Totally Wired /
Celý playlist
Kultura

V českých kinech můžeme vyrazit s Black Pantherem do Wakandy i íránského města, kde řádí vrah prodejných žen

Avatar photo Veronika Koloušková
09. 11. 2022

Od čtvrtka můžeme v kinech vidět, jak se tvůrci třicáté marvelovské adaptace vypořádali se smutnou výzvou, smrtí představitele titulního hrdiny v sérii Black Panther. Pokračování má podtitul Wakanda nechť žije. 

Druhá z doporučovaných premiér má reálný základ a vypráví o pátrání po vrahovi v íránském Mašhadu. 

Další díly (267)

Black Panther: Wakanda nechť žije (Black Panther: Wakanda Forever)

Třicátý film z marvelovského vesmíru má jméno Black Panther: Wakanda nechť žije. Navazuje na velký hit a kasovní trhák Black Panther, který měl premiéru v roce 2018. Po smrti hlavního představitele Chadwicka Bosemana bylo rozhodnuto, že postava T’Chally – krále fiktivního afrického království Wakanda – alias Black Pantera přeobsazena nebude. O čem tedy je pokračování? Mocní lidé Wakandy – tedy královna Ramonda, T’Challova sestra Shuri, vůdce horského kmene M’Baku nebo vůdkyně ženské armády Okoye bojují o ochranu svého národa před světovými mocnostmi poté, co se rozšířily zprávy o smrti krále T’Chally. Zatímco se obyvatelé Wakandy snaží přijmout svou další kapitolu, hrdinové se musí spojit a s pomocí Nakii a agenta Everetta Rosse vytvořit nový svět pro království Wakanda. Také musí vzejít nový Black Panther. Největší hrozba číhá pod oceánem – národ Talocan, kterému vládne nemilosrdný král Namor. Film je věnován Chadwicku Bosemanovi, kterého v pouhých třiačtyřiceti letech zabila rakovina. Sledovat T’Challův pohřeb nebo zeď s jeho portrétem, který je zároveň vzpomínkou na oblíbeného herce, bude velmi dojemné. Režie se opět ujal mladý Američan Ryan Coogler a v hlavních rolích uvidíme Letitiu Wright, Lupitu Nyong’o, Winstona Duka, Angelu Bassett a Martina Freemana.

Svatý pavouk (Holy Spider)

Do kin vstupuje také dánský kandidát na Oscara, snímek Svatý pavouk iránského režiséra Aliho Abassiho, natočený podle skutečných událostí. V noci řádí v Mašhadu sériový vrah přezdívaný Svatý pavouk, který láká oběti do své sítě. Zabíjí prostitutky, protože věří, že tím čistí ulice od hříchu. Zatímco policie zločiny ignoruje, novinářka Rahim z Teheránu bloudí temnými ulicemi svatého města a hledá pravdu. V roce 2001 Saeed Hanaei zabil ve městě Mašhad šestnáct prostitutek. Soudní proces vyvolal v Iránu velký rozruch, a to také proto, že některá média a konzervativní skupiny z něj udělaly hrdinu. Na festivalu v Cannes byla herečka Zar-Amir Ebrahimi oceněna za Nejlepší ženský herecký výkon.

Když jednoho Brouka hraje Ind a Boba Dylana 6 různých lidí: Neprávem opomíjené filmy o muzikantech, které nabízejí neskutečnou zábavu či podívanou

Pavel Kučera / 10. 11. 2022

Rozvody, skandály kolem Diany i požár. Nová královna bude řešit nejhorší období svého života

Karin Šnýdrová / 09. 11. 2022

Úvodní foto: © Walt Disney Co. / Courtesy Everett Collection / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM