Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Tragédie pod drobnohledem: Vůdce americké sekty, která skončila v plamenech, dojel na aroganci

Iva Růžičková
01. 04. 2023

David Koresh se v jeden světlý moment obléhání centra na Mt. Carmel chtěl vzdát agentům ATC. Jeho souvěrci vytvořili špalír a s dojetím se loučili se svým mesiášem. „Odcházel přece král,“ vzpomínala jedna z přeživších tragédie, kterou dnes můžeme sledovat pod drobnohledem v dokumentární minisérii Waco, Americká apokalypsa 

Ve chvíli, kdy mohlo přes osmdesát lidí přežít, dostal David Koresh nápad se naposledy pomodlit. S vyjednavači pečlivě dohodnutý plán, kdy nejdříve měl opustit davidiánský komplex on, pak děti, po nich ženy a nakonec odzbrojení muži, se zhroutil, protože Bůh řekl Koreshovi, že by měl ještě chvilku počkat. Z chvilky bylo až příliš mnoho dní, které spěly k tomu nejhoršímu, co si nikdo nedovedl představit.

Seriál o kanibalu Dahmerovi fascinuje svět: Tvůrci mají na kontě mnohem více děsuplných projektů

Iva Růžičková / 05. 10. 2022

Jednapadesát dní marného odporu

Na počátku roku 1993 mělo Československo jiné starosti než sledovat zprávy z amerického Texasu, tím pádem nás zprávy o událostech ve Wacu víceméně minuly. I ty, kteří vše sledovali na televizních obrazovkách nebo dokonce byli nepříjemně blízko, vše dodnes znova a znova šokuje. Od 28. února do 19. dubna 1993 čelili stoupenci sekty davidiánů, odnože adventistů sedmého dne, ozbrojené akci agentů ATF (amerického státního úřadu pro alkohol, tabák a střelné zbraně), a to pro podezření z nelegálního držení zbraní a polygamii.

Texaský masakr slzným plynem

Masakr ve Wacu měl za výsledek 76 uhořelých davidiánů včetně dvou desítek dětí a dvou těhotných žen. Dodnes je monstrózním příkladem nepřiměřeného užití síly ze strany vlády vůči civilistům, a také selhání komunikace mezi ozbrojenými složkami, kdy vyjednavači získávali postupně důvěru lídra hnutí, který svolil s postupným propouštěním dětí z obytného komplexu, ale přitom k němu přijížděly tanky. Davidiáni odolávali zvyšujícímu se nátlaku až do chvíle, kdy komplex na několika místech pobořily tanky a ozbrojenci použili slzný plyn. Po vznícení vysoce hořlavého plynu už neměl nikdo šanci. Ani postřelený David Koresh, který se snažil dopsat jako pravý grafoman svou verzi Zjevení, a to za cenu nejvyšší. 

David Koresh byl vůdcem sekty

Jaká je cena Zjevení

David Koresh nebyl žádný nevinný beránek a v několika případech zničil naději na záchranu svých věrných čistě pro svou arogantní touhu získat mediální prostor k prezentaci své vlastní interpretace božího slova. Davidiáni se upřímně domnívali, že jejich úkolem je stát před posledním soudem. A vládní ozbrojenci skutečně dělali všechno proto, aby plnili jejich představu pohůnků satana. 

Manuál vůdců sekt

O příběhu Koreshovy skupiny vypráví také šestidílný seriál prostě nazvaný Waco z roku 2018 (HBO), který se neomezuje jen na období od února do dubna 1993, ale rozplétá mechanismus vzniku závislosti skupiny na svém vůdci. Je pozoruhodné, že stejně jako Charles Manson, také David Koresh skládal romantické písničky, které nejsou bez zajímavosti, přestože na YouTube nemají příliš shlédnutí. A jako většina vůdců sekt i Koresh dostal vnuknutí, že by měl pojmout za manželky všechny ženy i dívky z celé skupiny. Podle davidiánů však k sexuálnímu zneužívání dětí nedocházelo: Podle jejich víry dosahovaly děti plnoletosti již ve dvanácti letech.

Zákrok proti davidiánům se změnil v manévry s tragickým koncem

Jedenáctá série American Horror Story sbírá vlažná hodnocení: Jsme až moc otrlí, nebo je to vážně nuda?

Iva Růžičková / 13. 01. 2023

Holky z červeného gauče: Barevná adrenalinová jízda tří žen, které už nechtějí být lehké

Iva Růžičková / 24. 03. 2023

Autorský článek 
Zdroj fotografií: Netflix 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM