Historie kukuřičných lupínků sahá až do 19. století. Za vším stojí bratři John a William Kelloggovi, kteří tehdy pracovali v sanatoriu v americkém státě Michigan. Léčili zde pacienty s různými nemocemi, ať už to byly trávící obtíže, migrény nebo třeba deprese. Tehdy také doporučovali střídmost, vegetariánskou stravu a sexuální absenci, aby zbavili lidstvo hříchů. Oba byli totiž členové církve Adventistů sedmého dne.
Slavné cornflakes tak vznikly vlastně úplně náhodou a sloužit měly k jinému účelu. Původně totiž vznikaly jako anafrodiziaka, tedy látky potlačujících libido. Bratři Kelloggové se snažili upéct chleba, nechali omylem v misce stát uvařenou pšenici na vzduchu. Ta ztvrdla a tak z ní bratři vyváleli těsto, které popraskalo, načež ho dali upéct. Vznikly z toho slavné malé křupavé lupínky, jak je známe dnes. 31. května 1884 si bratři podali žádost o patent na tradiční výrobu lupínků z kukuřice. V roce 1906 pak byla založena společnost Kellogg's, která je dodnes významným výrobcem lupínků.
Kukuřičné lupínky obsahují velké množství sacharidů. Neobsahují téměř žádné tuky, vitaminy a minerální látky a množství vlákniny je také zanedbatelné. Velmi často jsou obohaceny o přidaný cukr a dokonce i sůl. Díky nízké hladině vlákniny jsou lehce stravitelné, ale nezasytí vás na delší dobu. Podle nutriční terapeutky Michaely Boubelové bychom je do zdravého a vyváženého jídelníčku měli zařazovat jen výjimečně. „Pokud si je k snídani dáváte, doporučila bych je v malém množství přidat do bílého jogurtu s ovocem a jako zpestření bych volila oříšky," radí Boubelová. Můžeme ale zvolit úplně jinou variantu: „Zdravější jsou například pohankové lupínky. Chuťově jsou velmi podobné kukuřičným, obsahují ale více bílkovin a komplexní sacharidy, které uvolňují energii postupně, proto nás zasytí na delší dobu. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Bohužel jsou také doslazovány cukrem, proto bychom je neměli konzumovat denně," dodává Boubelová.
Je dobré každé ráno nastartovat zdravou a rychlou snídaní, která vám dodá energii minimálně na celé odpoledne. Proto si můžete například připravit bílý jogurt s ovocem případně s ovesnými vločkami, mandlemi a lněným semínkem. Nutriční terapeutka Michaela Boubelová také dodává, že je velmi důležité, aby každé hlavní jídlo obsahovalo všechny makroživiny – tedy sacharidy (nejlépe komplexní), tuky, bílkoviny, vlákninu a také vitamíny a minerální látky. Proto je důležité, aby každá strava byla co nejvíce pestrá.
Foto: Profimedia