Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Hlavní hvězda bydlela v dodávce, sloužil socialistické propagandě a v Číně ho neuvidíte: Co nejspíš nevíte o kultovním Avatarovi

Avatar photo Carlito Brigante
14. 12. 2022

Tak trochu akční film, tak trochu sci-fi. A především vysněný projekt Jamese Camerona. Avatar je tu s námi již přes 13 let, ale stále nepřestává fascinovat. Do kin právě vstupuje jeho druhý díl, a to je dobrá příležitost podívat se na zajímavosti o kultovním spektáklu, které jste možná neznali. 

Jaký snímek si vybavíte pod jmény jako Sam Worthington nebo Zoe Saldana? Nemusíte dlouho přemýšlet, Avatar. Při vší úctě k oběma hlavním protagonistům tu je hlavní postavou někdo úplně jiný. Pro Jamese Camerona jde o vysněný projekt, zhmotnění jeho vizionářských představ a posun možností kinematografie. Zajímavostí ze zákulisí je nespočet, my pro vás vybrali deset nejzajímavějších!

Kdo měl otce nájemného vraha a koho si George Lucas vyhlédl nejprve jako truhláře? Slavní a zajímavosti jejich života

Michal Plšek / 15. 09. 2022

V hlavní roli Matt Damon

Matt Damon byl osloven pro hlavní roli Jakea Sullyho. James Cameron byl ochotný mu nabídnout 10 % ze zisku, což by z Damona udělalo pořádného boháče. Velký kamarád Bena Afflecka nabídku odmítl, protože Avatar kolidoval s natáčením filmu Bourneovo ultimátum. Nakonec tedy nelitoval, většina fanoušků má totiž Damona spojeného hlavně s postavou agenta bez minulosti.

Matt Damon dal před Avatarem přednost třetímu filmu, ve kterém ztvárnil Jasona Bournea. Foto: Universal / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Nástroj propagandy

Řada diváků viděla v Avataru i určitý lidskoprávní aspekt. A to i v patrech nejvyšší politiky. Bolivijský levicový prezident Moráles film ocenil jeho „výzvu k utlačovaným národům Jižní Ameriky do boje proti kapitalismu a neokolonialismu“. Interpretaci pak využil ve svých tradičně plamenných projevech. 

První 3D Oscar

Avatar bývá často oceňován jako dílo hodné technické revoluce. A za pravdu tomuto tvrzení dává i fakt, že se jednalo o první snímek natočený 3D kamerou, který byl nominován na Oscara v hlavní kategorii. V této kategorii ostrouhal, ale odnesl si tři prestižní ceny, mezi nimi právě tu za kameru. 

Šestinohé zvuky

Úchvatný svět Pandory dotváří i početné zvířecí obyvatelstvo. Zvukové stopy zvířat byly použity ze zvuků skutečně existujících živočichů z Kostariky a Afriky. Bez zajímavosti není, že mají všechna účinkující zvířata 6 končetin.

Režisér bez honoráře

Jedná se o finančně extrémně náročný projekt, což děsilo i studio. James Cameron své donátory uklidňoval tvrzením, že nebude chtít za režii zaplatit, pokud bude projekt prodělečný. Sázka na nejistotu se vyplatila. Film dosáhl zisku 500 milionů dolarů za 32 dní, čímž překonal rekord Temného rytíře (2008), celkově pak utržil bezmála 2,923 miliardy dolarů.

I přesto, že měl James Cameron ve své filmografii Titanic, Pravdivé lži, Vetřelci nebo první dva Terminátory, studio jeho plánům nedůvěřovalo

Je to kýč! 

Ne všechny hlasy byly logicky nadšené, což se naplno prokázalo na Oscarech, které opanoval kriticky lépe přijatý outsider Smrt čeká všude. Za všechny filmové hipstery citujme hlas Armonda Whitea z New York Press: „Avatar je nejkýčovitější film, který kdy byl natočen o tom, jak bílý člověk potřebuje najít ztracenou identitu a kompenzovat svou politickou, rasovou, sexuální a historickou vinu.“

Z bezdomovce hvězdou červeného koberce

Hlavní představitel Sam Worthington byl pozván na konkurz v době existenční nejistoty. V té době byl nucen prodat svůj veškerý majetek a přespával v autě. Happy end je to o to působivější, že se na casting dostavil, aniž by věděl, že film bude režírovat legendární James Cameron a jde právě o Avatar. 

Režisér James Cameron a hlavní hvězda jeho Avatara, Sam Worthington, na premiéře v roce 2009

Režisérova odvaha

Sam Worthington může za svou životní šanci poděkovat i Cameronově odvaze. Ten mu dal přednost před mnohem slavnějšími kolegy. Na hvězdném seznamu se objevili také Chris Evans nebo Channing Tatum. „Chris Evans, Sam a Channing Tatum, to byl můj výběr. Channing mi přišel opravdu zajímavý. Chris mi přišel opravdu zajímavý. Byli oba vynikající. Oba dva od té doby měli vynikající kariéru, ale Sam byl připravený. Byl připravený,“ zdůvodnil tvůrce Terminátora nebo Titaniku svou neortodoxní volbu.

Děkujeme, že kouříte

Není žádným tajemstvím, že Hollywood dlouhodobě démonizuje kouření tabáku, své si za to slíznul také Avatar. Kritici vyčítali ve svých recenzích četný počet kuřáckých scén. Režisér kritiku odbyl tím, že filmy nemají zobrazovat jen to hezké.

Nábor ekoteroristů? 

Kritiky se překvapivě dočkal i ekologický apel, neboť byly Avataru vyčítány tendence rekrutování k ekoterorismu. V Číně bylo Cameronovo dílo označováno za „příliš přírodní“ a podpora filmu byla v Číně považována za protest proti straně a vládě.

Ninja korýš, jódlující pes a cvrček, co poslouchá kolenem: Zajímavosti ze zvířecí říše

Marie Binarová / 31. 08. 2022

K čemu je bambule na kulichu, nýty na džínách nebo hrbolky na klávesách F a J: Každodenní maličkosti kolem vás

Eliana Moravcová / 04. 11. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM