Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Hugh Jackman si ve svých 54 letech znovu zahraje Wolverina! Kteří další komiksoví hrdinové taky překvapili návratem na plátna?

Marek Blažíček
12. 10. 2022

Hugh Jackman dnes slaví čtyřiapadesáté narozeniny. Jeden předčasný dárek si dal nedávno, když bylo k obrovskému nadšení fanoušků oznámeno, že se vrátí do své zásadní role, x-menovského Wolverina. Vypadalo to přitom, že se s vlkodlačím morousem rozloučil  filmem Logan v roce 2017. Marvel ale vytáhl další ze svých trumfů, a tak se Jackman ukáže spolu s Deadpoolem Ryana Reynoldse. Zlí jazykové by mohli říct, že se s těmi komiksovými comebacky v poslední době roztrhl pytel. A měli by vlastně pravdu.

Kdo nemiluje Hugha Jackmana, ať hodí kamenem! Tenhle australský fešák vás prostě musí dostat. Už zmíněná role Wolverina by většině herců stačila na celoživotní statut superhvězdy. Ale Hugh mimo to zvládl  mnoho dalších klíčových postav v kultovních filmech: Van Helsing, Dokonalý trik, Bídníci nebo muzikálu Největší showman. Charismatický herec není sám, kdo v poslední době podlehl lákadlu Marvel Studios a kývl na návrat do svojí role. Můžeme se jen dohadovat, jestli větší roli sehrál královský honorář, nebo komiksová renesance a velká popularita postav u fanoušků (či kombinace obojího). Kdo další měl v posledním roce velký comeback v rámci Marvel Cinematic Universe? Pojďme se mrknout na ty nejzajímavější návraty. V anketě na konci článku můžete hlasovat pro nejvíce potěšující comeback.  

Vdechování skořice, pojídání pracích kapslí, ale i tanec a morální kocovina po propité noci: Vtipné i nebezpečné výzvy, které kolují on-line světem

Denisa Grofová / 11. 10. 2022

Tobey Maguire

Tom Holland si z Tobeyho v No Way Home (Spider-Man: Bez domova) utahuje, zda bude stále oblečený jako kněz protestantské církve. Jestli má komiksový film svého Ježíše, tak je jím právě Tobey Maguire. Právě on totiž ztvárnil Spider-Mana ve filmu Sama Raimiho v roce 2002 a právě on byl na začátku nového věku komiksových adaptací. Tenhle Spider-Man představuje nehynoucí klasiku a je teď úplně jedno, jestli máte z téhle trilogie nejradši jedničku, dvojku, nebo trojku. Nebýt těchto filmů, nová éra MCU nikdy nepřijde. Mimochodem, o režisérovi dvacet let staré trilogie Samu Raimim ještě bude řeč.

Andrew Garfield

Vynechat Andrewa Garfielda z tohoto článku by byl smrtelný hřích, a to i přes fakt, že filmy s jeho Spider-Manem zdaleka neslavily takový úspěch. To, jak si poradil s hozenou rukavicí návratu do téhle role, ale jasně dokázalo, že Garfield byl ten poslední, kdo měl na nezdaru dvou pavoučích filmů vinu. Naopak. Nejednomu fanouškovi jistě v závěru No Way Home ukápla slza.  

Andrew Garfield, Tom Holland a Tobey Maguire

Willem Defoe

Další velikán mezi herci. Byl to právě on, kdo ve zmiňovaném bijáku o pavoučím muži z roku 2002 ztvárnil záporáka, démonického Green Goblina. A v loňském dobrodružství s podtitulem Bez domova se pak velkolepě vrátil. Defoe je skutečně pan herec, který svým uměním povýšil pojetí zeleného skřeta o několik levelů výše. Neuvěřitelnou škálu hereckého potenciálu ukázal v posledních letech například ve snímcích jako Maják nebo Antikrist. Není bez zajímavosti, že má svou roli také v komiksových snímcích od DC. Tady hraje Nuidise Vulko, parťáka Aquamana.  

Alfred Molina

A znovu Spider-Man. Dr. Octopus – pomatený vědec se čtyřmi mechanickými chapadly – padouch prostředního dílu zmiňované trilogie (z roku 2004). Režisér Sam Raimi chtěl údajně někoho, kdo se bude výrazně podobat komiksové předloze. A takového herce našel v Alfredu Molinovi. Pokračování mělo ještě o něco výraznější úspěch než jednička. Pokud se chtějí dva fanoušci komiksových filmů na nějakou dobu zabavit u piva, můžou se hádat, zda je lepší padouch Green Goblin v podání Defoa, nebo Molinův Octopu. I tato postava si užila návrat ve filmu Spider-Man: No Way Home. A stálo to za to!

Patrick Stewart

Profesor mladých mutantů Charles F. Xavier. Jedna ze zásadních postav světa X-Menů se vrátila v Doctoru Strangeovi a jeho Mnohovesmíru šílenství. A naštěstí se to stalo v podání charismatického Patricka Stewarta. Právě on byl u Jackmanova zdánlivého rozloučení s Wolverinem, v ambiciózním pokračování Doctora Strange se však ukázal znovu. Film si celkově vysloužil rozporuplné reakce a mnozí začali obviňovat Marvel, že to s „fanservisem“ už přehání. Čas ukáže, zda namlsaní fanoušci nejsou momentálně až příliš přísní…

Sam Raimi

Mělo to být velké. Režijní „otec“ nové éry komiksového filmu se měl s Doctorem Strangem velkolepě vrátit. Navíc bylo avizováno, že se film ponese v hororovém žánru, tedy na půdě, která je Raimimu vlastní. Možná trailery způsobily až příliš velká očekávání, možná jsou příznivci Marvelu opravdu až moc namlsaní, možná, že to celé vážně nebylo dotažené. Každopádně tenhle Raimiho návrat na režijní sesli komiksového filmu dopadl – minimálně vzhledem k očekávání – spíše rozporuplně.

Který z comebacků vás potěšil nejvíc?

Ben Affleck se má vrátit jako Batman: Kteří další herci oblékli kostým netopýřího muže a proč se George Clooney omlouval

Marek Blažíček / 22. 08. 2022

Těšte se na výlet do mládí Stevena Spielberga, drama o počátku #MeToo i druhý Avatar: Filmové premiéry, kterých se dočkáme ještě letos

Andrea Machajdíková / 04. 10. 2022

Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM