Na začátku března 1971 začal turecký “gastarbeiter” Mahmut Aygün ve své berlínské restauraci Hásir poprvé servírovat pita chléb, který plnil kořeněnými plátky masa grilovaného na rožni. Zapsal tak berlínskou čtvrť Kreuzberg do historie rychlého občerstvení.
Pro Turky nebyl kebap nic nového, Mahmut ale přišel s inovací, takže maso neservíroval na talíři s rýží, ale v pita chlebu. Navíc přidal jogurtovou omáčku a lidé tak si mohli pochoutku vychutnávat hned po zakoupení. Sláva döner kebabu se začala rychle šířit. Německo je kebabovou velmocí, najdete tam na 15 tisíc fastfoodů s tímto už tradičním pokrmem. Uživí se jím 50 tisíc lidí a jejich roční obrat přesahuje dvě miliardy eur. V Německu je dnes prodáváno denně kolem 2,2 milionu dönerů. Nejí se jen v Německu, dávno už není jen s jogurtovou omáčkou. Vynálezce Mahmut Aygün na nápadu pohádkově nezbohatl, protože si jej nenechal patentovat, navždy už bude znám jako ten, který odstartoval tuto fastfoodovou legendu.
Kebabovou historii jste mohli slyšet v nejnovějším vydání pořadu Trendy Expres, ve kterém se Bára zabývala taky auty, udržitelnou elektronikou, bunkry a hlavně módními trendy na rok 2021: