Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Wednesday Addams ji vytáhla ke hvězdám: Jenna Ortega filmuje od šesti let, raději by běhala po hřišti

Avatar photo Carlito Brigante
28. 05. 2023

Tohle si Timu Burtonovi povedlo! Neflix zabodoval se seriálovou verzí Addamsovy rodiny. A v hledáčcích novinářů i fanoušků se samozřejmě ocitla hlavní představitelka, která si ve dvaceti letech klestí cestu k nehynoucí slávě.

Filmová studia žijí v náročné době, která nepřeje novým námětům a naopak vyžaduje vrstvení dříve úspěšných látek. A fanoušci i kritici zrovna nejásají. Výjimkou nebyl ani návrat Addamsovy rodiny, jenže pro tentokrát to byla trefa. Zvlášť když tým okolo Tima Burtona ukázal novou hvězdu zítřka.

Druhá série Ivety: Slavnou zpěvačku a její devadesátkové eskapády vykresluje s úctou, často ale plave mimo realitu

Iva Růžičková / 17. 05. 2023

Disneyovská cesta ke hvězdám 

Jenna Ortega začala svou hereckou kariéru již v šesti letech. Takřka okamžitě bylo patrné, že jde o velký talent. Za nadanou herečkou stála již od prvopočátků i její matka. I díky ní měla nadaná dívenka již v osmi letech svého agenta. A začaly se dít věci. V jedenácti letech zazářila v komiksovém hitu Iron Man 3 jako dcera viceprezidenta. Poté se plánovaně odklidila do úspěšných televizních seriálů jako Rake, Kriminálka New York nebo Mizera. Bylo patrné, že máme čest s velkým talentem, a tak přišla nabídka od Disneyho. První výrazný úspěch jí přinesla role Harley Diaz, prostřední ze sedmi sourozenců Diazových, jejichž otec je ctižádostivým vynálezcem. Ačkoliv byl Život uprostřed (Stuck In The Middl) celkem propadákem, bylo patrné, že náctiletá senzace už nebude chtít hrát druhé house. A přišla životní příležitost: Wednesday Addams.

Jake Brennan a Jenna Ortega v seriálu Richie Rich z roku 2015

Nečekaný úspěch 

I přes počáteční skepsi na sebe netflixovský návrat do starých dobrých časů s Addamsovou rodinou lákal stále větší pozornost. Takový úspěch ale nikdo nečekal. Skomírající streamovací služba zaznamenala nejlepších start pro anglicky mluvený seriál všech dob. Neskutečný ohlas smetl i zdánlivě neotřesitelné hegemony Stranger Things a Hra na oliheň. Řečí čísel to dělalo těžko uvěřitelných 341,23 milionů přehraných hodin během prvního týdne! Seriálu se dařilo i na dalších platformách jako Tik Tok a podle kadeřnic se radikálně zvýšil i zájem o ofiny. Samotná Jenna se pro svou dosud životní roli navíc naučila hrát na violoncello, mimo to absolvovala lekce šermu, lukostřelby, kanoistiky, němčiny a boxu. Štěstí přeje připraveným a nová globální hvězda nenechala nic náhodě.

Kvůli roli v seriálovém hitu se Jenna mimo jiné naučila šermovat

Občanská aktivistka

Vlivná postava sociálních sítí se snaží svůj dosah využívat v obecný prospěch. Herečka mexického původu často aktivně podporuje přistěhovalce i sexuální minority. Jenna patří mezi jednu z nejvýraznějších tváří kampaně Pride Over Prejudice, která propaguje pozitivní přijetí LGBT komunity. „Je důležité dnes přijmout svojí kulturu, protože v Americe existuje tolik různých etnik. Na konci dne jsi ty. Musíte zůstat věrní sami sobě a nemůžete se změnit, abyste zapadli, nebo aby se někdo jiný cítil pohodlně,“ motivuje neprivilegovanou část americké populace. Krom občanského aktivismu věnuje spousty času také své další velké vášni, fotbalu. Dvacetiletá superstar loni dokonce uvedla, že zvažuje seknout s herectvím, aby se mohla ještě víc věnovat fotbalu. Velká fanynka Lionela Messiho údajně dokáže solidně zahrát na všech útočných pozicích a podporuje program pro americký mládežnický fotbal. My ostatní ovšem doufáme, že zůstane u herectví. Ve dvaceti letech má celou kariéru před sebou. A vyhlídky jsou maximálně pozitivní.

Jenna na premiéře seriálu Wednesday

Temnotou posedlá dívka ovládla miliony lidí: První série Wednesday trhá rekordy. Kdy se dočkáme pokračování?

Kristýna Ševčíková / 12. 12. 2022

Seriálová Wednesday udává módní trendy: Oblečte se ve stylu Addamsovy rodiny

Karin Šnýdrová / 23. 01. 2023

Zdroj: čsfd.cz
Foto: Profimedia, Netflix, Jay Julio / Netflix, Presley Ann / Getty Images for Netflix 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM