Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Hudba

Původně to ani neměla být píseň, teď je to kultovní hit: Před 40 lety vydali New Order své Blue Monday

Avatar photo Pavel Kučera
06. 03. 2023

Je to přesně čtyřicet let, co svět poprvé slyšet tuto zvláštní skladbu. A ačkoliv jí nikdo z jejích autorů nepřisuzoval velkou budoucnost, stala se jednou z nejslavnějších elektronických písní všech dob.

Anglická skupina New Order začátkem 80. let začínala dokazovat nepravdivost tvrzení, že žádná skupina nemůže přežít smrt svého frontmana. Poté, co se Ian Curtis, zpěvák skupiny Joy Division v roce 1980 oběsil, se zbylí členové přejmenovali na New Order a do sestavy přibrali ještě klávesistku Gillian Gilbert. Zatímco jejich debut Movement z roku 1981 ještě zněl dost jako Joy Division, tedy vesměs temně, kytarově a postpunkově, na druhé desce Power, Coruption & Lies se už skupina výrazně obracela k syntezátorovému zvuku. Členové kapely totiž stále více propadali synthpopu, jaký v té době hrály skupiny jako OMD, Visage nebo Human League (ale také němečtí Kraftwerk). V té době vznikl i hit  Blue Monday.

Deska Thriller by bez ní byla propadákem: Před 40 lety svět uhranula Billie Jean, bavila i Karla Gotta

Pavel Kučera / 05. 03. 2023

Typická antiromantická píseň 

Původně to vlastně neměla být písnička, natož singl. Kapele totiž stále více fanoušků vytýkalo, že na koncertech nehrají přídavky. A tak chtěli složit něco, co jim umožní vrátit se na pódium, zmáčknout jedno tlačítko, které spustí připravený podkres a zase odejít. Během skládání je to však chytlo a začalo je bavit, kam se to ubírá. Bicí základ byl naprogramovaný na legendárním bicím automatu Oberheim DMX. A basák Petr Hook přiznal, že si basovou linku vypůjčil s disco klasiky You Make Me Feel (Mighty Real) od amerického disco hudebníka, která vystupoval pod jménem Sylvester. Přičemž za svoji inspiraci skupina označila i skladbu Our Love od zpěvačky Donny Summer. Text je pak pro New Order docela typická antiromantická píseň o neopětované lásce a vychladlém citu. Skladba skutečně původně kapele sloužila jako přídavek, jelikož si však brzy získala popularitu, začalo se uvažovat o jejím vydání na singlu.

Prodělečný obal 

Poprvé vyšel v roce 1983 s obalem, který měl připomínat pět a čtvrt palcový floppy disk. Pro vydavatelství Factory Records jej navrhli grafici Peter Saville a Brett Wickens. Byl sice krásný, ale jeho tisk s výsekem byl velmi nákladný. A tak label na každém prodaném kusu tratil pět pencí, což později prozradil sám zakladatel labelu Tony Wilson. Tato skutečnost je dobře zmíněna i ve filmu Nonstop Party. Nikoho to však netrápilo, protože nikdo z nich neočekával, že tato skladba bude nějakým komerčním hitem a prodávat se stejně nebude. Stal se však pravý opak. V roce vydání se singl dostal na 12. příčku britské hitparády, později vyskočil ještě na 9. Celkově se jen ve Velké Británii singlu prodalo jeden a čtvrt milionu kusů a celkově je na 69. příčce mezi nejprodávanějšími singly Anglie, na čemž se podepsal i fakt, že singl v roce 1988 vyšel v reedici.

Slovenská stopa 

Skladby si však trochu překvapivě už krátce po jejím prvním vydání všimli i ve slovenské televizi v Bratislavě a instrumentální úvod z této písně posloužil jako znělka tehdejší velmi populární hitparády Triangel. Drtivá většina tehdejších diváků však tehdy o existenci nějaké skupiny New Order neměla ani ponětí. A možná nemá dodnes.

Autor je hudební publicista 
Úvodní foto: Profimedia 

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM