Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
VIP

Džíny na červeném koberci, narozeninová koupel v řece nebo charismatický pirát: Nejzářivější momenty historie Karlovarského filmového festivalu

Kristýna Ševčíková
07. 07. 2022

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v České republice považován za jednu z největších kulturních akcí, na kterou chce alespoň jednou za život dorazit snad každý. Festival láká nejen filmové fanoušky, ale zajímá se o něj i řada zahraničních filmových odborníků, novinářů, tvůrců. A také hvězdy stříbrného plátna.  Pojďte se s námi podívat na některé momenty plné úsměvu, dojemných chvilek nebo také trapasů, které se v průběhu několika ročníků odehrály.  

První ročník mezinárodní filmové přehlídky se konal v poválečném Československu už v roce 1946. Místem byly tehdy nedaleké Mariánské lázně a v Karlových Varech se odehrávalo málo projekcí. První dva ročníky byly nesoutěžní. Festival se natrvalo přesunul do Karlových Varů od pátého ročníku v roce 1950. O šest let později se festival zařadil do takzvané kategorie A mezi nejvýznamnější světové festivaly. Od roku 1994 se o významnou akci staral charismatický herec Jiří Bartoška společně s filmovou publicistkou a kritičkou Evou Zaoralovou. Ta letos 10. března ve věku 89 let zemřela.  

 

Elijah Wood a jeho zkomolené jméno (2004)

Slavný a oblíbený herec známý především jako Frodo Pytlík z trilogie Pán prstenů navštívil festival v roce 2004. Bylo to období jeho největší slávy a tak pozornost fanoušků a novinářů byla na každém rohu. Málokdo ale tehdy uměl vyslovit jeho křesní jméno, tak jak se skutečně čte, tedy [Ilajdža]. Lidé na něho opakovaně vykřikovali skoro „Elijahu“. Herec se později nechal slyšet, že to znělo, jako kdyby na něj někdo volal Alláhu. To mu prý trochu nahánělo hrůzu. 

Prezident KVIFF Jiří Bartoška s Elijahem Woodem. Foto: Profimedia / Jan Zátorský

Renée Zellweger v džínách na červeném koberci (2007)

Herečce Renée Zellweger se v roce 2007 stala poněkud úsměvná situace. Když se tehdy chystala na festival z Londýna, na cestě se jí někde zatoulala všechna zavazadla, včetně slavnostní róby na zahajující večer. Určitě si mohla vybrat jinou od českých návrhářů, ale ona se rozhodla vzít si na červený koberec to, v čem přiletěla. Ukázala se v džínách, černém triku a se slunečními brýlemi ve výstřihu. I přes tento zvolený outfit si zachovala svou eleganci. Svůj film Miss Potter už pak představila ve večerních šatech. 

Renée Zellweger na červeném koberci v džínách a později už ve vhodnějším outfitu. Foto: Profimedia / Alžběta Jungrová
Další díly (1004)

Nejhvězdnější znělka (2008)

Do režisérského křesla znělky 43. ročníku filmového festivalu usedl Ivan Zachariáš, jeden z nejlepších reklamních tvůrců světa (a později mimo jiné režisér ceněných sérií Pustina a Bez vědomí). Jejich novou éru zahájila právě v roce 2008 čtveřice Věra Chytilová, Miloš Forman, Harvey Keitel a Danny DeVito. Zachyceny jsou jejich minipříběhy s Křišťálovým globem. Například slavný režisér Miloš Forman si jím v krátkém videu rozbíjí prášky. 

Kuriózní koupačka (2010)

Největší rozruch vzbudilo v roce 2010 české herecké trio Aňa Geislerová, Taťána Vilhelmová a Jiří Macháček. Na festivalu totiž tohoto roku slavil Jiří Macháček své 44. narozeniny. Oslava se ale zvrtla a protáhla se až do brzkých ranních hodin. Když vysvitlo slunce, celá party skončila poněkud netradičně. Obě zmíněné herečky skončily v místní řece Teplá a užívaly si koupání. Zanedlouho se k nim přidal také opilý Macháček, který se pak nezdráhal a v mokrých šatech chodil mezi dalšími hosty po promenádě. 

Narozeninovou koupačku Jiřího Macháčka (do záběru se mu vešla jen ruka) a jeho hvězdných kolegyň zaznamenali paparazzi. Foto: Profimedia

Karel Och: Uma Thurman mě obvinila, že kvůli mně znovu kouří

Redakce / 20. 10. 2021

Zákaz účasti na festivalu (2010)

Modelka Agáta Hanychová a její tehdejší partner Mirek Dopita se v roce 2011 postarali na festivalu o pořádný skandál. Když odcházeli z vydařeného večírku, oba se údajně váleli na zemi. Na tomto místě se náhodou objevil turista, který jim chtěl pomoci. Na krku měl foťák a Dopita, v domnění, že je to paparazzi, ho napadl pěstmi. Turista skončil v nemocnici s lehkým zraněním a Dopita ve vězení. Celá rvačka měla ale dohru. Agáta a dokonce i její matka Veronika Žilková dostaly toho roku zákaz vstupu na festival od samotného ředitele Jiřího Bartošky. 

Vždy vstřícný John Travolta (2013)

Byl milý a rozdával úsměvy na každém kroku. Takový byl herec John Travolta v roce 2013, kdy byl účastníkem festivalu. Mimo to, že si zde převzal čestnou cenu, fanoušci si ho také nemohli vynachválit. Před novináři byl sice skoupý na slovo, fanouškům se ale ochotně podepisoval, fotografoval se s nimi, a když byla možnost, zastavil se i na kus řeči. Neměl zkrátka s ničím problém. 

John Travolta se ve Varech podepisoval a rozdával úsměvy. Foto: Profimedia

Selfie pro Pretty Woman (2015)

V roce 2015 dorazil na festival lamač srdcí a hlavní protagonista oblíbeného filmu Pertty Woman Richard Gere. Ten si navíc udělal na místě selfie s několika tisíci diváky a fotku pak poslal své herecké partnerce a kolegyni Julii Roberts. Mimo jiné si převzal i Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. 

 

Největší potlesk pro prezidenta (20015)

Ve stejném roce ale získal největší potlesk samotný prezident festivalu Jiří Bartoška. Jen pár měsíců před zahájením tohoto ročníku totiž překonal rakovinu a na červeném koberci už se objevil v plné síle. 

Richard Gere s prezidentem KVIFF Jiřím Bartoškou. Foto: Profimedia

Oblíbený pirát Johny Depp (2021)

Obrovský nával fanoušků přilákal v minulém roce herec a producent Johny Depp. Lidé na něj čekali několik hodin a ani další dny jejich zájem neustál. Americký herec byl velmi milý a rozdával autogramy, jak jen mohl. Přijel na festival představit dokumentární film Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowenem o této legendární postavě punku. Další dny pak uvedl také filmové drama Minimata, ve kterém ztvárnil hlavní roli.

Zaz Litomyšl

Utajená hvězda: Slavná Zaz překvapila fanoušky v Litomyšli. Nevěděla o ní ani většina pořadatelů

Michal Plšek / 04. 07. 2022

Největší festivalové taháky roku 2022

Redakce / 05. 05. 2022

Úvodní foto: Martin Hykl / Czech News Center / CNC / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM