V minulosti bylo zveřejněno hned několik studií, které poukazovaly na zdravotní benefity alkoholu. O červeném vínu vědci zjistili, že obsahuje množství antioxidantů, které našemu tělu pomáhají v boji proti volným radikálům. Červené víno obsahuje antioxidant zvaný resveratrol, který dle některých studií podporuje dlouhověkost a obecně prospívá zdraví. Také se často hovoří o pozitivních účincích piva na náš organismus. Dle studie nizozemských vědců lidé, kteří pravidelně konzumují pivo s mírou, mají o 81 % vyšší pravděpodobnost, že se dožijí 90 a více let. Rovněž mají pivo a víno pozitivní vliv na kognitivní funkce mozku a jsou dle studií dokonce prevencí Alzheimerovy choroby. To vše platí za předpokladu, že jsou tyto alkoholické nápoje konzumovány střídmě. Dříve se mužům doporučovalo, aby pili maximálně dvě piva denně či dvě až čtyři deci vína denně. Pro ženy byla u piva doporučené množství nižší, pouze dvě třetinky.
Jak již bylo zmíněno, dříve se věřilo, že jedna sklenka alkoholu zdraví neškodí, ale prospívá. Teď je ale vše jinak, vědci přišli s tvrzením, že byste i na jedno pivo či víno po práci denně raději měli zapomenout, jelikož to zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vědci varují, že neexistuje bezpečné množství alkoholu, proto byste se jej raději měli vzdát úplně. "Veškeré pití alkoholu s sebou nese riziko," říká spoluautor nové studie Dr. Jurgen Rehm, působící na univerzitě v Torontu. Studie byla zveřejněna v prestižním vědeckém časopise Lancet. Vědci zjistili, že pravidelná konzumace alkoholu zvyšuje zejména riziko nádoru prsu a střev. "Každá sklenka vína standardní velikosti je spojena s o 6 % vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu," říká Dr. Rehm. Navíc lékaři upozorňují na to, že se během lockdownu zvýšil počet osob, které alkoholu holdují. "Na naší klinice vidíme mnoho lidí, kteří od začátku pandemie začali pít více alkoholu," říká doktorka Leslie Buckley.
Výsledky studie ukazují, že lidé, kteří jsou mírnými pijáky alkoholu, představují jeden ze sedmi nově diagnostikovaných případů rakoviny (údaje za rok 2020). Tito lidé týdně vypijí v průměru 6 sklenic vína či 6 půllitrů piva. V rámci výzkumu v Kanadě bylo možné spojit konzumaci alkoholu s 24 % případů rakoviny prsu, 20 % případů rakoviny tlustého střeva, 15 % případů rakoviny konečníku a 13 % případů rakoviny úst, krku a jater. Dr. Kevin Shield také upozorňuje na konzumaci alkoholu a jeho spojitost s kouřením, dohromady je to dle něj velmi špatná kombinace: "Alkohol také zvyšuje riziko rakoviny hlavy a krku u kuřáků, protože zvyšuje absorci karcinogenů z tabáku." Spoluautorka studie Dr. Isabelle Soerjomataram vyzývá k tomu, aby se více mluvilo o spojitosti pití alkoholu s rakovinou, tento problém považuje za přehlížený. Dle jejího doporučení by měla být veřejnost lépe informovaná o tom, jaká všechna rizika konzumace alkoholu má.
Zdroj fotografií: Freepik
Zdroje: Wine Tourism Portugal, Science Direct, Pubmed, The Lancet, News Medical