Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Mix

Zlatavý mok plný zdraví: Pití piva podle výzkumů prospívá zejména u mužů zdraví střev

Redakce
28. 06. 2022

Jestli patříte mezi fanoušky zlatavého chmelového moku, bude se vám nejnovější objev vědců pravděpodobně velice zamlouvat. Ti totiž objevili, že si pivo můžete dopřávat každý den a nemusíte mít přitom žádné výčitky. V určitém množství totiž dokonce prospívá vašemu zdraví, zejména střevům. Zjištění, že podporuje správné trávení, je tak nejspíš ještě pomyslnou příjemnou třešničkou na dortu tohoto oblíbeného chmelového moku.

Pijete pivo každý den, ale míváte výčitky pokaždé, když vyndáváte orosenou láhev z lednice? Už nemusíte. Nejnovější vědecké výzkumy potvrzují, že v určité míře pivo nejen neškodí, ale že naopak podporuje zdraví a pomáhá k prevenci chronických nemocí. Jaké výhody vám tedy přinese pravidelné pití českého národního nápoje? Budete se možná divit, že pojem pivní břicho či pupek po nových výsledcích portugalských vědců nabývá nový, pozitivnější význam.

Prospěšné pro střevní mikrobiomy

Vědecké výzkumy ukazují, že oblíbené mužské „jdu na jedno“, nemusí být vždy zlozvykem či neřestí. Pokud totiž pánové skutečně zůstanou u zmíněného množství, dočkají se podle vědců i značného přínosu pro zdraví. Jak alkoholické, tak i nealkoholické pivo obsahuje prospěšné střevní mikroby, které napomáhají udržovat zdravou střevní mikroflóru. Alespoň to ukazují výsledky nejnovější vědecké studie, během které výzkumníci změřili vzorku mužů počet prospěšných střevních kultur před a po zahájení pravidelného pití jednoho piva denně. Tým portugalských vědců vedený profesorkou Faria z univerzity v Lisabonu svou teorii zkoumal na vzorku 19 mužů ve věku 23 až 58 let po dobu čtyř týdnů. Pánové museli během výzkumu vypít každý den třetinku pětiprocentního evropského světlého ležáku, nebo jeho nealkoholické varianty. Výsledky studie prokázaly, že muži měli po pitné kúře daleko rozmanitější kolonii střevních mikrobů, než před ní. 

Další výhodou je, že přiměřené množství piva, nemá podle průzkumů vliv ani na přibírání na váze. Pojem pivní pupek se tak v případě rozumné míry dá v tomto případě chápat i pouze v pozitivním významu. Jak se zdá, vaše břicho bude totiž po pravidelném pití břicha opravdu zdravé, stejně tak jako vaše celé trávení. „Výsledky této studie ukazují, že pití piva zvyšuje rozmanitost střevních bakterií, aniž by podstatně změnilo tělesnou hmotnost,“ okomentovala výsledky výzkumu Ana Faria, profesorka z univerzity NOVA v Lisabonu v rozhovoru pro britský deník The Sun.

České retro drinky pro silné žaludky: Žabí hlen, magický voko i cikán v jeteli

Redakce / 29. 04. 2022

Pivo léčí: Kolik denně vypít?

Redakce / 13. 05. 2021

Jedno orosené pro zdraví

Pivo díky obsahu zdraví prospěšných mikrobů ale dokáže pomoci předcházet i dalším vážným nemocem, jako jsou například cukrovka nebo choroby srdce. Odolné a zdraví prospěšné střevní mikrobiomy, mezi které patří bakterie, ale také viry a houby, a které pivo pomáhá ve střevech množit, mají totiž skutečně blahý vliv na lidské zdraví. Podporují přirozenou obranyschopnost člověka, snižují riziko vzniku chronických nemocí a plní i mnoho dalších potřebných biologických funkcí.

 

Jediný zdroj chmelových polyfenolů

Vědci také zjistili, že tajemství jedinečných a blahodárných přínosů zlatavého chmelového moku tkví především v tom, že je jediným zdrojem chmelových polyfenolů. Jedná se o látky blahodárné pro zdraví, které můžeme získat pravděpodobně pouze z piva. V něm se nacházejí díky procesu kvašení při jeho výrobě. Proces kvašení totiž produkuje vlastní mikroorganismy, které jsou zdrojem živin. A právě chmelové polyfenoly mohou mít značně pozitivní vliv na zdraví střev a jejich správné fungování. Navíc prospěšný je i chmel jako takový, ze kterého se celosvětově oblíbený mok vyrábí. „Chmel také obsahuje xanthohumol, který podle studií snižuje riziko chronických onemocnění včetně obezity a cukrovky,“ vysvětlila vedoucí portugalského výzkumu, profesorka Ana Faria.

To nejlepší ze street foodu: Currywurst, kebab i český chlebíček

Karin Šnýdrová / 10. 06. 2022

Zdroje: medicalnewstoday.com,eatthis.com, thesun.co.uk

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM