Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Mix

Šokující zákaz potratů v USA odsoudily i celebrity: Jak ostře reagovala dcery Umy Thurman a další hvězdy?

Tereza Braunová
04. 07. 2022

Nový zákon o zákazu potratů v USA šokoval veřejnost i většinu slavných. Některé hvězdy se proto nijak nežinýrovaly a bez váhání se rozhodly dát světu najevo, co si o tomhle kontroverzním rozhodnutí myslí. Kdo ze slavných si pustil pusu na špacír a co řekl o změně zákona, který může ovlivnit životy milionů lidí ve Spojených státech?

Nejvyšší soud v USA se rozhodl zrušit verdikt v případu Roe vs. Wade z roku 1973, který ženám ve Spojených státech zajišťuje svobodné rozhodování v začátcích těhotenství. Ženy si tak nově ve velké části Spojených států nebudou moc svobodně vybrat, jestli se chtějí stát matkami. Podle změněného zákona už totiž v některých státech USA nebude možné legálně podstoupit přerušení těhotenství. Proti nečekanému rozhodnutí soudu, který ve 21. století bere ženám právo svobodně rozhodovat o svém těle i životě, se mnoho lidí rozhodlo veřejně protestovat na sociálních sítích i v ulicích. Vyjádřily se také hvězdy, jako třeba dcera Umy Thurman, která se podělila o svou soukromou zkušenost se situací, kdy může být interrupce jediným schůdným řešením.

Ameriko, čeká tě tvrdý boj! Celebrity reagují na rozhodnutí Nejvyššího soudu o potratech

Kristýna Ševčíková / 27. 06. 2022

Nepůjdeme zpátky, neustoupíme

Vlivem nešťastného zrušení verdiktu z roku 1973 o právu na potrat už jsou nebo budou zakázány potraty ve více než polovině ze Spojených států. Nemožnost svobodné vůle se pochopitelně nelíbí široké veřejnosti. Společnost Planned Parenthood (Plánované rodičovství) proto již před nedávnem začala organizovat kampaň s názvem #BansOffOurBodies (Zákazy pro naše těla). A právě k té se kromě obyčejných lidí přidalo také na 160 slavných osobností a influencerů, včetně Billie Eilish, Ariany Grande, Miley Cyrus nebo Megan Thee Stallion. Svůj nesouhlas ale také vyjádřily i další světoznámé celebrity jako třeba Pink, Olivia Rodrigo či Meghan Markle. Pomyslným heslem kampaně #BansOffOurBodies se stala věta z vyjádření slavných aktivistů pro New York Times: „Nepůjdeme zpátky, neustoupíme.“ Úspěšní lidé tak dali zřetelně najevo svůj nesouhlas se zákazem práva žen na potrat, které už teď platí v polovině Spojených států.

Celé vyjádření na uveřejněném plakátu kampaně v pátečním deníku New York Times znělo takto: „„Nejvyšší soud plánuje zrušit Roe vs. Wade a odebrat ústavní právo na potrat. Abychom se mohli svobodně rozhodovat o naší budoucnosti a našich tělech, musíme mít právo na přístup ke zdravotnictví, včetně potratů. Jsme umělci. Tvůrci. Vypravěči. Jsme nová generace, která má moc. O tu jsme nyní okrádáni. NEPŮJDEME ZPÁTKY, NEUSTOUPÍME.“ Razantní vyjádření tak odráží názor velkého množství občanů USA i hollywoodských hvězd.

Dcera Umy Thurman si nebrala servítky

A silné znepokojení s rozhodnutím o zákazu potratů veřejně vyjádřila také dcera známé herečky Umy Thurman a herce Ethana Hawka, modelka a herečka Maya Hawke. V televizní show Jimmyho Fallona hvězda seriálu Stranger Things vysvětlila na osobní zkušenosti své matky, proč je podle ní nemožnost volby při rozhodování o budoucím mateřství tak špatná. A nutno podotknout, že se v rozhořčeném vysvětlování rozhodně nedržela zpátky a s Nejvyšším soudem si rozhodně nebrala servítky: „Životy mých rodičů by byly úplně vzhůru nohama, kdyby tehdy máma neměla přístup k základní zdravotní péči. Bohatí budou mít vždycky možnost potratu, ovlivní to hlavně ty méně privilegované. Přijdou tím o své sny, ale i zdraví. Ať jde Nejvyšší soud do p*dele,“ komentovala rozhodnutí o zrušení verdiktu Maya.

Velké citové angažování dcery Umy Thurman má své opodstatnění. Její matka totiž otěhotněla, když byla ještě teenager s výrazně starším mužem. V listu The Washington Post se před nedávnem Uma o své zkušenosti zmínila veřejnosti. Svěřila se s nešťastnou situací, kterou prožívala ještě v pubertě. Uma v ní popisuje, jak moc pro ni byla interrupce náročná, těžká a bolestivá. Nyní je ale podle svých slov vděčná, že se mohla svobodně rozhodnout. Herečka navíc dodala, že díky svobodě volby vyzrála v pečlivou a milující matku, jakou je v současnosti. Kromě dcery Mayi má Uma Thurman se svým bývalým manželem syna Levona Roana a s partnerem Arpadem Bussonem má ještě nejmladší dceru Lunu.

Slavné ženy, které se rozhodly stát matkami až po čtyřicítce

Redakce / 07. 03. 2022

Karel Och: Uma Thurman mě obvinila, že kvůli mně znovu kouří

Redakce / 20. 10. 2021

Zdroje: plannedparenthood.org, instagram.com, newyorktimes.com, washingtonpost.com
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM