Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
VIP

Světový den prevence sebevražd: Osobnosti, které se rozhodly opustit svět dobrovolně

Kristýna Ševčíková
09. 09. 2022

Světový den prevence sebevražd je den osvěty, který se každoročně připomíná 10. září. Jeho cílem je poskytnout odhodlání a opatření k prevenci sebevražd pomocí různých aktivit po celém světě. Tento den byl vyhlášen v roce 2003 Mezinárodní asociací pro prevenci sebevražd ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací.

Odhaduje se, že na celém světě si ročně vezme život 703.000 lidí. Na každou sebevraždu připadá pravděpodobně 20 dalších lidí, kteří se o sebevraždu pokusí a mnoho dalších má na tento čin myšlenky. 10. září každého roku se tak soustředí na tento problém pozornost, snižují se stigmata a zvyšuje se povědomí mezi organizacemi, vládou a veřejností. Dává to jasnou zprávu, že sebevraždám lze předejít. Připravili jsme pro vás připomínku těch, kteří nás bohužel opustili dobrovolně a předčasně. 

Zdroj foto: Shutterstock

Ideální poměr dobrých a špatných emocí je 3:1. Co dělat, když to ale začne přerůstat přes hlavu

Marie Bezděková / 07. 09. 2022

Kurt Cobain 

Jeho sebevražda je jednou z nejznámějších. Cobain se narodil 20. února 1967. Na začátku 90. let byl na vrcholu hudebního světa jako frontman skupiny Nirvana. Singl z jejich druhého alba Nevermind Smells Like Teen Spirit odstartoval hudební revoluci a grungeový zvuk kapely se stal celosvětovým fenoménem. Cobain se stal mezinárodní ikonou, ale bojoval s následky slávy, vytvořil si těžkou závislost na heroinu a trpěl depresemi. Začátkem roku 1994 se vymkl kontrole. Od 2. dubna byl nezvěstný a až 8. dubna 1994 ráno ho objevil elektrikář, který byl poslán do jeho domu v Seattlu. Nalezl Cobainovo bezvládné tělo. Zpěvák zemřel na střelné zranění, které si způsobil sám, byl mrtvý už více než dva dny. V těle měl také vysokou koncentraci heroinu a stopy valia. Cobain po sobě zanechal i dopis na rozloučenou.  Svou sebevraždou se tak připojil k nechvalně známému klubu 27, nešťastné skupině lidí, kteří tragicky opustili tento svět ve svých 27 letech.  

Sedm věcí, které jste možná nevěděli o Kurtu Cobainovi

Redakce / 04. 07. 2021

Karel Svoboda 

Karel Svoboda byl legendární skladatel filmové, televizní, populární a muzikálové hudby. Talentovaný umělec se narodil 19. prosince 1938 v Praze. Studoval na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy obor stomatologie. Nakonec se ale vydal na dráhu hudebního skladatele. Už od dětství hrál totiž na klavír a v roce 1963 si založil bigbeatovou kapelu Mefisto, která pravidelně účinkovala v Laterně Magice a později v divadle Rokoko. Ve své kariéře se vyšplhal opravdu vysoko a postupně spolupracoval s velikány naší populární hudby. Složil písně například pro Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou, Waldemara Matušku, Ivetu Bartošovou a mnoho dalších, byl dvorním skladatelem Karla Gotta. Po revoluci se dal na produkci úspěšných muzikálů. Jeho kariérní život byl velmi úspěšný, ale v tom osobním potkalo Svobodu několik životních tragédií. V roce 1993 zemřela na rakovinu jeho první žena Hana. Své zoufalství, smutek a stesk přenesl do úplně prvního původního muzikálu v Česku, kterým byl Dracula. Znovu se oženil, a to v roce 1995 se začínající modelkou Vendulou. Hned po roce se jim narodila dcera Klára, ale ta ve čtyřech letech zemřela na leukémii. Svoboda propadl do ještě větší deprese a ani narození syna Jakuba ho nezachránilo. Hluboké deprese ho dohnaly k sebevraždě. 28. ledna 2007 byl nalezen před garáží u svého domu s prostřelenou hlavou. 

Robin Williams

Smrt oblíbeného herce Robina Williamse šokovala svět v roce 2014. Ztráta této osobnosti, který byla známý především svou nakažlivě vtipnou a dobromyslnou osobností, zanechala v Hollywoodu trvalou stopu. Williams se narodil 21. července 1951 v Chicagu ve státě Illinois, svou kariéru zahájil jako improvizátor a stand-up komik. Do televize přešel v 70. letech se svým pořadem Mork & Mindy, díky kterému se zapsal do podvědomí diváků. Během své kariéry hrál Williams ikonické role ve filmech jako Táta v sukni, Jumanji nebo Noc v muzeu. Oblíbený herec bohužel po celý život bojoval také se závislostí na drogách, alkoholu a také těžkými depresemi. V roce 2014, po obzvláště drsném období jak v osobním životě, tak i v tom profesním, byl Williams 11. srpna nalezen mrtvý ve svém domě v Kalifornii. Jeho manželka uvedla, že kromě toho, že bojoval s depresí, byla mu navíc diagnostikována Parkinsonova choroba. Tisková zpráva vydaná den po jeho smrti odhalila, že zemřel na „asfyxii způsobenou oběšením“. Na místě byl také objeven kapesní nůž, kterými si herec způsobil několik řezných ran na levém zápěstí. Mnoho dnů po jeho smrti přicházeli do komikova desítky fanoušků všech věkových kategorií, aby zde položili květiny a vzdali hold muži, který jim vždy vykouzlil úsměv na tváři. 

Robin Williams si uměl vybírat komediální i vážné role, za tu ve filmu Dobrý Will Hunting získal Oscara

Vincent Van Gogh

Umělec Vincent van Gogh je dnes považován za jednoho z největších (nejen) nizozemských malířů všech dob. Během svého života byl ale poměrně neznámý, chudý a měl psychické problémy. Van Goghovo umění se stalo populárnějším a uznávanějším až po jeho smrti. Narodil se 30. března 1853 a jeho vášeň pro umění i boj s duševní nemocí začaly už v mládí. Během svého života dokončil přes dvě tisícovky děl – maleb, kreseb a skic. Van Gogh trávil svůj dospělý život převážně v nemocnicích a azylových domech. Například svůj slavný obraz Hvězdná noc dokončil v azylu v Saint-Rémy ve Francii v roce 1889. Ke konci života se van Gogh živil zejména jen kávou, chlebem a absintem, což způsobilo zhoršení jeho fyzického zdraví. Jeho celoživotní boj vyvrcholil 27. července 1890. Ráno vyšel malovat a nesl s sebou nabitou pistoli. Střelil se do hrudi, ale kulka ho hned nezabila. Vrátil se na místo, kde se v tu dobu zdržoval, později byl nalezen zraněný ve svém pokoji. Poté byl převezen do nemocnice, po dvou dnech se infekce výrazně zhoršila a Van Gogh zemřel v náručí svého bratra Thea 29. července ve věku 37 let. 

Vincent van Gogh na autoportrétu z roku 1889

Iveta Bartošová 

Patřila mezi veliké české osobnosti u nás. Trojnásobná Zlatá slavice vystupovala v muzikálech a zahrála si také ve filmu. Narodila se 8. dubna 1966 v Kunčicích pod Ondřejníkem. V roce 1983 na sebe poprvé upozornila v soutěži Mladá píseň Jihlava. O dva roky později v roce 1985 se stala celorepublikově známou, a to díky duetu Knoflíky lásky, který nazpívala s Petrem Sepéšim. Na jaře 1987 začala spolupracovat s Ladislavem Štaidlem, který se zároveň stal jejím životním partnerem a otcem jejího syna Artura. Jejím životem následně prošlo několik mužů, poprvé se ale provdala v září 2008, jejím vyvoleným byl herec Jiří Pomeje. Manželství vydrželo pouhé dva roky. Poté chodila s italským hrabětem Domenicem Martuccim a jejím posledním partnerem byl podnikatel Josef Rychtář, kterého si vzala v roce 2013. Během své kariéry nazpívala mnoho hitů, vyprodala koncerty, vystupovala v muzikálech a také filmech. Ke konci života bojovala se závislostí na alkoholu, lécích a nevyrovnaným soukromím. Svůj život dobrovolně ukončila 29. dubna 2014, když v pražské Uhříněvsi skočila pod vlak. 

Velká sláva, rychlý konec: Nejzářivější hvězdy, které zemřely předčasně

Kristýna Ševčíková / 16. 06. 2022

Soukromé životy dětských hvězd veselé nebyly. Kdo skončil za mřížemi a kdo v léčebně?

Karin Šnýdrová / 01. 06. 2022

Zdroj fotografií: Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM