Expres Drive /
Celý playlist
Kultura

Filmex: Česká kina ovládne autista Štěpána Kozuba a holka z bažin

Avatar photo Veronika Koloušková
28. 09. 2022

Tuzemská kina čeká týden po premiéře snímku BANGER. další slibný film, ve kterém se Štěpán Kozub převtělil do muže s poruchou autistického spektra. Zajít můžete i na drama, o kterém se hodně mluvilo v souvislosti s jeho producentkou Reese Whiterspoon, která má očividně dobrý čich na silné knižní předlohy.   

Další díly (267)

Spolu

Štěpán Kozub je nejen vynikající komik, ale také výborný herec. Film Spolu režisérského dua David Laňka & Martin Müller byl pro něj obrovskou hereckou výzvou, protože měl za úkol vtělit se do muže s poruchou autistického spektra, muže s duší dítěte, který mívá světlé chvilky, ale i silné záchvaty. Film, který vznikl podle divadelní hry Fabia Marry, je příběhem matky a jejích dvou dospělých dětí. Michal potřebuje neustálou péči, zatímco Tereza, které Michal neřekne jinak než Terina, trpí celý život nedostatkem pozornosti. Když se po rozchodu s partnerem vrací domů ke své mámě a bratrovi, zjišťuje, že domácnost, do které se vrátila, se (na rozdíl od ní) vůbec nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna, který má ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe.

A tak se rozhodne udělat neuvážený krok. „Film není popisem toho, co zažívá rodina, ve které je handicapované dítě. Je o tenké hranici mezi pomocí a sebeobětováním, o tom, jak snadné je pro lásku k jednomu dítěti ty druhé odsunout na vedlejší kolej a jak důležité je umět si v rodině říct, že se máte rádi. Když jsme začali film chystat, byli jsme překvapeni, kolik lidí kolem nás si z rodiny nese určitý pocit nemilovanosti a kolik lidí rezignuje na svůj život, protože ho projektuje do života svých blízkých,“ uvádí režiséři. V dalších rolích uvidíme Veroniku Žilkovou, Kamilu Janovičovou a Marka Němce. 

Kde zpívají raci (Where The Crawdads Sing)

Smutné drama americké režisérky Olivie Newman z prostředí bažin a močálů v Louisianně vypráví tajemný příběh opuštěné dívky jménem Kya, která vyrostla zcela sama v nebezpečné bažinaté krajině. V oblasti zátoky Barkley Cove se celé roky šíří legendy o „dívce z bažin“, které houževnatou a plachou Kyu nutí držet se stranou od místní komunity. Když ji ale začnou přitahovat dva mladíci z města, začíná objevovat nový a překvapivý svět. Poté, co je jeden z chlapců nalezen mrtvý, členové místní komunity bez zaváhání usoudí, že hlavním podezřelým je právě Kya. V ústřední roli exceluje čtyřiadvacetiletá britská herečka Daisy Edgar-Jones.

Popcorn & deka: Poznejte nájemného vraha, který chce být hercem, i Karla Rodena, do něhož vstoupí duch Indiána

Petr Šilha / 22. 09. 2022

Očekávaný film o Marilyn Monroe je tady: Blondýnka bude plná emocí, vášně a excelentních hereckých výkonů

Kristýna Ševčíková / 27. 09. 2022

Úvodní foto: Bontonfilm

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM