MidnightDrip /
Celý playlist
Kultura

Filmex: Kina čeká švédská mořská bouře i ceněné mysteriózní drama Terezy Nvotové

Avatar photo Veronika Koloušková
05. 10. 2022

Česká kina zažijí další domácí (přesněji česko-slovenskou) premiéru. Film Terezy Nvotové přichází do distribuce ověnčený cenou z filmového festivalu v Locarnu. Cenou, tentokrát Zlatou palmou z Cannes, je oceněná i černá komedie natočená v koprodukci Švédska, Francie, Velké Británie a Německa. 

Jmenuje se Trojúhelník smutku a jednu z hlavních rolí v ní ztvárnila i jihoafrická herečka Charlbi Dean, která letos v srpnu nečekaně podlehla krátké těžké nemoci.  

Další díly (267)

Trojúhelník smutku (Triangle Of Sadness) 

Švédský král společenské satiry Ruben Östlund se pět let po úspěchu filmu Čtverec triumfálně vrací s trojúhelníkem – tedy filmem Trojúhelník smutku, ukrutně vtipným snímkem o superbohatých a krásných, o lidských neřestech a opojné síle moci, za který si z Cannes odvezl cenu nejvyšší: Zlatou palmu. Film sleduje Carla a Yayu, páreček influencerů a modelů, který jsou pozván na plavbu na luxusní jachtě. Na palubě se schází vybraná smetánka: Starý mládenec hledající životní lásku, výstřední ruský oligarcha a celému mumraji vládne kapitán v podání Woodyho Harrelsona, který je věčně pod parou a cituje Karla Marxe. Když nevolnost po sedmichodovém menu a bouře zamíchá kartami, charaktery cestujících se ukáží v pravém světle. Nápaditá a kousavá černá komedie, u jejíhož sledování řve publikum smíchy, je konečně tady! 

Světlonoc

I další premiéra je ověnčená vyznamenáním, a to cenou Zlatý leopard pro mladé tvůrce. Z  Locarna si ji odvezla Tereza Nvotová za česko-slovenský mysteriózní hororový snímek Světlonoc, který vypráví příběh třicátnice Šarloty, která se vrací do rodné vesnice ve slovenských horách, kde se stále věří na bosorky. Šarlota chce najít odpovědi na otázky týkající se jejího a sestřina pohnutého dětství. Místní, kteří ji považovali za mrtvou, ji ale obviní z čarodějnictví a vraždy. V hlavní roli  uvidíme slovenskou herečku Natalii Germani. 

Těšte se na výlet do mládí Stevena Spielberga, drama o počátku #MeToo i druhý Avatar: Filmové premiéry, kterých se dočkáme ještě letos

Andrea Machajdíková / 04. 10. 2022

Kolikrát si Sean Connery zahrál Jamese Bonda a která herečka byla poslední Bond girl? Ukažte své znalosti agenta 007

Michal Plšek / 04. 10. 2022

Úvodní foto: Aerofilms

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM