Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Čeští Vietnamci: Seznamte se s muži asijského původu, kteří obohatili domácí kulturu

Avatar photo Carlito Brigante
28. 06. 2023

Málokteré národnostní menšině se u nás podařilo tak přirozeně a úspěšně asimilovat. Pracovití a talentovaní lidé přirozenou cestou přesvědčili často konzervativní našince o své schopnosti zapadnout a obohatit nás o vliv asijského světa. Včetně světa hudby anebo filmu. Komu se podařilo výrazně prosadit?

Z ráje do pekla a zpět na vrchol: Ben Affleck se vrátil na výsluní, pomáhá mu jeho letitý kamarád i staronová láska

Carlito Brigante / 17. 06. 2023

Lukáš Tran

Zrádci. Tak zní název jednoho z nejprogresivnějších tuzemských seriálů posledních let. Velký podíl na tom má také Duy Anh Tran, jehož zná většina domácího diváctva jako Lukáše Trana. Ve Zrádcích si vzal do parády démonickou postavu dealera Filipa. Seriál slavil zasloužený úspěch a Tranovi otevřel další dveře. 

Ještě před seriálem se dočkal první nominace na Českého lva za roli vystrašeného vietnamského přistěhovalce ve svém hereckém debutu Na Střeše. Bude zajímavé sledovat kariéru talentovaného herce i nadále, neboť se netají ambicemi se prosadit také v zahraničních produkcích.

Renne Dang

„Jsem Con Lai, banánový dítě, zavřenej do sítě, doma jak na cizím místě,“ řve do světa nejpopulárnější hudební míšenec na domácí rapové scéně. Renne Dang, hrdý rodák z Rychnova nad Kněžnou, zasvětil část své tvorby nelehké otázce vyrovnávání se s dvojím původem. Renne ostatně nedávno uzavřel trilogii Con Lai, Tháí a Dang, která přímo odkazuje k jeho původu a osobní story. Do země původu svého otce se navíc často vrací i ve svých videoklipech. 

Podobně zajímavá je i jeho tvorba, která se neomezuje jen na rap. Dang často a rád protíná žánry, což ho začíná přivádět i na multižánrové akce. Před pár týdny například vystoupil na Klubovna Festu po boku metalcorových a punkrockových kapel. Největší hit Kytky z pumpy zaznamenal přes 14 milionů zhlédnutí na YouTube.

Tomáš Linh Le Sy

Bizarní MMA organizace Clash of the Stars budí kontroverze i trhá divácké rekordy. Jedním z otců myšlenky a hlavní tváří je v bývalý profesionální zápasník Tomáš Linh Le Sy. Ten na sebe poprvé výrazně upozornil coby účastník třetí řady populární reality show Oktagon Výzva, kde padl po krásném zápasu s pozdějším vítězem Karolem Ryšavým. Le Sy, v jehož žilách se mísí česká, polská a vietnamská krev, byl vždy zárukou atraktivních zápasů, ale nikdy nepatřil mezi elitní zápasníky.

Podnikavý mladík nakonec našel štěstí coby promotér influencerské organizace Clash Of The Stars, která budí kontroverze, ale zároveň trhá rekordy sledovanosti i zásahů na sociálních sítích. Velký podíl na tom má právě další z mužů vietnamského původu, který obohatil tuzemskou popkulturu.

Kontroverzní Banger, drogoví Zrádci i polozapomenutá buranská Postel aneb To nejodvážnější z tuzemské kinematografie

Carlito Brigante / 30. 09. 2022

Na vlastní triko: Jak dopadly po odchodu ze sérií hvězdy Přátel, Beverly Hills nebo Ulice

Carlito Brigante / 12. 06. 2023

Zdroje: Klubovna.net, podcast Pochlap se, mmashorties.cz
Úvodní foto: Falcon 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM