Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Zrození génia: Největší Čech Jára Cimrman byl původně řidičem parního válce, jeho duchovní otcové se rozešli

Avatar photo Václav Šilpoch
16. 09. 2022

V polovině 60. let se v Československém rozhlase zrodila postava Járy Cimrmana. První zmínka o českém geniálním všeumělovi padla 16. září 1966 v rozhlasovém pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka.

Pořad vysílaný na vlnách Československého rozhlasu i postava samotného Járy Cimrmana byly výsledkem tvůrčí činnosti autorů Zdeňka Svěráka a Jiřího Šebánka.

Kdo měl otce nájemného vraha a koho si George Lucas vyhlédl nejprve jako truhláře? Slavní a zajímavosti jejich života

Michal Plšek / 15. 09. 2022

Cesta do rádia

Po dokončení Vysoké školy pedagogické v roce 1958 se Zdeněk Svěrák věnoval profesi učitele na základní škole v Měcholupech, kde také založil ochotnický spolek. Následně působil v Žatci na základní škole v Komenského aleji, později přešel vyučovat na místní gymnázium. Již jako kantor se Zděněk Svěrák pod pseudonymem Emil Synek věnoval psaní textů k písním, jak pro FOK – Symfonický orchestr hlavního města Prahy, ve kterém působil jeho vzdálený strýc Antonín Ulrich, tak pro strýcův vlastní smyčcový orchestr. Mimo textařiny se věnoval i psaní povídek, ale času mu, vzhledem k zaměstnání kantora, mnoho nezbývalo. Bylo čím dál jasnější, že profesionální dráha učitele není to, čemu by se Svěrák chtěl dále věnovat.

Ve chvíli, kdy byl v Československém rozhlasu vypsán konkurz do armádní redakce, Svěrák na nabídku zareagoval, konkurzu se zúčastnil a nabízenou pozici získal. Do redakce nastoupil v červenci 1962, potkal se v ní i se svým přítelem Miloněm Čepelkou, který zde již rok pracoval. Mezi lety 1962 a 1965 se věnoval přípravě několika pořadů. Prvním byla pětiminutovka zaměřená na literaturu. Připravoval ale i pořad o spartakiádě, která se odehrála v roce 1965, napsal několik krátkých rozhlasových povídek a pohádek.

Nealkoholická vinárna U Pavouka

V roce 1965 začal Svěrák spolu s kolegou Jiřím Šebánkem a jazzovým hudebníkem Karlem Velebným připravovat pořad vysílaný z imaginární Nealkoholické vinárny U Pavouka. Vysílání bylo nejprve součástí pravidelného pásma Večer po neděli, ale pořad se ujal, a byl poté vysílán jednou měsíčně na stanici Praha.

Pořad, který se z velké části věnoval hudební tvorbě, uváděli právě Svěrák se Šebánkem, kteří v něm pracovali s humornou fabulací. Koncept pořadu odehrávající se v imaginární kavárně byl pečlivě připravován, dialogy byly cizelovány a nebyl v něm prostor pro improvizaci. Hudba byla pouštěna z nosičů, v pozadí byly slyšet ruchy. Rozhovory s účinkujícími a scénky, které byly také natáčeny ve studiu, tuto iluzi ještě dále rozvíjely. Zmátly i Jana Wericha, který se v rozhlasu doptával na adresu vinárny.

Zrození génia

Bylo to právě vysílání z Nealkoholické vinárny u Pavouka, kde se 16. září 1966 poprvé objevila zmínka o postavě Járy Cimrmana. Cimrman byl zpočátku prezentován jako naivní sochař amatér, který je civilním povoláním řidič parního válce u národního podniku Stavby silnic a železnic v Hradci Králové.  V říjnu roku 1966 se zrodila myšlenka založit divadlo. Cimrman se tak vydal na divadelní prkna. Mezi zakládajícími členy Divadla Járy Cimrmana byli Jiří Šebánek, Zděnek Svěrák, Miloň Čepelka a Ladislav Smoljak. Jako další byli k účinkování přizváni Karel Velebný, Jan Trtílek a Oldřich Unger, režie se ujala rozhlasová a dabingová režisérka Helena Philippová. První hrou nového divadla byla Svěrákova krátká hra Akt. Ta měla být původně uvedena společně s Šebánkovým kusem Domácí zabijačka, ten ji však nestihl do premiéry dokončit. Vzhledem k tomu, jak byla hra Akt krátká, byla k ní přidána forbína v podobě odborného semináře o Cimrmanově životě a díle. Tento seminář se poté stal typickou součástí každého představení souboru.

Na konci roku 1966, den před Štědrým dnem také vystoupil v pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka Karel Velebný – pod pseudonymem Dr. Evžen Hedvábný – společně se Zdeňkem Svěrákem na téma díla Vánoční úvahy Járy Cimrmana. Zde se už objevil klasický motiv objevení dlouho ztraceného „mistrovského“ díla zapomenutého génia Járy Cimrmana a jeho následná „vědecká“ analýza. Ačkoli se nakonec cesty Cimrmanových duchovních otců Zdeňka Svěráka a Jiřího Šebánka kvůli tvůrčím neshodám rozešly, zrození všeuměla, jehož génia nebyli jeho současníci s to rozeznat, bylo završeno. Zrodil se Jára Cimrman, mystifikace, která je milována generacemi diváků a posluchačů více než pět desítek let.

Zdroje: Wikipedia, mujrozhlas.cz
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM