Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Miroslav Donutil v Bílé nemoci na prknech ABC: Dvojrole pro mě byla výzva

Pavlína Kosová
22. 04. 2023

Neznámá smrtelná nemoc, která se přenáší dotykem a nedá se léčit. Projevuje se malomocenstvím a bílými skvrnami na kůži. Milovníci Karla Čapka, už asi vědí, o jakém díle je řeč. Bílá nemoc. Divadlo ABC uvedlo novou premiéru tohoto dramatu. Ústřední postavy doktora Galéna a Maršála ztvárnil ve dvojroli herec Miroslav Donutil, režie se ujal Michal Dočekal.

Další díly (208)

Paralely se současností 

Představení je bohatě doplněné hudbou a zpěvem. Kus textu je dokonce převedený do latiny. Právě do latiny přeložený text, který zpívá několik postav, dodává ději část jeho dramatičnosti. Témata vizionářského díla Karla Čapka na jevišti dostávají konkrétní paralely s dnešní dobou. Kromě snahy o mír se dotýkají i celosvětové pandemie. „Chtěl jsem využít té modelovosti, té intelektuální naléhavosti a oprostit tu hru od realistických podrobností. Víc rolí jsem tam obsadil jedním hercem. Divák uvidí, myslím, poměrně spektakulární představení, ve kterém je poměrně hodně hudby. Všechno má sloužit k tomu, aby ten problém zazněl, aby byl vnímán se vší svojí naléhavostí i problematičností,“ vysvětluje režisér inscenace Michal Dočekal.

Výzva pro Donutila 

Hlavní dvojrole se ujal Miroslav Donutil. Hrát zároveň doktora Galéna, který si distribuci léku na Bílou nemoc podmiňuje mezinárodním mírem, a militantního Maršála, pro něj byla výzva „Někdy je to rychlé, takže je potřeba rychle změnit uvažování, změnit výrazivo. Výzvou je právě ta dvojrole, to prolínání Galéna a Maršála. Zprvu jsme si mysleli, že to nebude možné. A nakonec jsme dospěli k názoru, že to možné je,“ říká na adresu dvojrole Miroslav Donutil. Galén se s Maršálem dokonce jednou na jevišti setkají, i když jen ve filmové projekci na plátně.

Úvahy o etice

Hra se samozřejmě, stejně jako knižní předloha, pouští do úvah o etice. Podle Miroslava Donutila ale vede diváka k tomu, aby si sám udělal obrázek o tom, co je správné a rozhodl se, kdo je pro něj padouch, nebo hrdina. Na zkoušce představení se byla podívat reportérka Kristina Tůmová. Její reportáž s úryvky hry a rozhovor s dramaturgyní inscenace Barborou Hančilovou z Městských divadel pražských si můžete poslechnout v aktuální Pražské kostce v úvodu článku.

Metropolitní magazín Pražská kostka můžete na rádiu Expres FM poslouchat každou sobotu ve 14 hodin. Archiv pořadu najdete v sekci Podcasty, v aplikaci Expres FM i ve vaší oblíbené službě pro poslech podcastů. 

Speciální lekce tance dorazily do Česka: Jsou pro všechny bez ohledu na věk nebo fyzičku, navíc zadarmo

Pavlína Kosová / 08. 04. 2023

Zažilo světové premiéry Mozartových oper i Čapkových her: Stavovské divadlo bylo otevřeno před 240 lety

Václav Šilpoch / 21. 04. 2023

Foto: Městská divadla pražská / Patrik Borecký

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM