Ranní klub navštívil šéfkuchař Jan Punčochář, ale nebyla to obyčejná návštěva. Společně s Milošem Pokorným a jeho týmem se zúčastnil chuťové výzvy. A aby nezůstal nic dlužen, přinesl i speciální ochutnávku pro rádiový tým.
Jaká nejzajímavější jídla ochutnal? Jak mu chutnal sendvič, do kterého si vylosoval kombinaci malinové marmelády a salátu Rumcajs? A jaký dojem na něj udělala švédská specialita surströmming, kterou do rádia přinesl?
Jakou nejbizarnější potravinu si ochutnal a u čeho jsi si říkal, že by tě v životě nenapadlo, že by to mohlo chutnat dobře?
Je toho víc, co jsem ochutnal. Samozřejmě takové klasiky z Francie, což jsou střeva ve střevech s plícemi a s troškou masa, strašně smradlavý. Nebo balut, to je zárodek kachního vejce, který se vaří dlouho a pak se oloupe a je tam kus toho mláděte, to je opravdová chuťovka, fakt hnusná.
Ale takovou zajímavost jsem měl, a to je casu marzu. To je ovčí sýr, který se dělá na Sardinii a je zakázaný. Když se to snažíš sehnat, je to, jako kdybys sháněl zakázané látky, drogy. Je to ovčí sýr, do kterého se naklade larva, ta ten tvrdý ovčí sýr přemění na takový taveňák. Když se to začne konzumovat, odkrojíš víčko a vyskáčou na tebe larvy, skáčou až 20 centimetrů, ty se jich zbavíš a pak si vezmeš chleba a namažeš si to na něj. Je to štiplavé a hodně aromatické.
Bylo to poživatelné?
Poživatelné to bylo. A já jsem takový blázen, že všechno musím ochutnat. Aspoň to strčit do pusy, popřípadě vyplivnout, ale zajímá mě to. Nejbizarnější, co jsem měl, protože ta kombinace mě překvapila, to bylo vepřové sádlo, které konfituješ a nahoru dáš kaviár z jesetera. A když to dáš do úst, je to úlet, jak je to dobré. Úplná fantazie.
Je něco, co jsi mohl ochutnat, a nakonec jsi do toho nešel?
Ne, jdu do toho fakt po hlavě. I za cenu toho, že mám pak dva dny bolesti břicha.
Jak to máš s vnitřnostmi? Spousta lidi je úplně nedává…
Miluji vnitřnosti. Pro mě je to velká odměna. Třeba dršťky.
Ty jsi pro nás taky něco přinesl, surströmming…
Ano, přímo ze Švédska. Nemohlo to ale přiletět, protože letecké společnosti mají zakázáno to přepravovat, protože kdyby to vybouchlo, tak by to celé letadlo museli vyhodit.
O co přesně jde?
Je to švédská specialita chudých rybářů. Nechají nakvasit ryby, většinou sledě a pak to zavaří. Takže je to třeba dva roky nakvašená rybička, která ale extrémně a výborně voní. Myslím si, že po použitých surovinách.
A s čím se to podává?
S chlebem, troškou kvalitního másla a cibulkou. Nikdy v životě jsem to ještě neochutnal, budu mít s vámi premiéru.
Foto: Expres FM / Vašek Mašinda