Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Lifestyle

Inspiroval se Hepnarovou a chtěl vystřílet metro: Lesní vrah s IQ 130 si zbraň koupil za výhru v televizní soutěži

Avatar photo Martina Hoblová
27. 05. 2023

Dva důchodci a muž se psem. To je bilance obětí sériového vraha Viktora Kalivody, kterého média nazývala Lesním vrahem. Vysoce inteligentní narcis toužil po pozornosti, podle psychologa ale neměl odvahu zabít sám sebe, přestože se několikrát o sebevraždu pokusil. Proto bez emocí začal usmrcovat druhé.

Kalivodovu plánu pomohla v roce 2004 výhra 320 tisíc korun v soutěži Chcete být milionářem? Místo nákupu auta nebo dovolené si totiž za peníze pořídil legálně držené zbraně a náboje. 

Elitní policejní jednotka zvaná URNA: Právem se řadí mezi špičky doma i ve světě

Lukáš Moravec / 07. 01. 2023

Zamlklý samotář

Syna lékařky a vysoce postaveného vojenského pracovníka označovali spolužáci gymnázia ve Slaném jako zamlklého a uzavřeného samotáře, o kterém jeho sestra uvedla, že rád četl, sledoval sport a hrál si s kočkou. Jeho vysoká inteligence se projevila už v mládí – po maturitě nastoupil na dvě vysoké školy, celkem ale studoval tři obory a žádný nedokončil. Poté se rozhodl nastoupit k policii, kde však dlouho nevydržel a přešel na zhruba rok k dopravnímu podniku řídit tramvaj. Následně žil z úspor v bytě svého otce. Už v té době trpěl depresemi a několikrát chtěl spáchat sebevraždu. 

Vraždy bez motivu

Jak se později ukázalo, dva dny po jeho 27. narozeninách v roce 2004 se něco stalo. Od té doby začal Kalivoda trénovat na střelnici a následně se přesunul k zabíjení dobytka. Pak nastal 13. říjen 2005, kdy vyrazil do okolí Nedvědice na Brněnsku s jasným cílem: Zabít člověka. Vybral si k tomu starší manželský pár, který se vydal do lesa pro dříví. Nejprve oba střelil z větší dálky zezadu do těla a následně přišel blíže k nim a střelil je do hlavy. O tři dny později svůj hrůzný čin zopakoval v lese poblíž Malíkovic na Kladensku, kde potkal náhodného kolemjdoucího, elektrikáře se psem. Zastřelil ho stejným způsobem.

V lese u Malíkovic na Kladensku vyhasl život třetí oběti Lesního vraha

Dopadení netrvalo dlouho 

Policie to měla zpočátku velmi těžké. Každý případ totiž řešila jiná kriminálka. Až po zjištění, že byly vraždy provedeny téměř totožně, navíc stejnou zbraní (Glock ráže 9mm) a že svědci viděli na místě činů modrý Opel s ústeckou značkou, což bylo auto Kalivodovy matky, si vše spojila a vydala se Lesnímu vrahovi po stopách. A netrvalo to dlouho. Rok totiž fungoval systém evidence majitelů zbraní, kde si policisté dohledali právě Kalivodu, kterého navíc propojili s viděným autem. Už 20. října si pro něj tak přišli před jeho byt, kde ho odchytli se sportovní taškou, ve které byla zbraň a několik desítek nabitých zásobníků. Kalivoda nekladl odpor a vraždy bez mrknutí oka přiznal. Poté následoval soud, při kterém ale odmítl vypovídat a nespolupracoval ani se svým obhájcem, psychology a psychiatry. 16. dubna 2006 byl přesto odsouzen k výjimečnému trestu odnětí svobody na doživotí. Po 4 letech na samotce ve Valdicích spáchal sebevraždu.

Za všechno může Hepnarová

Ještě, než se tak ale stalo, napsal rodině vysvětlující dopis, ve kterém také poprvé projevil lítost nad svými činy. Dle jeho slov se jeho sebevražedné myšlenky změnily na vražedné poté, co se mu dostala do rukou kniha pojednávající o nejhorší české masové vražedkyni Olze Hepnarové – Oprátka za osm mrtvých. Údajně cítil, že chce, aby v její vražedné mánii pokračoval. V dopise adresovaném rodině přesně napsal: „V začátcích toho všeho jsem si koupil knížku o psychiatrii. Tehdy jsem ještě nemyslel na Olgu Hepnarovou, takže jsem se našel jen jako schizoidní typ s depresí. Ale pamatuji si, že příznaky jako zrakové halucinace, vkládání myšlenek 30 let mrtvé dívky nebo záseky myšlení jsou příznaky schizofrenie. Každopádně nejsem normální.“ 

Na cestě k masakru 

Když ho policie zadržela s tak velkou zásobou munice, mířil zřejmě do pražského metra, kde chtěl na lince C v posledním vagónu vlaku vykonat doslova masakr. Vybral si pro to nejdelší úsek Kobylisy – Nádraží Holešovice, kde to údajně i nejméně houpe. Následně přiznal, že s ukrytou zbraní jel metrem už dříve, nikdy ale nesebral odvahu vystřelit. 

Vražedný nástroj Lesního vraha je vystaven v Muzeu Policie

Příčetný, bez empatie 

  • Za celý svůj život se téměř neusmál
  • Soudní znalci ho shledali egocentrickým a podrážděným jedincem, kterému chyběla schopnost empatie, měl nízkou sebedůvěru a byl nepřizpůsobivý s nezájmem o okolí
  • Také trpěl smíšenou poruchou osobnosti, byl ale vždy příčetný
  • Případ Lesního vraha rozpoutal mezi odborníky i veřejností debatu týkající se systému přidělování zbrojních průkazů

Jak se z vraha stane celebrita: Za co byl Jiří Kajínek odsouzen a co dnes dělá

Martina Hoblová / 27. 11. 2022

Vražedkyně se považovala za obětního beránka: Olgu Hepnarovou mrzelo, že obětí nebylo víc

Martina Hoblová / 20. 05. 2023

Zdroje: rozhlas.cz, ceskatelevize.cz, serialkillers.cz
Zdroj fotografií: David Malik / CNC / Profimedia, Radek Cihla / Mafra / Profimedia, Milan Kammermayer / CNC / Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM