Starmix /
Celý playlist
Kultura

David Švehlík je štramák i v roli Krakonoše: V nové vánoční pohádce se převtělil do svého dětského hrdiny

Karin Šnýdrová
25. 12. 2022

Televizní program je během vánočních svátků plný pohádek a každý rok se repertoár české kinematografie rozšíří o nový přírůstek. Dnes večer představí Česká televize divákům snímek Krakonošovo tajemství s Davidem Švehlíkem v hlavní roli. Poznali byste ho v kostýmu pána hor? 

Řadí se k předním českým hercům, což dokazuje fakt, že na obrazovkách se objevuje prakticky neustále. K jeho nejnovějším počinům patří například desetidílný komediální seriál Gumy, kde si zahrál po boku Richarda Krajča. Na Boží hod se rodák z Liberce ukáže coby hlavní hrdina v nové pohádce Krakonošovo tajemství. Ale nenechte se mýlit, se slavným večerníkem ze sedmdesátých let nemá film Petera Bebjaka nic společného. 

Vánoční kvíz: Ukažte, jak dobře znáte nejpopulárnější české pohádky

Martina Hoblová / 08. 12. 2022

Starý dobrý Večerníček 

Krkonošské pohádky, které se vysílaly v letech 1974 až 1984 patří k národnímu bohatství. Postavy Anče, Kuba a Hajný si čeští diváci rychle oblíbili, zatímco chamtivému Trautenberkovi nemohli přijít na chuť. A protože v pohádkách musí zvítězit dobro nad zlem, dostal vždy za vyučenou od Krakonoše, poctivého ochránce hor. V seriálu jej ztvárnil František Peterka, první díl natočil v 52 letech. A podobný věk má i představitel nového Krakonoše. Ačkoliv na to vůbec David Švehlík nevypadá, v dubnu oslavil padesátku.   

Pohádku Krakonošovo tajemství režíroval Peter Bebjak (na snímku vlevo) a Krakonoše si zahrál David Švehlík, kterého můžete vidět na fotce vpravo

Hvězdné obsazení 

Oproti kostýmu Františka Peterky je David Švehlík v roli Krakonoše trochu víc šik. Zřejmě za to může i kratší plnovous, který působí jak čerstvě zastřižený od profesionálního barbera. V nové pohádce si budete moci vychutnat vskutku hvězdné obsazení. Kromě Davida Švehlíka si ve snímku zahraje Jakub Prachař (mimochodem, vnuk představitele Trautenberka z výše zmíněného večerníčkového seriálu), Ondřej Sokol, Diana Mórová, Leona Skleničková či Dominka Morávková-Zeleníková.  

Vysněná role 

David Švehlík přiznává, že Krakonoš byl jeho dětským hrdinou. Pokud chcete vidět, jak se popasoval s hlavní rolí, nalaďte si dnes od 20:10 program na ČT1. Nepochybujeme, že herec známý z filmů Román pro ženy (2004), Anděl Páně (2005), Pravidla lži (2006), Úsměvy smutných mužů (2018), Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021) či Jako letní sníh (2021) předvedl fantastický výkon podobně jako v seriálech Terapie (2011-2019), Kriminálka Anděl (2008-2014) nebo Život a doba soudce A.K. (2014-2017).  

Skvělé vánoční pohádky, které zaženou chmury dnešní doby

Petr Šilha / 17. 12. 2022

Vánoce s transgender prostitutkou a Bruce Willis ve formě: Tipy na skvělé sváteční filmy pro všechny, které nebaví jen pohádky

Petr Šilha / 22. 12. 2022

Zdroj fotografií: Česká televize / Jaroslav Fikota a Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM