledna 1961 na krevní chorobu přenášenou klíšťaty. Rodačka z Opavy zdokumentovala svou zkušenost s Elsou v knize s názvem Volání divočiny (Born Free), která byla vydána v roce 1960, o šest let vznikla úspěšná filmová adaptace. 

Pes Gump 

Gump je skutečný pes, kterého jako štěně zachránila organizace Se psem mě baví svět. Založil ji Filip Rožek, autor bestselleru Gump – pes, který naučil lidi žít. Organizace pomáhá útulkům a neziskovkám zachraňovat týrané psy. Podobně jako filmový Gump se ten skutečný nenarodil do příliš hezkého prostředí a asi v půl roce byl organizací Za práva zvířat původním majitelům odebrán. Ponechal si ho právě Filip Rožek a dal mu nový domov. Gumpův příběh měl poukázat na problematiku množíren, které psy rozmnožují v nevyhovujících podmínkách jen za účelem zisku.

Kocour Orangey

Je jedinou kočkou v historii, která dvakrát vyhrála Patsy Award. To je cena, která je ve zvířecí říši ekvivalentem Oscara. V roce 1951 hrál Orangey ve filmu Rebarbora a získal svou první Patsy. V roce 1961 přišla druhá cena za roli v kultovním filmu Snídaně u Tiffanyho. Ztvárnil šťastnou kočku bez domova, kterou Holly Golightly v podání Audrey Hepburn popsala slovy „ubohý flákač beze jména“. Oranžově zbarvenou mourovatou kočku vycvičil Frank Inn, slavný trenér zvířat, který byl zodpovědný i za další slavné zvířecí herce. Zvířata Franka Inna získala neuvěřitelných čtyřicet Patsy Awards!

České zvířecí hvězdy 

Nesmíme zapomenout v pár větách připomenout také nejslavnější zvířata u nás, která zazářila v kultovních českých filmech, seriálech a pohádkách. Například sova Rozárka nebo kůň Jurášek (toho hrála hned trojice běloušů) v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Kdo by si nepamatoval cirkusové medvědy ve filmu Šest medvědů s Cibulkou. Medvědi byli i hrdiny večerníčku od Václava Chaloupka, který se na příběhy se zvířaty specializuje, a tak děti bavila i liška Tuláček, vydra Vydrýsek, ježek nebo selata prasete divokého. V klasickém českém seriálu Arabela jsme mohli vidět jezevčíka Pajdu v rodině Majerů nebo krkavce, jehož podobu na sebe vzal zlý černokněžník Rumburak.

Celebritami se díky reality show Odhalení staly i gorily z pražské zoo, zejména první pražské gorilí mládě Moja. Za ní někteří fanoušci neváhají vyrazit i jejího nového působiště v severošpanělském parku Cabárceno. V hledáčku fanoušků se určitě objeví i její dcera Duni, která se ze Španělska přestěhuje právě do rodiště své matky a stane se součástí gorilí rodiny v novém pavilonu, který bude slavnostně otevřen 28. září.  

Coca-Cola měla pomáhat ze závislosti na morfiu, bramborové chipsy byly pouhý vtip: Vynálezy, které nám změnily život, vznikly úplnou náhodou

Kristýna Ševčíková / 09. 08. 2022

Flákanec, pasy nebo kanál komunistickej: Nejvtipnější momenty české politiky

Lukáš Moravec / 08. 08. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM