Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
VIP

Talent, nebo protekce? Poznejte rodinné klany českého showbyznysu

Avatar photo Martina Hoblová
11. 07. 2022

Rodina, základ státu, říká citát, se kterým přišel zřejmě první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Stejně staré, ne-li starší, jsou i některé rodinné klany, se kterými se pravidelně potkáváte například prostřednictvím televizních obrazovek, filmových pláten nebo v divadlech. O koho jde?

Rodina Hrušínských

Dva roky po vzniku Československa se narodil umělec, který započal slavnou éru své rodiny – Rudolf Hrušínský. Jednalo se o potomka významného hereckého rodu Červíčků-Budínských z matčiny strany a herce a divadelního režiséra Rudolfa Böhma.

Sám Rudolf Hrušínský získal své příjmení zřejmě přeměnou přezdívky Hrušovský, kterou dostal po odhalené krádeži hrušek. Jeho herecká kariéra začala už v dětství u kočovné společnosti, přestože z něj rodiče chtěli mít právníka. Lidé ho ale znají zejména jako dobrého vojáka Švejka, z filmů Spalovač mrtvol, Slavnosti sněženek, Adéla ještě nevečeřela, Postřižiny nebo Tři veteráni.

Potatili se oba jeho synové. Rudolf Hrušínský mladší, kterého znají například diváci seriálu Ulice nebo filmů Vesničko má středisková a Obecná škola, v nichž se potkal právě se svým otcem. A Jan Hrušínský, který šéfuje Divadlu Na Jezerce a objevil se mimo jiné v pohádkách Dívka na koštěti a Jak se budí princezny. Za ženu má navíc herečku Miluši Šplechtovou.

A dědilo se dál! Oboru se věnují dvě ze čtyř vnoučat – Rudolf Hrušínský nejmladší a Kristýna Hrušínská. Ta navíc do klanu přivedla dalšího člověka od kumštu, režiséra Matěje Balcara, takže rodinná tradice by mohla pokračovat i v další generaci.

Stačí se dobře narodit, nebo mít i talent? Nejslavnější světové rodinné klany showbyznysu

Kristýna Ševčíková / 28. 06. 2022

Rodina Steimarů / Kodetů / Polívků / Šporclů

Počátek tohoto velkého rodinného uskupení vznikl zejména sňatkem herců Anny Budilové a Jiřího Steimara. Jejich dcera Jiřina Steimarová v oboru pokračovala a dovedla k němu i dvě své děti ze tří – Jiřího Kodeta známého zejména z filmu Pelíšky a Evelynu Steimarovou, která si zahrála například v Petrolejových lampách.

I v tomto případě zůstalo herectví v rodině. Ze strany Evelyny Steimarové jsou oboru věrné obě její děti – Vendula Prager-Rytířová, jejímž otcem je textař Zdeněk Rytíř, a Anna Polívková, dcera herce Bolka Polívky. Herectví se věnuje i její nevlastní bratr Vladimír, kterého si Bolek pořídil s francouzskou herečkou Chantal Poullain.

Z potomků Jiřího Kodeta se herectví částečně věnují Karolína a Jan známý také jako Ian. Jiřího dcera Barbora, která je též úspěšnou herečkou, rozvětvený rodinný klan posunula umělecky ještě dál, a to sňatkem s houslistou Pavlem Šporclem. Dvě ze tří jejích dcer se věnují hudbě.

Bývalí švagři Jiří Kodet a Bolek Polívka se potkali i v kultovním filmu Pelíšky

Rodina Vágnerů

Sláva této rodiny začala jednoznačně s hudebním producentem, skladatelem a zpěvákem, čerstvě osmdesátiletým Karlem Vágnerem. Ten se začal muzice věnovat na vojně a vypracoval se na šéfa orchestru Evy Pilarové. Poté se z něj stal úspěšný skladatel známý populárními hity, spoluprací se známými osobnostmi a zlatými deskami.

K řemeslu vede i své děti. Ze šesti se hudbě nebo herectví věnují čtyři – Josef, Tereza, Anna a Barbora. Jeho nejstarší syn, podnikatel Karel Vágner mladší, si pak vzal modelku a příležitostnou herečku Simonu Krainovou. Další syn Jakub sice od hudby zběhl k rybaření, ale o své vášni točí dokumenty a cestopisy, mediální pozornost je tedy zajištěná i pro něj.

Rodina Prachařových / Žilkových / Stropnických

Velmi početný rodinný klan začal svou uměleckou existenci Iljou Prachařem – hercem, dramatikem a dabérem. Jeho synem je známý herec David Prachař, který má za sebou dvě manželství. Tomu současnému s herečkou Lindou Rybovou, se kterou má tři děti, předcházelo soužití s neméně slavnou Danou Batulkovou, z jejichž vztahu vzešli Jakub Prachař a Mariana Prachařová. Oba zůstali v oboru.
Právě Jakub pak rodinný klan rozšířil svatbou s modelkou Agátou Hanychovou, dcerou herečky Veroniky Žilkové (v současnosti už spolu ale nejsou). Dcera hudebníka Václava Žilky byla první v rodině, která do hereckého oboru zasáhla, dál k němu ale vede své děti (například Vincenta a Cyrila Navrátilovy). Sňatkem s hercem a současným velvyslancem ČR v Izraeli Martinem Stropnickým, který už je podle všeho taky minulostí, posunula vše ještě dál. Herectví se totiž věnují i jeho dcery z prvního manželství Anna a Františka. A zkušenosti s filmem a divadlem má i jeho syn a současný politik Matěj. Rodinný klan rozšířil i Matějův přítel, herec Daniel Krejčík.

Sdílí podobu i talent: Slavná dvojčata showbyznysu i sportu

Kristýna Ševčíková / 10. 06. 2022

Džíny na červeném koberci, narozeninová koupel v řece nebo charismatický pirát: Nejzářivější momenty historie Karlovarského filmového festivalu

Kristýna Ševčíková / 07. 07. 2022

Úvodní foto: Jiří Janoušek / CNC / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM