Dle odbornice na stravovací návyky Juliet A. Boghossian lze vyčíst povahu ze způsobu, jakým se obvykle stravujete. Vliv má i to, jak rychle jíte. Jste jeden z těch, který si vychutnává každičké sousto na maximum a ostatní na vás pokaždé čekají, až svou porci dojíte? V tom případě to nesouvisí jen s vašimi stravovacími návyky, ale značí to, že vám celkově vyhovuje pomalý styl života beze spěchu. Platí to, ať už jde o vaše vztahy či zaměstnání. Vaší životní filozofií je nestresovat se. Vaším protikladem jsou jedlíci, u kterých se zdá, že snad závodí na čas. Hltají jednou sousto za druhým, mnohdy jedí za jízdy, zkrátka se snaží co nejrychleji do sebe jídlo dostat a o nějaké vychutnávání si oběda nemají zájem. Tito lidé jsou dle Juliet A. Boghossian dobří v multitaskingu, tj. hravě zvládnou dělat více věcí najednou. Jsou dochvilní a spolehliví. Dokážou se však nechat natolik pohltit svými povinnostmi, že zapomenou sami na sebe.
Začněme s mlsouny, kteří jsou velmi vybíraví a bývají postrachem každého číšníka v restauraci. Zahrnou ho totiž spoustou požadavků na úpravu jídla a všetečných otázek. Odbornice tvrdí, že tento typ lidí rád zůstává ve své komfortní zóně, kde se cítí bezpečně, a bojí se udělat krok do neznáma. Tito lidé nikdy nebudou v životě ochotni riskovat, budou se držet práce v oboru, který velmi dobře znají a budou se vyhýbat jakýmkoliv činnostem, ve kterých by mohli selhat. Zároveň jim však obvykle nechybí nadšení a zápal. Jsou dychtiví po vědomostech a rádi se dozvídají nové věci. Další skupinou jedlíků jsou puntičkáři. Ti se vyznačují tím, že jen co jim jídlo donesou na stůl, už si jej začínají reorganizovat podle svého. A takoví jsou i ve svém životě, ve všem chtějí mít pořádek, donesené jídlo je jen třešničkou na dortu. Ve své práci bývají dobří, protože jsou pečliví a důslední. Co je však dovede vyvést z míry jsou neočekávané situace a chaos. Když věci nejdou podle plánu, bývají extrémně nervózní.
Jejich protikladem jsou lidé, kteří jsou schopni několik jídel přendat na jeden velký talíř, preferují mít před sebou hodně druhů jídel a z každého si trochu „uzobnou“. Tito lidé bývají velmi přátelští a nápomocní. Není výjimkou, že v práci dělají úkoly i za druhé, jen aby se zavděčili. Svou práci milují, ale vždy si najdou čas na své blízké. Chtěli by dělat tisíc věcí najednou, ale to vede k tomu, že pak ztrácí přehled a zapomínají na důležité termíny. Zmínit je potřeba i milovníky neobvyklých chutí. Ti se vyznačují tím, že si nikdy nedají stejné jídlo, snaží se objevovat nové chutě a pokrmy. Tito lidé se nebojí v životě riskovat a zkoušet nové věci. Často vystupují ze své komfortní zóny. Mnozí obdivují jejich statečnost.
Jací jsou dle odbornice zloději jídla, kteří neváhají a drze vám ukradnou i tu poslední hranolku z talíře? Zloději jídla, kteří nás neváhají „oloupit“ o jídlo bez svolení, štvou asi všechny z nás. Už tento samotný čin poukazuje na sobeckost a drzost. Dle odbornice bývají tito lidé velmi majetničtí. „Ne“ pro ně není odpověď, jsou zvyklí dostávat to, na co si ukážou. Většinu času se sice chovají slušně, ale občas vás jejich chování zaskočí.
Úvodní foto: Freepik,
Foto v textu: Unsplash
Zdroj informací: Brightside