Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Česká kina čekají dvě tuzemské premiéry: Drama plné nahoty a zábavný dokument o přijímačkách na AVU

Avatar photo Veronika Koloušková
02. 11. 2022

V tomto týdnu stojí v kinech za pozornost dvě české novinky – vztahové drama s velkou porcí nahoty a dokument. Oba snímky zaujaly na letošním karlovarském filmovém festivalu. Za film Hranice lásky si polský režisér Tomasz Wiński odnesl cenu mezinárodní kritiky FIPRESCI. 

Stejnou cenu si odnesli Adéla Komrzý a Tomáš Bojar, jejichž dokument Zkouška umění byl navíc oceněn Cenou soutěže Proxima. Tato soutěžní sekce měla na 56. MFF Karlovy Vary premiéru, zástupci festivalu ji označují jako exkluzívní prostor pro filmaře čekající na objevení i pro renomované autory hledající nové definice své tvorby. Proxima je otevřená tvorbě z celého světa, českou kinematografii letos reprezentovaly dva filmy, kromě Zkoušky umění to by film A pak přišla láska… Šimona Holého, který do kin vstoupí za měsíc. 

Další díly (263)

Hranice lásky

Odvážný film plný explicitních erotických scén a emocí, který zkoumá vztahy mladých lidí v dnešní době, kdy termíny „otevřený vztah“ nebo „polyamorie“ skloňujeme den co den. Film, kterým se poprvé představuje polský absolvent pražské FAMU, režisér a scenárista Tomasz Wiński, nás zatáhne přímo do postele dvojice architektů – Hany (Hana Vagnerová, která se podílela i na scénáři) a Petra (Matyáš Řezníček). Hana začíná cítit, že se s Petrem pohybují v zajetých kolejích. Začne s ním tedy sdílet své erotické představy. Od vyprávění je pak už jen krůček k experimentům, zkoumání vlastní intimity, zážitkům s jinými partnery a hledání hranic, za které se dá v lásce a sexu zajít. Hra se svobodou se však může snadno vymknout z rukou. V dalších rolích se objeví Eliška Křenková, Martin Hofmann, Hynek Čermák, Lenka Krobotová nebo Antonie Formanová.

Zkouška umění

Čeští dokumentaristé Adéla Komrzý a Tomáš Bojar představují nečekaně zábavný dokument Zkouška umění o průběhu talentových zkoušek na pražskou Akademii výtvarných umění. Film zaznamenává týden ve třech různých ateliérech AVU – malby, grafiky a nových médií. Sleduje naivní mladé uchazeče, kteří se snaží dokázat, že jsou jedineční, a svérázné pedagogy, kteří musí „změřit“ jejich výtvarné nadání. Zkouška umění se ptá, jakou roli může mít umění v dnešním světě. Otázek ale padne ještě celá řada: Dokáže nás vůbec ještě něco pohoršit? Vražda, nebo sebevražda? Bisexualita, nebo pansexualita? Výkaly, nebo krev? Film zároveň nabízí vhled do uvažování mladých lidí a přináší témata, kterými žijí. Na MFF Karlovy Vary zvítězil v sekci Proxima, získal cenu novinářů FIPRESCI a od ledna bude distribuován i v amerických kinech.

Dobrý horor bez vyhřezlých střev a litrů krve? Vyzkoušejte novinku od mistra Stephena Kinga

Iva Růžičková / 21. 10. 2022

Jan Budař: Pohádka Princ Mamánek má snové obsazení, herce jsem netrápil castingy a nabídl jim pěkný honorář

Miloš Pokorný / 26. 10. 2022

Úvodní foto: Aerofilms / Fabiana Mertová

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM