Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
VIP

Ustála sebevraždu přítele, útok teroristů na svém koncertě i přerod z dětské hvězdičky na popovou divu: Ariana Grande slaví 29. narozeniny

Kristýna Ševčíková
24. 06. 2022

Ariana Grande začala hrát v sitcomech, které ji vynesly na výsluní. Ze seriálové herečky se stala celosvětovou popovou senzací. Mezi její nejznámější hity patří sigly Problem, Bang Bang, Dangerous Woman a Thank U, Next. Své 29. narozeniny oslaví jako jedna z nejzářivějších hvězd současné pop music.

Její celé jméno zní Ariana Grande-Butera. Narodila se 26. června roku 1993 v Boca Raton na Floridě šéfce komunikační agentury a podnikatelce Joan Grande a grafickému designérovi Edwardovi Buterovi. Zpěvu a herectví se věnovala od dětství, na místní divadelní scénu se probojovala ještě před dospíváním. První velký zlom nastal v roce 2008, kdy jako 15letá získala roli Charlotte v broadwayské inscenaci 13. Za tuto roli vyhrála cenu National Youth Theatre Association Award. Na scénu pop music vtrhla na začátku roku 2010 a stala se jednou z nejúspěšnějších interpretek. Je známá také svým čtyřoktávovým rozsahem. Ve stejném roce také získala roli v televizním seriálu kanálu Nickelodeon Victorious. Hrála Cat Valentine, teenagerku navštěvující uměleckou školu. Poté, co byl sitcom v roce 2013 zrušen, hrála ve spin-offu show Sam & Cat.

Ariana Grande přebírá cenu pro nejlepší televizní herečku na Nickelodeon’s 27th Annual Kids’ Choice Awards 2014. Zdroj: Profimedia

Cesta za úspěchem

V roce 2011 vydala svůj singl Put Your Hearts Up, o dva roky později následovalo debutové album Yours Truly s hitem The Way, který vznikl ve spolupráci s rapperem Mac Millerem. Album debutovalo na prvním místě v žebříčku Billboard 200. Díky svému působivému vokálnímu rozsahu si vysloužila srovnání s popovou divou Mariah Carey. Po tomto úspěchu se začala více soustředit na svou hudební dráhu. Díky druhému albu My Everything z roku 2014 už můžeme Arianu označovat za popovou hvězdu. Nahrávka, která opět debutovala na prvním místě albového žebříčku, zahrnovala spolupráci s The Weekndem nebo Iggy Azalea. Deska My Everything a píseň Bang Bang s hostujícími Jessie J a Nicki Minaj vynesly Grande její první nominace na Grammy.

V únoru 2016 potěšila své fanoušky třetí deskou Dangerous Woman, titulní skladba debutovala na 10. místě v Hot 100. Tímto úspěchem se zapsala do hudební historie, stala se první umělkyní, která měla singly ze svých prvních tří alb debutujících v Top 10. Úspěch čtvrté desky Sweetener vedl k její první Grammy za nejlepší popové vokální album. V listopadu 2018 vydala emotivní píseň Thank U, Next o bývalých partnerech. Děkovala jim za všechno, co se od nich naučila. Písnička se umístila na prvním místě v žebříčku Billboard Hot 100, na Spotify získala rekordních 9,6 milionů posluchačů za první den. Pod stejným názvem vyšlo v únoru následujícího roku také její páté album. Své šesté a zatím poslední album s názvem Positions vydala Ariana v roce 2020.

Charli XCX exkluzivně: Nová deska bude popová, chtěla bych moderovat

Redakce / 07. 10. 2021

Bomba v Manchesteru

Zpěvačka v únoru 2017 zahájila své turné Dangerous Woman po Severní Americe, poté se přesunula do Evropy. Dne 22. května 2017 došlo k tragédii. Po konci jejího koncertu v anglickém Manchesteru sebevražedný atentátník odpálil bombu u východu z koncertního sálu a zabil více než 20 lidí a 116 jich zranil.
Pouhých 13 dní po útoku se vrátila do Manchesteru, 4. června pse uskutečnil benefiční koncert pro oběti bombových útoků. Mezi hvězdné účastníky patřili Katy Perry, Justin Bieber, Miley Cyrus, Liam Gallagher, Chris Martin a Pharrell Williams. Ještě před koncertem navštívila fanoušky, kteří byli při útoku zraněni, a nabídla také 14 tisíc volných vstupenek lidem, kteří byli na osudním koncertě 22. května. V následujícím roce zpěvačka prozradila, že stále pociťuje následky posttraumatické stresové poruchy.

Lásky jedné tmavovlásky

Během léta v roce 2016 vyšla Ariana na světlo se svým románkem s rapperem Mac Millerem. Pár se ale v květnu 2018 po téměř dvou letech rozešel. Ve stejném roce v září se rapper předávkoval drogami a zemřel. Ariana byla touto skutečností zdrcená, což ovlivnilo vývoj jejího dalšího vztahu s komikem Petem Davidsonem, který ji po pár týdnech požádal o ruku. Ještě v říjnu 2018 oznámili zrušení zásnub a rozešli se.
V květnu 2020 odhalila svého nového přítele, realitního agenta Daltona Gomeze. Pár se v prosinci téhož roku zasnoubil. Tajná svatba proběhla v květnu roku následujícího.

Ariana se s Daltonem veřejně moc neukazuje, novináři si tak musí vystačit s pár snímky ze sociálních sítí a od paparazziů. Zdroj: Profimedia

Když ho máš, tak ho ukaž aneb Co nosí těhotná Rihanna?

Redakce / 21. 02. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM