Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Po zhlédnutí si začnete víc vážit sami sebe: Nejlepší sebedestruktivní filmy

Avatar photo Carlito Brigante
20. 08. 2023

Dnešní doba bývá často emočně náročná a člověk má často tendence klesat na mysli. Navíc se v textech zpěváků a rapperů často velmi sebedestruktivní myšlenky. Film často nabízí mnohem sofistikovanější formu. Seznamte s hrdiny, kteří nám ukázali, že je dobré si vážit sebe sama a vlastního života.

Idol a další předčasné konce: Seriály, které nedoběhly do cílové rovinky

Carlito Brigante / 22. 07. 2023

Requiem za sen

Jsou filmy, které vám stačí vidět jednou za život a Requiem za sen patří v této kategorii na samotný vrchol. Životní dílo Darrena Aronofskyho reprezentuje obě strany závislostí. Ambice, sny i úniky, které se posléze přetransformují do neštěstí, bolesti a deziluze. Zdrcující snímek sleduje osudy hned čtyř postav, jejichž osudy jsou vzájemně propleteny a zároveň si žijí vlastním životem. Závěrečná scéna patří mezi nejsilnější a nejdrsnější momenty v historii kinematografie.

Leaving Las Vegas

Udělat si jeden velký mejdan v Las Vegas a upít se k smrti. Je to sen, nebo peklo? Sugestivní psychologické drama vypraví příběh osamoceného scenáristy Bena, který je pro své excesy vypuzen se zlatým padákem z Hollywoodu. A rozhodne se skončit se životem opravdu kreativně. Zapálí cestovní pas, přebytečné oblečení a rozhodne se celoživotní úspory investovat do jednoho velkého mejdanu. Při setkání s prostitutkou Serou dojde k nečekanému spojení, kterému stojí v cestě jen Benova fyzická závislost na flašce něčeho ostřejšího…

Chodící meme i herec oscarových kvalit. Čím nás fascinuje oslavenec Nicolas Cage?

Carlito Brigante / 07. 01. 2023

Wrestler

Tak trochu autobiografie samotného Mickeyho Rourka, kterou si vzal na starosti odborník na podobně laděné filmy, výše zmiňovaný Darren Aronofsky. Životem i soupeři omlácený Randy „The Ram“ Robinson se nehodlá smířit s úpadkem popularity wrestlingu i vlastního života. Doba, kdy jeho milovaný sport plnil arény, je dávno pryč a Randy se pro pár drobných a pochvalu potlouká po poloprázdných školních tělocvičnách. Ještě větší údery než ostatní zápasníci mu ale zasazuje vlastní život. K tomu přidejte odcizení s vlastní dcerou i neschopnost navázat dlouhodobý a funkční vztah. Podaří se mu posbírat poslední kousky důstojnosti, nebo upřednostní životní náplň a touhu po věčné slávě? 

Love

Gaspar Noé často a rád provokuje, což dokázal i ve svém osobitém snímku Love. Ten vypraví o důsledku jedné osudové chyby, která dokáže ovlivnit celý zbytek života jeho aktérů i širšího okolí. Místy pornografický snímek pracuje s fyzickou i psychickou rovinou nevěry a jejími přímými následky. Co když jednou náhodně uletíte a přijdete tím o svou životní lásku i možnost se k ní vrátit. Experimentální zpracování pracuje s vnitřními monology, které efektivně dotváří „bordel v hlavě“ hlavních postav, ať už je vedou sami, nebo na ně přímo dopadají. Nefalšovaná a ničím neředěná kinematografická deprese.

Neortodoxní romantika: Filmy plné lásky a emocí, za jejichž sledování se nemusíte stydět

Carlito Brigante / 02. 07. 2023

Kontroverzní Banger, drogoví Zrádci i polozapomenutá buranská Postel aneb To nejodvážnější z tuzemské kinematografie

Carlito Brigante / 30. 09. 2022
Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM