Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Pokračování se dočkal Anděl Páně, Tajemství staré bambitky i Troškovy taškařice: Jaký úspěch slavily a která je vaše nejoblíbenější?

Kristýna Ševčíková
Foto: Bioscop
24. 12. 2022

Pohádky milují nejen děti, ale také dospělí. V zahraniční se pak často stává, že zejména animované snímky se dočkají po úspěšném prvním díle i pokračování. U hraných to nebývá tak časté, přesto najdeme u nás v Česku pokračování osudů oblíbených pohádkových hrdinů. Není ale pravidlem, že jsou stejně oblíbené a komerčně úspěšné jako díly první.

Hlasujte v anketě na konci článku, který druhý díl je podle vás nejlepší. O své názory na natáčení pokračování (nejen) tuzemských pohádek se můžete podělit v diskuzi.

Vánoce s transgender prostitutkou a Bruce Willis ve formě: Tipy na skvělé sváteční filmy pro všechny, které nebaví jen pohádky

Petr Šilha / 22. 12. 2022

Tajemství staré bambitky 2

Pohádka Tajemství staré bambitky v režii Iva Macharáčka je jedna z nejúspěšnějších a nejvíce reprízovaných pohádek u nás za posledních 10 let. Premiéra televizní pohádky byla na České televizi 25. prosince v roce 2011 a tehdy ji sledovaly přes 2 miliony diváků. Není proto divu, že se uvažovalo i o druhém, tentokrát už v kinech uváděném, díle, na který jsme si museli počkat jednu dekádu. Sledujeme v něm opět osudy Jakuba a Aničky a jejich dcery Johanky. Zlotřilí rádci Lorenc a Ferenc zatím kují pikle v sousedním království u královny Julie a nesmíme zapomenout ani na Aniččina otce, loupežníka Karabu, jehož příběh se také rozvíjí. Fanoušci se tak setkají se svými oblíbenými postavami z jedničky a zároveň je příjemně překvapí nové kostýmy nebo lokace jako zámek Jindřichův Hradec a Mníšek pod Brdy. Atmosféru celého příběhu doplňují písně od Václava Noida Bárty. Druhý díl Tajemství staré bambitky můžete zhlédnout přímo na Štědrý den na ČT1 od 19 hodin.

Princezna zakletá v čase 2

První díl v režii Petra Kubíka byl nejúspěšnější pohádkou pandemického roku 2020. Příběh o princezně, která dokola prožívá den svých 20. narozenin, uchvátil několik set tisíc diváků. Snímek je spíše řazen do fantasy žánru, jedná se dokonce o jediný český film v historii, který byl měsíc nejsledovanějším snímkem na platformě Netflix (aktuálně první díl najdete na KVIFF.TV, HBO Max a Apple TV+). Film obdržel také cenu Trilobit 2021 v kategorii Cena dětské poroty – Berounský medvídek. Na Los Angeles Movie Awards získal v roce 2021 ocenění za Nejlepší film, režii, kostýmy, scénografie, střih a hudbu. Už během uvedení prvního dílu, měli tvůrci v plánu natočit i díl druhý. Ten měl v kinech premiéru letos 17. listopadu a od té doby vydělal přes 10 milionů korun. Příběh druhého dílu se tentokrát točí okolo mladé alchymistky Amélie, princezniny kamarádky. U filmových kritiků a také u diváků bylo pokračování přijato velmi pozitivně a dočkalo se téměř stejného hodnocení jako úspěšná jednička. V kinech jej promítají stále, tak můžete vyrazit v rámci svátečního volna. 

Anděl Páně 2

Anděl Páně z roku 2005 v režii Jiřího Stracha byl přímým zásahem do srdce nejednoho diváka, jde o jednu z vůbec nejúspěšnějších pohádek u nás. V kinech možná neměla tak velkou návštěvnost a tučné tržby, ale k televizním obrazovkám pokaždé usedne několik milionů diváků. Hlavní hvězdy Ivan Trojan a Jiří Dvořák spolu navíc skvěle spolupracují a není proto divu, že po mnoha přáních a prosbách se diváci dočkali i druhého dílu, který měl premiéru v roce 2016. I pokračování je postaveno na komických situacích, zimní atmosféře a bravurních hereckých výkonech. V tomto příběhu, který se odehrává na Mikuláše, navíc zavítáme do nádherného Českého Krumlova. V roce 2017 o Vánocích sledovaly pohádku více než 3 miliony diváků a stala se tak nejen nejsledovanějším pořadem roku, ale i nejsledovanější pohádkou za posledních patnáct let. Jedná se tedy o velmi vydařené pokračování, na které se vyplatilo čekat. Někteří kritici dokonce tvrdí, že druhý díl předčil první, a to se málokdy stává. Anděl Páně 2 si můžete rovněž užít na Štědrý den na ČT1 od 20:40 hodin, případně je k vidění na Apple TV+ a online videotékách. První díl nabízí navíc i HBO Max a Voyo. 

Z pekla štěstí 2

Známá pohádka režiséra Zdeňka Trošky, jejíž první díl z roku 1999 sleduje příběh děvečky Markýtky a chasníka Honzy, byla divácky přijata jako průměrná až lehce podprůměrná. I přesto byla pohádka třetím nejnavštěvovanějším filmem roku a ve stejném období se stejnojmenná videokazeta stala nejprodávanějším titulem. V roce 2001 vznikl druhý díl Z pekla štěstí 2. I přesto, že v něm účinkovala taková ikona, jako byl Zlatý slavík Karel Gott, nebylo pokračování přijato pozitivně. Film naprosto propadl na nejnižší hodnocení. Pokud ale máte Troškovy pohádky rádi, oba díly můžeme o letošních svátcích vidět na TV  Nova.

Princezna ze mlejna 2

Další slavná pohádka režiséra Zdeňka Trošky. První díl se natáčel v roce 1994 a jeho televizní premiéra proběhla ve stejném roce na Štědrý den na ČT1. Příběh pojednává o krásné mlynářově dceři Elišce a mládenci Jindřichovi, který se vydal do světa hledat princeznu. První díl si vysloužil obrovskou vlnu nadšení mezi velkými i malými diváky. I dnes si jej v televizi pustí několik milionů lidí, zejména kvůli hereckým výkonům Yvetty Blanarovičové coby čerta a Jakuba Zindulky v roli vodníka. Snímek byl také prodán do více než dvaceti států světa. Druhý díl byl natočen o celých šest let později, takové ohlasy a nadšení jako první pohádka ale nezískal. Podle většiny recenzí už nebyl příběh tak pěkný a poetický. Přesto za rok 2000 získala pohádka Českého lva za Divácky nejúspěšnější film. Oba díly najdete během svátků ve vysílání České televize.

Které pokračování je podle vás nejzdařilejší?

Hodný Karel Gott, démonický Karel Heřmánek i roztomilá Yvetta Blanarovičová: Nejznámější čerti filmového plátna

Karin Šnýdrová / 05. 12. 2022

Skvělé vánoční pohádky, které zaženou chmury dnešní doby

Petr Šilha / 17. 12. 2022

Zdroje: ČSFD, kinobox.cz
Úvodní foto: Bioscop

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM