Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Láska na prodej: Nejslavnější kurtizány v umění

Kristýna Ševčíková
Na 2. června připadá Mezinárodní den prostitutek. Nejstarší řemeslo na světě inspirovalo mnoho tvůrců, takže kurtizány najdeme coby hlavní hrdinky (i hrdiny) napříč spektrem. Pojďme se podívat na některé z nich.
03. 06. 2022

Mezinárodní den prostitutek si připomínáme už od roku 1975. Jeho cílem je poukázat, že i sexuální pracovníci mají svá práva. Odhaduje se, že po celém světě se této činnosti věnuje kolem 40 milionů žen (a násobně nižší počet mužů). U nás se sexuální pracovnice a pracovníci stále pohybují v šedé zóně, musí tuto činnost skrývat za jiné předměty podnikání, případně vůbec příjmy nepřiznávají.

Čtěte také: Sex. Únos. Masturbace. Incest. Skandál jako výtah ke slávě

Dáma s kaméliemi

Jeden z nejslavnějších milostných románů je částečnou autobiografií Alexandra Dumase mladšího. Titulní hrdinka, krásná pařížská kurtizána Markéta Gautier, měla předobraz ve skutečné osobě. Marie Duplessis byla velkou spisovatelovou láskou, její život však ve 23 letech předčasně ukončila plicní choroba. Hlavní hrdina Armand Duval se v románu zamiluje do mladé prostitutky a přesvědčí ji, aby s ním žila. Přestěhují se na venkov, kde je ale brzy najde jeho otec, který nesouhlasí s takovýmto vztahem a nutí svého syna jej ukončit. Místo něj to ale udělá Markéta a opustí ho. Znovu ji vyhledá, ona už však o vztah s ním nestojí. Setkávají se znovu později, to už ale ona umírá. Armand až po její smrti zjistí, že vše dělala z lásky k němu.

Román z roku 1848 dosáhl věhlasu, načež jej autor převedl v roce 1852 i na divadelní prkna, rok na to posloužil jako předloha pro neméně slavnou operu La traviata italského skladatele Giuseppe Verdiho. První filmové zpracování vzniklo už v roce 1907 v Dánsku, celkem se v kinech a televizi objevily více než dvě desítky snímků podle románu. V němém americkém filmu Camille z roku USA 1921 si zahrály hvězdy Alla Nazimova a Rudolph Valentino, zpracování natočené v roce 1936 zdobí jména Greta Garbo a Robert Taylor, v asi nejslavnější adaptaci, kterou v roce 1980 natočil ve francouzsko-italské koprodukci Mauro Bolognini, v titulní roli září Isabelle Huppert. Za zmínku určitě stojí i český muzikál z roku 2007, ke kterému hudbu složil legendární Michal Pavlíček.

Pretty Woman

Kdo říká, že nikdy neviděl Pretty Woman, ten na ni kouká dodnes. Někdejší ředitel televize Nova Vladimír Železný přirovnával tento film k příběhům o Popelce. A za bezmála třicet let se film s Julií Roberts a Richardem Gerem stal vánoční stálicí českých televizí. Příběh je jednoduchý: Bohatý podnikatel Edward Lewis náhodně potká prostitutku Vivian, která mu pomůže s řízením (a hlavně řazením) vypůjčeného Lotusu. Pak ji vezme do svého hotelového pokoje, požádá ji, aby mu dělala společnici až do konce jeho pobytu v Los Angeles, a nakonec je z toho láska jako trám.

Zajímavé je, že původně měl film z roku 1990 být dramatem z období kolem roku 1980. Vivian se měla kromě prostituce zabývat i prodejem drog, aby si vydělala na cestu do Disneylandu. Producentka Laura Ziskin ale vyznění filmu radikálně změnila. Mimochodem, Julia Roberts přijala roli už v původní verzi filmu, ale zůstala i poté, co se z dramatu o těžkém životě prostitutek stala romantická komedie. Nemusela litovat, získala Zlatý glóbus a nominaci na Oscara a cenu BAFTA. Pokud byste si chtěli film osvěžit (a nečekat na Vánoce), v současnosti jej nabízí Apple TV+, O2 TV a Google Play.

Půlnoční kovboj

První a jediný snímek v dnes již neexistující kategorii X (mládeži nepřístupno), který získal Oscara pro nejlepší film, ukazuje příběh naivního venkovana, který přijel do New Yorku pracovat jako gigolo. Ztvárnil ho skvělý Jon Voight (mimochodem otec Angeliny Jolie), jeho parťáka, tuberáckého chromajzla a podvodníčka si zahrál Dustin Hoffman.

Joe Buck v podání Jona Voighta sice není příliš úspěšný prostitut, to ale neznamená, že byste měli tohle skvělé drama opomíjet. Kromě Oscara v hlavní kategorii proměnil Půlnoční kovboj další dvě ze sedmi nominací, za nejlepší režii a nejlepší adaptovaný scénář. Hlavní představitelé v oscarovém klání ostrouhali, náladu jim mohly spravit britské ceny BAFTA, kde Hoffman bodoval v kategorii Nejlepší herec v hlavní roli a Voight byl vyhlášen neslibnějším nováčkem (Půlnoční kovboj byl jeho teprve pátou rolí).

Kam dál? Filmový tip: Matthew McConaughey a 500 tun trávy



Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM