Tyto 4 běžné potraviny vás mohou i zabít: Jedna z nich se o letním slunovratu stane velmi nebezpečnou!

Dokážete uhodnout všechny čtyři potraviny, jejichž konzumace může vést k otravě, deliriu, infarktu a v nejhorším případě i k úmrtí? Překvapí vás, že většina z nich je běžně dostupná v obchodech, nejsou to žádné speciality. Zjistěte, které to jsou a buďte při jejich konzumaci opatrní.

Muškátový oříšek

Muškátový oříšek je exotické koření, které se s oblibou přidává do dezertů, paštik, omáček i polévek. Má řadu zdravotních benefitů, posiluje nervy, zlepšuje trávení, působí antibakteriálně a antisepticky. Také se o něm říká, že je to silné afrodiziakum, stimuluje touhu a zvyšuje prý i požitek při sexu. Prý má na mužskou potenci stejný účinek jako přípravky na podporu erekce. Než ale začnete plánovat romantický večer a chystat se toto koření použít do připravovaných pokrmů, zpozorněte. Při vysokých dávkách totiž muškátový oříšek působí jako droga. Má narkotické účinky, způsobí, že se člověk cítí omámeně, zmateně i úzkostně. Více jak 25 gramů údajně může vést ke kolapsu i smrti.

high-angle-grounded-nutmeg.jpg

Foto: Freepik

Paprička Bhut Jolokia

Konzumace pálivých papriček je zdraví prospěšná. Pokud je budete pravidelně konzumovat, dle vědců snížíte riziko úmrtí na infarkt až o 40 procent a na mrtvici dokonce o 60 procent. Také regulují hladinu cukru v krvi, zrychlují metabolismus, podporují imunitní systém a někdy se o nich říká, že jsou i prevencí vůči rakovině. Pozor však na jeden druh, kterému se říká Bhut Jolokia. Na internetu najdete různé výzvy v pojídání tohoto druhu papričky, důrazně vám ale doporučujeme se do ničeho podobného nepouštět. V roce 2007 byl totiž tento druh papričky vyhlášen jako nejpálivější na světě. Dnes už je na prvním místě jiný druh, ale stále si tato paprička drží úctyhodné sedmé místo ve světovém žebříčku. Jen pro srovnání, je asi 400krát pálivější než Tabasco. Pusa jako v ohni není jediné riziko jejího pojídání. Údajně je tak pálivá, že po její konzumaci může dojít k záchvatu i k infarktu.

chili-2301695_1280.jpg

Foto: Pixabay

Rebarbora

Rebarbora v našich končinách proslula jako oblíbená přísada do moučníků. Je velmi zdravá díky tomu, že obsahuje značné množství vitamínů a minerálů. Její konzumace stimuluje metabolismus, zlepšuje krevní oběh a jelikož obsahuje i velké množství vlákniny, povzbuzuje střevní peristaltiku. Rebarbora však může být i zdraví nebezpečná, obsahuje totiž obsahuje kyselinu šťavelovou, jejíž konzumace ve vyšších dávkách může vést k otravě. Zabít vás může 25 gramů této kyseliny, to odpovídá zhruba pěti kilogramům snědené rebarbory. Otrava se projevuje křečemi v břiše, zvracením a průjmem. Má to i další háček, sezóna rebarbory je velmi krátká – od poloviny května do letního slunovratu. S tím jak rostlina stárne, zvyšuje se v ní totiž koncentrace zmíněné kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou. Také je třeba vždy konzumovat jen její řapíky, listy vůbec, ty jsou totiž velmi bohaté na kyselinu šťavelovou. Rebarboru by vůbec neměli jíst lidé, kteří mají potíže s ledvinami či s močovým měchýřem.

rhubarb.jpg

Foto: Freepik

Brambory

Brambory jsou oblíbenou zdravou přílohou k nejrůznějším jídlům. Jsou bohaté na vitamíny skupiny B a C a také jsou cenným zdrojem minerálů a stopových prvků. Je však třeba dbát na jejich skladování. Brambory zásadně musí být skladovány v chladném a tmavém prostředí. Vlivem světla v nich totiž může stoupnout obsah solaninu až trojnásobně. Solanin je toxický glykoalkaloid, jehož konzumace může vést k otravě. Ta se projeví žaludečními křečemi, zrychlením tepu, hrozí i ztráta vědomí. Proto byste nikdy neměli jíst nazelenalé nebo silně naklíčené brambory, protože v nich je koncentrace solaninu nejvyšší.

/Users/dana.kapalinova/Downloads/potato-sack-isolated-white.jpg

Foto: Freepik
Úvodní foto: Profimedia

Podcast