Víkend na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Nekonečný zásobník s náboji, pomalu se šířící požár a skvěle upravené matky: Tohle se může stát jen ve filmu

Avatar photo Martina Hoblová
15. 05. 2023

Je to tady. Sedáte si na pohovku, do ruky berete brambůrky a ovladač a chystáte si pustit váš oblíbený film. Nemůžete se dočkat, přestože ho uvidíte po sto šedesáté. A nejvíce se těšíte na scény, které v reálném životě jen tak nezažijete.

A víte proč? Protože je v reálu mnohdy ani zažít nemůžete. A teď nemluvíme o sci-fi nebo komiksových filmech. Mrkněte na některé z nich a pokud víte o dalších příkladech, napište nám je do diskuze pod článkem.

Pět jeho obětí nebylo dosud identifikováno: John Wayne Gacy, hodný klaun, úspěšný malíř a masový vrah

Martina Hoblová / 30. 04. 2023

Útočníci, přistupujte jednotlivě

Možná vás to už někdy překvapilo – hrdinu obklopí deset padouchů a hezky jeden po druhém se nechávají zbít, zmrzačit nebo alespoň odhodit. Ve skutečnosti by na hrdinu nejspíš naskákali všichni naráz a ani by si neškrtnul.
Tento typ scén se ve velkém objevuje v béčkových akčních filmech.

Na střeše jedoucího vlaku je nejlepší rvačka

Hrdina honí padoucha, který právě záhadným a blíže nespecifikovaným způsobem vylezl z vagonu na střechu jedoucího vlaku, kam se za ním hrdina vyhoupne s lehkostí pírka a začne souboj bez ohledu na pohyby vlaku a gravitaci. Co víc dodat. 

 

Oheň hoří pomalu

Scén, kdy je hlavní hrdina obklopen neustále se rozšiřujícím ohněm, je poměrně dost. A čeho je v nich také dost – více než ve skutečném světě – je času, který má na útěk. Rychle se šířící oheň, vysoká teplota, zplodiny, kouř nebo dokonce výbuch, to vše přijde samozřejmě až ve chvíli, kdy se hrdina dokáže dostat mimo oheň. Jaký zázrak! 

Výbuchy škodí jen padouchům

Rána sem, druhá tam, otočka ve vzduchu, výkop, mířící zbraně a napínavá bitka končí obřím výbuchem, který odmrští všechny zúčastněné několik metrů daleko. Jenže: Většinou je to pouze padouch, který při něm utrpěl zranění, na jehož následky dokonce může i zemřít. Hrdina se většinou oklepe s pár krvavými šrámy, zvedne se, odejde po svých a co víc, dál dokonale slyší.

Odolný nábytek

Také byste někdy chtěli mít doma nábytek, do kterého padouch střílí samopalem nebo poblíž hodí granát, protože se za ním schovává hrdina, ale jediné, co způsobí, je, že se rozpadne maximálně na tři části? Pak máte smůlu, zatím ho nikdo kromě filmařů nevymyslel.

Válka je pohoda

Tisíce vojáků, velitelé, hromada zbraní a co víc – nekonečné zásobníky a munice. V řadě filmů se střílí, aniž by došlo k výměně zásobníku, takové Oslíku, otřes se! Navíc, hrdinové jen zřídkakdy minou své cíle, což se ale míjí s realitou. Podle armádního konzultanta a ředitele GlobalSecurity.org Johna E. Pikea připadá na jednoho zlikvidovaného nepřítele zhruba 250 tisíc spotřebovaných nábojů. A vlastně ani nemusí jít o nepřítele – válka je totiž ve skutečnosti pěkný zmatek v nepřehledném terénu, kde se vojáci velmi těžko orientují a není tak výjimkou, že zasáhnou svého spolubojovníka. Váleční veteráni se také pozastavují nad dokonalou mobilitou vojáků ve filmech nebo nad tím, že si ve válečném hluku povídají a rozumějí si. Válečné filmy navíc bývají plné dramatu kvůli omezenému času, ve skutečnosti jde ale o zdlouhavé přesuny, čekání a mnohdy i nudu. A jako zajímavost dodejme, že jen malé procento vojáků se vůbec dostane do nějaké akce.

