Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Titanic, Schindlerův seznam i český Atentát: Které filmy podle skutečných událostí se drží pravdy a kde tvůrci popustili uzdu fantazii

Kristýna Ševčíková
12. 10. 2022

Některé z velmi oblíbených filmů jsou založeny na přelomových okamžicích v historii. Takové snímky, které jsou založené na skutečných událostech, není snadné natočit. Filmaři musejí najít rovnováhu mezi přesvědčivým dramatem a historickou přesností. A stejně musejí čelit časté kritice diváků.

Filmaři, kteří se pustí do natáčení filmu o skutečné události, většinou nechtějí natočit dokument. Naopak některé snímky se snaží ze všech sil zahrnout i ty nejmenší historické detaily, přitom si ale udrží strhující vyprávění. V ten moment filmaři diváky uspokojí kombinací realismu a divácké atraktivity. Filmů založených na skutečných událostech je celá řada. Záleží na divákovi, do jaké míry tvůrcům odpustí historické nesrovnalosti.

Oběť protivná jak činže a netypický záporák: Seriál ČT Pět let by si zasloužil hlavní vysílací čas a ne jen iVysílání

Iva Růžičková / 10. 10. 2022

Spartakus (Spartacus, 1960)

Téměř vše, co víme o Spartakovi – skutečné historické postavě, která vedla povstání otroků v prvním století před naším letopočtem – pochází od římských historiků. Trhák Stanleyho Kubricka s Kirkem Douglasem v hlavní roli místy obětuje přesnost pro podívanou. Na rozdíl od Douglasovy postavy se skutečný Spartakus nenarodil jako otrok, ale byl římským vojákem, který pravděpodobně upadl v nemilost Římanů a byl prodán do otroctví. Historie také říká, že skutečný Spartakus zemřel v bitvě. Snímek to ale vynahrazuje v jiných oblastech, které přesně zachycují realitu. Bitevní scény jsou přesné, stejně jako zobrazení Spartakova času na gladiátorské škole, jeho shromáždění a vedení povstání otroků i útěk na Vesuv. Spartakus není úplně historicky přesný, ale je rozhodně přesnější než mnoho dalších hollywoodských trháků.

Atentát (1964)

Český film, který natočil Jiří Sequens, je pečlivou rekonstrukcí událostí z roku 1942. Exilová československá vláda ve Velké Británii vyslala několik československých parašutistů, aby splnili úkol historického významu. A to zabít jednoho z nejmocnějších mužů Třetí říše – říšského protektora Reinharda Heydricha. Provedení atentátu a následné události jsou ve filmu zachyceny věrně podle skutečnosti. 

Schindlerův seznam (Schindler’s List, 1993)

Tento film vypráví příběh Oskara Schindlera v podání Liama Neesona, nacistického obchodníka, kterému se nakonec podaří zachránit přes tisícovku Židů před holocaustem. Film režíroval Steven Spielberg, roli hlavního nacistického kata, nechvalně proslulého velitele Amona Goetha, hraje Ralph Fiennes. Snímek začíná v září 1939 v polském Krakově, kde je židovská komunita pod rostoucím tlakem nacistů. Příběh Oskara Schindlera je také fascinující tím, že to nebyl žádný svatoušek. Dokonce dělal špiona pro Abwehr, kontrarozvědku Wehrmachtu v Československu. Přes to všechno se jeho srdce změnilo. Právě jeho špionážní aktivity ho později postavily do pozice, kdy zachránil mnoho životů. Film byl velmi dobře přijat a získal také několik ocenění včetně sedmi Oscarů a tří Zlatých glóbů.  

Apollo 13 (1995)

Režisér Ron Howard se při natáčení Apolla 13 snažil co nejvíce držet skutečných událostí a většinou uspěl. Jeden planetární vědec NASA v roce 2019 film chválil a řekl, že může být jedním z nejpřesnějších, zvláště pokud jde o vědu o cestování do vesmíru. Události skutečné vesmírné katastrofy jsou ve filmu přesně vykresleny, přičemž se drží časové osy stanovené v knize Jima Lovella, který byl velitelem mise Apollo 13. Kde se film odchyluje od skutečnosti, je v zlidovělé větě Toma Hankse: „Houstone, máme problém.“ Lovell ve skutečnosti řekl: „Houstone, měli jsme problém“. Howard také uměle vytvořil napětí mezi posádkou, aby zachytil emoce astronautů. Pomineme-li drobné nepřesnosti, Apollo 13 je zobrazuje skutečný příběh tak věrně, jak mohou diváci u tohoto druhu filmů doufat.

Titanic (1997)

Titanic je i nadále jedním z nejpůsobivějších filmových počinů s příběhem, ke kterému se diváci neustále vracejí. Do režisérského křesla se posadil James Cameron a inspiroval se jednou z největších lodních katastrof, potopením majestátní lodi Titanic, při kterém v  dubnu 1912 přišly o život stovky lidí. Tragická událost se odehrává na pozadí milostného příběhu dvou lidí z různých společenských vrstev. Ne všechno je ve snímku pravdivé, ale některé věci se skutečně staly. Například se zde objevují opravdové postavy, které skutečně na lodi cestovaly. Například Molly Brown, kapitán Edward Smith, J. Bruce Ismay nebo Thomas Andrews. Stejně jako ve filmu loď na ledovec narazila svým pravobokem, 14. dubna 1912 ve 23:40 hodin ho posádka spatřila a upozornila můstek. Podle přeživších i ve skutečnosti kusy ledovce dopadly na promenádní palubu. Skutečné je také to, že kapela hrála až do posledních chvil.

Pianista ( Le Pianiste, 2002)

Pianista, režírovaný Romanem Polanskim s Adrienem Brodym v hlavní roli, je film o polsko-židovském hudebníkovi Wladyslawu Szpilmanovi, který se během druhé světové války snaží přežít zničení varšavského ghetta. Snímek tak přímo vychází ze Szpilmanovy stejnojmenné autobiografické knihy z roku 1946. Pozoruhodným důkazem síly hudby je například scéna, která se skutečně odehrála, moment, kdy Szpilman hraje Chopinovu baladu pro německého důstojníka.T ento kritikou uznávaný film získal tři Oscary, Zlatou palmu a mnoho dalších ocenění.

Pád třetí říše (Der Untergang, 2004)

Německo-rakouské historické válečné drama je důkladně prozkoumaným pohledem na Hitlerovy poslední dny. Na základě memoárů Hitlerovy osobní sekretářky Traudl Junge z roku 2002 a knihy historika Joachima Festa film údajně přesně charakterizuje Adolfa Hitlera (Bruno Ganz) a události, které se odehrály na konci druhé světové války. Další scény pečlivě představují skutečný život. Očitý svědek dění v Hitlerově bunkru, Rochus Misch, potvrdil, že hrozná scéna, ve které Magda Goebbels (Corinna Harfouch) drtí kyanid v ústech svých dětí, je neuvěřitelně přesná. Film byl také kritizován, a to za údajné přílišné polidštění samotného Hitlera, ale nelze popřít, že jeho zobrazení jeho posledních dnů je historicky na místě díky svědectví lidí, kteří tam byli.

Selma (2014)

Životopisný film Avy DuVernay o pochodech za svobodu vůdce občanských práv Martina Luthera Kinga Jr. (David Oyelowo) je zařazen mezi historicky nejvěrnější filmy. Režisérka se opírala o snímky z archivních médií, rozhovory, reportáže a výstřižky z novin, aby vytvořila film, který vychází ze skutečného života a přesně zobrazuje události, jako je Krvavá neděle anebo vztah mezi Kingem a jeho ženou (Carmen Ejogo). Výsledkem je film, který dosahuje dokonalé rovnováhy mezi historickou přesností a upoutáním publika.

Pravda kazí příběh. V čem nám lhaly hudební filmy?

Redakce / 20. 02. 2021

Kapesníky připravit, dojetí zaručeno: Nejlepší filmy a seriály s LGBTQ+ tematikou

Karin Šnýdrová / 26. 05. 2022

 Úvodní foto: 20th Century Fox / The Hollywood Archive / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM