Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Girl power: Mezi největší alfa samice filmového plátna patří lovkyně vetřelců i naštvaná máma bojující s roboty

Avatar photo Carlito Brigante
08. 03. 2023

Svět se vyvíjí a s ním i náhled na ženy. Doba, kdy bylo něžné pohlaví jen pomyslným přívěskem hlavního hrdiny, je naštěstí pryč. Stále častěji můžeme sledovat hrdinky, které dokáží svým osvaleným sokům nakopat zadnici.

U příležitosti Mezinárodního dne žen vám představujeme postavy, které navždy změnily filmový průmysl. I když jejich úlohu a přínos tomuto světu bychom si měli připomínat každý den. 

Branky, body, dluhy: Sportovci, kterým se mimo hřiště nedařilo

Carlito Brigante / 04. 03. 2023

Shuri (Black Panther)

Nejčerstvější přírůstek do světa silných dam, žen a dívek. Shuri se hlavní postavou oceňované dvojky Black Panthera stala nešťastnou okolností, která zarmoutila celý svět. Tragický odchod Chadwicka Bosemana donutil tvůrce přemýšlet nad přeobsazením a volba padla na Shuri, hranou Letitií Wright. Anglická herečka guyanského původu je pravděpodobně nejznámější hereckou antivaxerkou a štáb s ní měl natáčení těžkou hlavu. Ale pro roli Shuri se snad narodila. Wakanda se po odchodu T’Chally ocitla v těžkých časech a otěže musí převzít jeho sestra, která v jedničce trávila čas vynálezáním. Těžké časy ovšem vyžadují těžká rozhodnutí a Wakanda nesmí zůstat zpustošena! Do uniformy Black Panthera se tudíž musí odít na první pohled křehká dívka, která ovšem od bratra podchytila pár triků a především tolik potřebnou hrdost a kuráž.

Captain Marvel 

Když už jsme ve světě Marvelu nemůžeme opomenout ani nejvyšší hirearchii Avengers. Ve fenomenální snímku Endgame to už s našimi hrdiny nevypadá vůbec dobře, a tak se ujala záchrany sama nejvyšší generalita v podobě Carol Danvers, neboli Captain Marvel. Pokud by platilo, že Bůh je žena, ve světě tohoto hravého universa platí tato postava za vůbec nejmocnější superhrdinku. Právě ona vedla v Avengers: Endgame ženský konvoj, který přispěchal na pomoc proti zlořádům v čele s Thanosem. Mezi fanoušky sice nepatří mezi nejpopulárnější postavy, Marvel Cinematic Universe tím ovšem dává jasně najevo, jak moc je pro ně důležité i dívčí publikum. Této nelehké úlohy se překvapivě ujala Brie Larson, která byla do té doby známá především z nízkorozpočtových indie snímků. Taková nabídka se ale logicky neodmítá.

Furiosa (Mad Max)

Nečekaný návrat Šíleného Maxe (který si i u nás v nové inkarnaci říká Mad Max) nejen předal žezlo Mela Gibsona Tomu Hardymu, ale také naplno využil potenciál Charlize Theron. Její Furiosa, nakrátko střižená diva, co do drsnosti za britským pořízkem vůbec nezaostává. Společně tak na plátně tvoří funkční a sehrané duo. Naspeedovaná akční jízda by si rozhodně zasloužila pokračování a doufejme, že  i za doprovodu Charlize Theron. Mezitím vzniká samostatný film Furiosa, kde však titulní hrdince svůj obličej propůjčí Anya Taylor-Joy. Tato unikátní hrdinka nového typu si rozhodně zaslouží větší prostor.  

 

Ve snímku Mad Max: Fury Road zazářila po boku Toma Hardyho i Charlize Theron jako Furiosa

Elen Ripley (Vetřelec)

Nejdrsnější hrdinka všech dob? O tuhle pozici se přetahují hned dvě ikony. Tu první na svět přivedl sám velký Ridley Scott. V roce 1979 natočil legendárního Vetřelce a s ním vdechl život i postavě Ellen Ripley. Životní moment Sigourney Weaver v rolu ženy, která toho dokázala sama víc než mužské komando. Ridley Scott a Sigourney Weaver pomohli společně etablovat typ hrdinek, které nespoléhají na svaly, ale strategii, lstivost a zároveň se nebojí ani velkých zbraní. A tenhle rámec stále funguje, ostatně vzpomeňte si na posledního Predátora, kde si indiánská hrdinka vedla natolik statečně, že snese i srovnání s legendární četou v čele s Carlem Weathersem a Arnoldem Schwarzeneggerem!

Sarah Connor (Terminátor)

O pomyslné prvenství se Ellen Ripley dělí se Sarah Connor, hlavní postavou prvního a druhého dílu série Terminátor. Nezvaný host z budoucnosti se rozhodl škodit lidstvu a především jeho zachránci Johnu Connorovi. Jenže to neměl dělat. V cestě mu totiž stojí nejprve vystrašená a následně nesmírně odbojná matka. Právě vývoj z něžné studentky a servírky z Los Angeles v jednočlennou armádu je nesmírně zajímavý a patří mezi vůbec nejzajímavější vývoj postavy v historii filmu. Podobně je tomu i v případě vztahu mezi T-800 a nejslavnější kinematografickou drsňačkou.

Ženy ženám k MDŽ: Písně oslavující feminismus, krásu a ženskou sílu mají v repertoáru Beyoncé, Diana Ross i Lizzo

Pavel Kučera / 07. 03. 2023

Zdroje: kinobox.cz, rottentomatoes.com
Zdroje fotografií: Profimedia a Collection Christophel / © Brandywine Productions / Twentieth Century Fox Productions / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM