Odpoledne na Expres FM /
Celý playlist
Kultura

Filmex: V českých kinech můžete zažít Běžná selhání a potkat Válečnici

Avatar photo Veronika Koloušková
12. 10. 2022

V tomto týdnu směřují do kin dva skvělé filmy plné žen (což ovšem neznamená, že jsou určené výhradně ženám). Jeden je český – z blízké dystopické budoucnosti, ten druhý americký – z daleké africké minulosti.

Další díly (267)

Běžná selhání

Běžná selhání mladé rumunské režisérky Crstiny Grosan je příběhem tří žen a jejich běžných selhání v průběhu jednoho ne zcela běžného dne. Onu ústřední trojici ztvárňují Taťjana Medvecká, Beáta Kaňoková a Nora Klimešová. Světovou premiéru si Běžná selhání odbyla na festivalu v Benátkách, kde získala cenu za Nejlepší režii pro filmařky do 40 let.

Každá ze tří protagonistek čelí osobní krizi ve chvíli, kdy město postihne tajemná katastrofa a začnou se ozývat ničivé výbuchy. Hana je čerstvá vdova, která dnes dostala výpověď. Když se porouchá její robotický pes, vydá se ho nechat opravit do obchodního centra. Na cestě potká mladou Terezu, která utekla z oslavy vlastních narozenin a před svou mámou. Tereza narazí na opuštěného chlapce, syna Silvy, která pochybuje, že je dobrá matka a v návalu paniky zanechá syna v dětském koutku. Tajemné exploze sílí, zoufalá Silva musí najít svého syna, rebelující Tereza se smířit se svými rodiči a Hana přijmout svůj zármutek. „Pro mě je úžasné, jak Cristina pracuje s pohledem na Prahu a její architekturou jinak, než jsme zvyklí. Myslím, že Běžná selhání by mohl být nejen český, ale evropský film,“ říká Taťjana Medvecká. V dalších rolích uvidíme Vicu Kerekes, Rostislava Nováka ml., Janu Strykovou, Luboše Veselého, Terezu Hofovou a Janu Plodkovou.

Válečnice (The Woman King)

Epické akční drama Válečnice je příběhem ryze ženské válečné jednotky, která v roce 1800 chránila africké Dahomejské království neslýchanou zuřivou nemilosrdností. Snímek je volně  inspirován skutečnými událostmi a přináší emocionálně impozantní příběh generálky Naniscy, která trénuje další generaci rekrutů s cílem připravit je na bitvu proti nepříteli odhodlanému zničit jejich způsob života. Je to film plný žen, ale s impozantní a krutou akcí a fantastickou Violou Davis, která stojí v jejím středu.

Úvodní foto: Xova Film 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM