Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Bizarnost roku se blíží: Medvědí kokainová jízda je inspirována skutečnými událostmi

Avatar photo Carlito Brigante
16. 12. 2022

Roztomilý Medvídek Pú, ztřeštěný Méďa Béďa, přisprostlý Ted. Filmoví medvědi jsou ve světě filmu tak nějak automaticky vykreslování jako dobráci. S tím je ale konec. Do kin se totiž chystá film, kde se objeví šelma s pořádně lačným čumákem. A rozhodně nejde o úplně standardní podívanou. 

Ten příběh by se rozhodně neztratil ani v ikonické sérii Věřte, nevěřte. A světe div se, nejde o apríl. Pořádně se usaďte, protože vám budeme vyprávět těžko uvěřitelný příběh, který se skutečně stal. V hlavní roli se ocitl medvěd a sníh. I když to nebyl zrovna prašan. Tenhle prapodivný příběh má ale potenciál proslavit Kentucky víc, než se kdy povedlo fastfoodovým kuřatům. 

Žádné mobily ani konzole: Za socialismu měly děti největší radost ze stavebnice Merkur, walkmana nebo oranžové tatrovky

Karin Šnýdrová / 14. 12. 2022

Medvěd na koksu

Divoká osmdesátá léta byla minimálně v USA dobou velkých svalů, hesel a činů. Reaganovská garnitura přímo opěvovala Ramba an nikdo nechtěl stát stranou. Ani medvědi. Do světa momentálně silou zemětřesení udeřil trailer, jež vypráví příběh o baribalovi závislákovi. Tenhle brundibár měl totiž s lidským světem společného víc, než si myslíte. Jednoho krásného dne byla na příjezdové cestě spatřena mrtvola s padákem, neprůstřelnou vestou, střelnými zbraněmi, brýlemi na noční vidění. A především pořádnou municí kokainu. Dealerovo letadlo mělo poruchu a tak letěl vzácný náklad z Venezuely přímo z letadla. A naneštěstí neunikl medvědovi, jehož bezvládné tělo bylo nalezeno o tři měsíce později nalezeno vedle zhruba 400 kilogramů bílého prášku. 

Tenhle neuvěřitelný příběh se nyní pokusila zpracovat Elizabeth Banks, skvělá herečka a režisérka příšerného comebacku Charlieho andílků. Do nového spektáklu zakomponovala prvky hororu a komedie. Naposledy se na plátně objeví letos zesnulý Ray Liotta a mělo by dojít na vskutku nevšední poctu rozpařenému chlupáčovi. Ten by se měl proměnit ve vraždicí monstrum, se kterým si (víc než kdy jindy) není radno zahrávat. Na tuhle groteskní vybíječku se prostě nejde netěšit! Medvěd na koksu do našich kin dorazí 23. února 2023 a čeká se bestseller.

Pašerák Clint

Když už jsme u těch drog a jejich nevšední distribuce: Své o tom ví i takový Clint Eastwood, alespoň filmově. V roce 2018 jsme se dočkali jeho dlouho očekávaného hereckého debutu, který jej zastihl coby téměř devadesátiletého drogového dealera! A nebudete tomu věřit, tento příběh také napsal život sám. Eastwood tu ztvárnil postavu Earla Stonea. Zlomeného, zadluženého a opuštěného dědy, který se rozhodl umořit finanční neduhy dost netradiční cestou, prací kurýra. Na tom by nebylo nic divného, kdyby nešlo o přepravní práce pro mexický drogový kartel. El Viejito, tedy stařeček, byl kdysi zahradník, ale makal a makal, až přišel o vlastní rodinu, peníze i pevnou půdu pod nohama. 

„Stal se jednočlenným kokainovým ‚gejzírem‘, který pracoval v měřítku, s jakým se protidrogové policejní oddělení v Detroitu předtím nikdy nesetkalo. Podle ručně psaných záznamů kartelu, které později získala vláda, v únoru 2010 převezl 246 kilo drog, další měsíc 250 kilo, pak dalších 200 a o měsíc později zase 200 kilo.“ bylo uvedeno ve spisech. Nenápadný stařík a bývalý válečný veterán sázel na soucit a nenápadnost, ostatně koho by napadlo, že se takový kmet zaplete do drogových distribučních záležitostí? Kritika film ocenila a Eastwood zapsal další výraznou roli podrážděného, rasistického i soucitného starce, který se na stará kolena rozhodne konat spravedlnost podle vlastního kodexu. 

Hlavní hvězda bydlela v dodávce, sloužil socialistické propagandě a v Číně ho neuvidíte: Co nejspíš nevíte o kultovním Avatarovi

Carlito Brigante / 14. 12. 2022

Temnotou posedlá dívka ovládla miliony lidí: První série Wednesday trhá rekordy. Kdy se dočkáme pokračování?

Kristýna Ševčíková / 12. 12. 2022

Úvodní foto: CinemArt 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM