Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Zlaté glóby 2023: Eddie Murphy provokoval, krásná Barbie Margot Robbie zářila po boku Brada Pitta a červený koberec se obešel bez prohřešků

Andrea Machajdíková
11. 01. 2023

Po roční pauze se opět do živého vysílání vrátily Zlaté glóby, které dopadly lehce předvídatelně, ale rozhodně spravedlivě. Kdo si odnesl cennou sošku a kdo se stal královnou a králem červeného koberce?

Zlaté glóby jsou dlouhá léta považované za takovou generálku na Oscary. Filmy, herci i režiséři, kteří uspějí, mají velké šance si o pár týdnů později převzít právě nejcennější sošku. Tak jak to letos dopadlo? 

Hermiona po Bradavicích vystudovala i prestižní univerzitu, Terminátor ke svalům přidal i titul: Světové hvězdy vás překvapí vzděláním

Denisa Grofová / 10. 01. 2023

Kam putovaly sošky?

Ve filmové kategorii bodovalo drama Fabelmanovi z dílny legendárního Stevena Spielberga, který si rovněž odnesl cenu za nejlepšího režiséra. Radovali se také Cate Blanchett (ta bohužel nedorazila), která zvítězila díky hlavní roli v hudebním dramatu Tár, Colin Farrell, který byl oceněn za hlavní roli v tragikomickém filmu Víly z Inisherinu, nebo Austin Butler, který ztvárnil hudební legendu Elvise ve stejnojmenném snímku. 

Co se týče televizních cen, tak nejlepším seriálem v kategorii drama se stal Rod draka, nejlepším komediálním seriálem pak Základka Willarda Abbotta a cenu za minisérii získal Bílý lotos. Cennou sošku si odnesli také Kevin Costner za roli v seriálu Yellowestone, Zendaya za Euforii, Evan Peters za geniální ztvárnění masového vraha v minisérii Monstrum – Příběh Jeffreyho Dahmera, nebo Amanda Seyfried za minisérii Kauza Theranos. 

Speciální cenu Cecila B. deMilla za celoživotní přínos v oblasti kinematografie získal herec a komik Eddie Murphy, který si během svého proslovu tak trochu rýpnul do svého hereckého kolegy Willa Smitha. „V téhle branži se pohybuji více než čtyřicet let a teď už vím, že existují jen tři hlavní zásady, které by měl každý dodržovat, pokud chce být úspěšný: Platit daně, hledět si svého a nebrat si do huby jméno manželky Willa Smitha.“ Tím Murphy narážel na loňský incident z Oscarů, kde moderátor Chris Rock schytal v přímém přenosu facku právě od Willa Smitha poté, co si udělal legraci z jeho ženy. 

Eddie Murphy se svým Zlatým glóbem

Červený koberec bez průšvihů

Pochopitelně nesmí chybět ani neoficiální kategorie, která je nedílnou součástí každého slavnostního předávání filmových, televizních i hudebních cen. Na červeném koberci na letošních osmdesátých Glóbech zazářilo hned několik slavných žen i mužů. A kupodivu jsme nezaznamenali žádný výrazný módní prohřešek. 

Mezi nejlépe oblečené ženy patřila rozhodně Margot Robbie, která seděla u stolu po boku Brada Pitta. Ta se zřejmě po natáčení filmu Barbie vzhlédla v růžové barvě, která k ní dokonale pasuje. Světle růžová róba Chanel byla skvostná. Na růžovou vsadila i vycházející hvězda Julia Garner, která se proslavila především díky seriálu Ozark. V šatech Gucci se prošla nejen po červeném koberci, ale také vystoupala na pódium, kde převzala cenu za nejlepší vedlejší seriálovou herečku.

Šaty většiny žen byly v podstatě velmi vyvážené. Často se opakovaly pastelové tóny, oblíbený stříbrný třpyt a klasická černá, ale také pouzdrové střihy, jemné volánky a transparentní textury. Výrazně se odlišovala snad jen herečka Lily James, která oblékla opulentní červenou róbu Atelier Versace. 

Na šaty z červeného koberce se podívejte do galerie

Babyboom pokračuje: Hillary Swank čeká v 48 dvojčata, zpěvák Maroon 5 žehlí nevěru třetí dcerou

Michaela Dočkalová / 11. 01. 2023

Vémolova nevěra chvíli po svatbě, facka na Oscarech, rozchod po internetu i soud Depp vs Heard: Skandály hvězd v roce 2022

Michaela Dočkalová / 30. 12. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM