Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Kultura

Filmex: Do kin vjíždí vojevůdce Jan Žižka a vtéká australský dokument

Avatar photo Veronika Koloušková
07. 09. 2022

Česká kina čeká ve čtvrtek nájezd nejdražšího a tím pádem i nejambicióznějšího tuzemského snímku. Film Petra Jákla Jan Žižka nás zavede do roku 1402. Těšit se můžeme i na dokument Řeka plný nádherných scenérií.    

Jan Žižka

„Vše se odehrává v roce 1402 před husitskými válkami, kdy byl Žižka ještě psanec a žoldák. V našem filmu je vše, co je potřeba o té době vědět, aby ji člověk pochopil, také dost bojů, ale především velmi silný příběh,“ říká Petr Jákl o svém historickém velkofilmu Jan Žižka. Na konci 14. století jsou země Koruny české zmítány násilím a Žižka je se svými žoldnéři najat na ochranu králova zástupce. Prokáže skvělé schopnosti a je pověřen službou pro krále Václava IV. Zemi ale ovládá velmož Jindřich z Rožmberka a Jan dostává delikátní úkol: Unést jeho snoubenku Kateřinu. Tím se zaplétá do vysoké politiky. Vášeň, vina, chtíč i pomsta se stávají hnací silou jeho boje za spravedlnost a rodí se neporazitelný vojevůdce. V hlavních rolích se představí hvězdná mezinárodní sestava: Ben Foster jako Jan Žižka, Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe či Karel Roden.

Petr Jákl: Vždy očekávám negativní kritiky, budu rád, když Jan Žižka vyvolá emoce

Miloš Pokorný / 25. 08. 2022

Řeka (River)

Řeka, to je dokument australské režisérky Jennifer Peedom plný nádherných scenérií se sugestivním komentářem Willema Dafoe. Řeky jsou tepnami planety. Kamkoli putují, tam se objevují a vzkvétají všechny formy života, včetně lidského. Řeky ohladily hory, vyhloubily údolí a vytvořily úrodné pláně, které pak ozdobily svými meandry. Mnohde jsou řeky zdrojem naděje, jinde léčí nebo smývají hříchy. V průběhu časů se po nich  do vnitrozemí šířily obchod a technologie, připluly po nich příběhy, náboženství, politika i konflikty. Film pokrývá šest světadílů a prostřednictvím nejmodernějších filmařských prostředků představuje řeky z perspektiv, jaké jsme ještě neviděli. Oslavuje jejich divokost a upozorňuje na jejich zranitelnost. Snový snímek, který zpomalí vaši tepovou frekvenci, doprovází hudba Australského komorního orchestru. 

Popcorn & deka: Nová dobrodružství Pána prstenů i korejská klasika

Petr Šilha / 01. 09. 2022

Ben Affleck se má vrátit jako Batman: Kteří další herci oblékli kostým netopýřího muže a proč se George Clooney omlouval

Marek Blažíček / 22. 08. 2022

Úvodní foto: Bioscop

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM