Burgery, cheesesteaky, žebírka. Americká kuchyně je oblíbené osvěžení našich běžných stravovacích návyků. Časy, kdy jsme za vrchol zámořské gastronomie považovali cheeseburger z fastfoodu, jsou naštěstí dávno pryč. Kde ochutnat ty nejzajímavější reprezentanty severoamerické pohostinnosti?
Tahle dobrota proslavila Philadelphii stejně jako slavné muzeum umění nebo Rocky Balboa. Tenké plátky hovězího steaku s roztaveným sýrem v bagetě (neboli hoagie rolce) patří mezi největší chlouby Pensylvánie. A přímo ve své domovině je předmětem obrovské konkurence. U nás je samozřejmě situace mnohem skromnější. I přesto pro vás máme dvě doporučení. Prvním je podnik s všeříkajícím názvem Philly and Co’s Original Cheesesteaks, který najdete v srdci pražského Žižkova, na Tachovském náměstí. Druhou alternativou je populární Matoka, která dříve taktéž sídlila na Žižkově, ale před pár měsíci zamířila na Vinohrady. Z recenzí o něco lépe vychází první podnik, který vás pohltí i svou atmosférou.
Praha je sice matkou měst a nejčastějším epicentrem na Ameriku orientovaných restaurací, ale tentokrát vás zveme do Vysokého Mýta, kde najdete autentický podnik BBQ Smokehouse. Jak už název napovídá, specializací je především barbecue čili grilované maso v úpravě smokers. A nabídka je tu opravdu pestrá. Kromě steaků, burgerů a dalších masitých specialit jsou tu vyhlášené i snídaně obsahující vajíčka v různých úpravách nebo lívance s javorovým sirupem. Součástí je i nekonečné množství kávy, která je obsluhou dolévána jako v amerických filmech.
Historie Plzně je nesmazatelně spojena i s americkými osvoboditeli. I ti by možná s chutí zašli do burgrárny nesoucí název Charlie’s Burger & Bar. Tento podnik je vyhlášený nejenom svými pověstnými burgery, ale také steaky, žebírky a saláty. Podnik je zasazen do amerického stylu 70. let. Kreativně je zpracován celý prostor, včetně sociálních zařízení.
A na závěr se opět vracíme do Prahy, kde si na své přijdou i ti nejnáročnější milovníci žebírek. Právě tady naleznete restauraci Žebírkov, která na sebe poprvé výrazně upozornila spoluprací s internetovým pořadem Mr. Kubelík show. Tato spolupráce je už minulostí, Žebírkov si jde dál vlastní cestou. Tradiční americkou recepturu posouvá i díky vlastní receptuře a klade velký důraz na vysokou kvalitu masa. Při práci s masem zde používají organické a lokální suroviny. Nejen proto se za jejich žebry, ale i burgery, steaky a křidélky jezdí z celé republiky.
Autorský článek
Zdroj fotografií: Shutterstock