Supermatky

Pokud vás vždy štvalo vykreslování modelek jako extrémně hubených slečen s dlouhýma nohama, pak vás nenadchne ani popis filmových matek. Zatímco vy vysílená sedíte na gauči v teplákách a tričku zapatlaném od přesnídávky, filmové matky jsou za každé situace krásně upravené a oblečené. A to i přesto, že právě dovařily svíčkovou a guláš se šesti, vypily u toho litr vína, uběhly maraton a odřídily náklaďák. K tomu jsou vždy – stejně jako další ženské postavy ve filmech – oblečeny do sexy spodního prádla, i když chtěly jít jen vyhodit odpadky, ale nečekaně je přepadl manžel nebo milenec.

Ani kapka čokolády vedle: Meryll Streep ve filmu Julie a Julia

Superřidiči

Kdo z vás neumí skvěle řídit, při tom kouřit, telefonovat, malovat se nebo konverzovat a při tom dlouhou dobu udržovat oční kontakt se spolujezdcem, do toho všeho ještě předjíždět pět aut najednou, ať hodí klíčem od auta. Nebo jezděte na vleku jako filmoví řidiči. 

Počítačoví experti

Rozumíte počítačové technice, ale nad čím vám zůstává rozum stát, jsou počítačoví experti a hackeři ve filmech? Rozhodně nejste jediní. V našem světě totiž nestačí jen pár minut k prolomení hesla banky, korporace či dokonce bezpečnostních složek. Ale do dvouhodinových filmů se víc než minuta ťukání do klávesnice zakončené triumfálním  „Jsem tam!“ nevejde.

Zdravotnictví

Na to, že sestry jsou ve filmech téměř k ničemu, protože i například rentgeny si dělají doktoři sami, jste si možná už zvykli. Co bude ale zřejmě překvapovat vždy je, že hlavní hrdina nevykrvácí poté, co si sám vytáhne ze žíly kapačku a jde zachraňovat svět.

Dokonalé smysly

Představte si tu scénu: Sedíte v zaplněném baru, dáváte si váš oblíbený drink, kousek od vás hraje dj a na parketu tančí a zpívají si další návštěvníci. Do toho přijde váš kamarád/vaše kamarádka, pozdraví vás a něco vám říká. Jelikož nerozumíte, přiblížíte se k ní a do ucha jí zakřičíte „Cože?“  A střih! Tohle se ve filmu nestane. Tam si totiž rozumí za jakékoliv situace. A podobné to je například se zrakem – ve filmech totiž vidíte na kilometrovou vzdálenost, jak se tváří člověk otočený zády. 

A něco navíc 

Zatímco ve filmu je hluboká díra vykopaná za pár minut, ve skutečnosti je to námaha na celý den. Nebo takový život na pustém ostrově. Ve filmu se hrdinové sluní na pláži a škádlí ve vodě, přičemž se do sebe zamilují, ve skutečnosti byste strávili 95 procent času snahou přežít. A co teprve stěhování, opravy nebo malování domů! Podle filmů vám k tomu stačí v podstatě dva statní chlápci a zhruba dvě hodiny času, ve skutečnosti budete rádi, že to stihnete do měsíce. A to nemluvíme o úklidu. 

Film pro všechny, kdo mají uši: Cate Blanchett ve snímku Tár ukazuje, že i ženy umějí zneužívat moc

Iva Růžičková / 01. 05. 2023

Brooke Shields promluvila o ambiciózní matce, zneužití hollywoodským manažerem i traumatu z Modré laguny

Michaela Dočkalová / 10. 05. 2023

Zdroj: ranker.com
Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM