Hudba na prvním místě / Music First /
Celý playlist
Hudba

Vážně opěvuje Petra Janů párky, Lana Del Rey colu a U2 citróny? O čem skutečně jsou písně s jídlem a pitím v názvu

Avatar photo Pavel Kučera
11. 01. 2023

Gastronomie je hitem dnešní doby a popularita všech těch kulinářských show a soutěží to jenom dokazuje. Tady je několik slavných písní, které mají v názvu jméno nápoje, pokrmu či potraviny. Ačkoliv některé jsou vlastně o něčem trochu jiném.

 

Peníze vládnou světu. I tomu hudebnímu

Redakce / 20. 12. 2021

Don McLean – American Pie (1971)

Přestože má tahle píseň v názvu sladké pečivo, není přímo o koláči. Ve skutečnosti se zabývá tragickou nehodou, která 3. února 1956 připravila při leteckém neštěstí o život tři tehdejší vycházející hvězdy americké populární hudby, jimiž byli Buddy Holly, Ritchie Valens a J. P. Richardson, známý jako The Big Bopper. Ti společně vyráželi na turné, ale jejich letadlo v mlze havarovalo v Iowě, všichni včetně pilota zahynuli a následně se tento den v USA u hudebních fanoušků zapsal jako Den, kdy zemřela hudba. „Miloval jsem hudbu Buddyho Hollyho,” řekl k tomu později Don McLean, který píseň American Pie napsal, „když se ta havárie stala, cítil jsem v srdci skutečnou bolest. Takže jsem nakonec přinesl všechny ty vzpomínky na rok 1959 a věci, které se staly později, do téhle písně.”

Více než osm minut dlouhá píseň se však věnuje i dalším tématům, jako jsou sociální a politická témata, válka v Koreji i ve Vietnamu a vůbec život mladých kluků a holek, kteří tehdy netoužili po ničem jiném, než – jak se zpívá v písní – „zaparkovat Chverolet někde u jezírka a užít si spolu trochu lásky“. A právě proto, jak skrz naskrz americké téma této písně je, dal do jejího názvu věc, která Spojené státy americké zosobňuje podobně jako vlajka s hvězdami a pruhy. A to přesto, že spojení „american pie“ v textu této písně nezazní. Výrazně zkrácenou verzi písně pak v roce 2000 nazpívala i Madonna.

UB40 – Red Red Wine (1983)

Jedná se o jeden z největších hitů anglické reggae skupiny, populární hlavně v 80. a 90. letech minulého století. Ačkoliv se v tomto případě jedná o coververzi. Píseň už v roce 1968 napsal americký písničkář Neil Diamond, od nějž si jej birminghamská šestice v roce 1983 vypůjčila pro své album Labor Of Love. Písnička se ovšem stala takovým hitem jak v Británii (1. místo hitparády), tak v USA (8. místo hitparády), že Neil Diamond sám musel uznat, že na nové verzi jeho letité skladby něco je. A tak po vzoru UB40 začal sám na svých koncertech tuto píseň hrávat v rytmu reggae, ačkoliv ta původní je spíš country balada. Textově je pak příběh písně celkem prostý, muž pije červené víno, aby si z hlavy vyhnal vzpomínky na ženu, který mu zlomila srdce a on na ni nedokáže zapomenout.

Lana Del Rey– Cola (2015), CamelPhat & Elderbrook – Cola (2017)

Jeden z nejslavnějších nealkoholických nápojů planety se pochopitelně taky dostal hned do celé řady písní. A z poslední doby se ocitl v titulu hned dvou takových. První je od americké pěnice Lany Del Rey. Ale vlastně není o kole jako takové. Zpěvačku a skladatelku inspiroval její někdejší skotský přítel Barrie-James O’Neill, který údajně americké dívky považoval za exotické a patriotické. A údajně měl i pronést větu, která inspirovala první slova textu. „My pussy tastes like Pepsi Cola,“ zpívá tam Lana.

Trochu tajemněji a nejednoznačněji zní text pět let starého hitu, který společně udělali producenti CamelPhat a Elderbrook. Popisuje noc v klubu, kde vypravěč příběhu sleduje tančící dívku. A slova „usrkává Coca Colu, ale zatím nepociťuje rozdíl“ dokonce vyvolaly diskuse, že by se mohlo jednat o píseň o tom, že někdo holce do pití hodí uspávadlo, aby ji pak mohl znásilnit (tzv. date rape drug). CamelPhat & Eldrebrook to samozřejmě – jak jinak – vehementně popírali, ovšem o čem text má být, neprozradili. Možná i proto se z toho stal takový hit.

The Smashing Pumpkins – Mayonaise (1993)

Možná si říkáte, že nikdo normální by do titulu svojí písně nemohl dát něco tak banálního, jako je omáčka z vajec a oleje. Natož, aby to pak byla ještě dobrá skladba. Přesně to však hravě dokázal Billy Corgan, tedy frontman a šéf americké rockové skupiny The Smashing Pumpkins. Ten pro jejich zásadní desku Siamese Dream složil úžasnou píseň, která má navíc jméno pokrmu uvedeno nesprávně, anglicky je to totiž „mayonnaise“. Ale tuhle záměrnou chybu dal Corgan do několika písní viz Galapogos (správně je Galapagos) nebo i samotná deska Mellon Collie & And The Infinite Sadness (správně je Melancholy). Zmíněná písnička ovšem vůbec není o majonéze, Corgan ji napsal o svém dospívání, ačkoliv konkrétní sdělení, je – jako vždy u této kapely – spíše nejasné. K názvu pak prý Corgana, který měl text hotový, ale stále ne jméno, inspiroval pohled do lednice, kde spatřil právě sklenici s majonézou, kterou v lednici vídal vždycky už v domě jeho rodičů a jeho mládí mu to ihned připomnělo.

Petra Janů – Vůně párků (1987)

Ani české pop music se pokrmy v písních nevyhnuly. Jeden z vlastně nejvíce bizarních příspěvků na toto téma je píseň, jejíž hudbu složil kytarista Ondřej Soukup, text napsal Michal Horáček a nazpívala ji zpěvačka Petra Janů (jinak charakteristická kytara nezapře mistra Michala Pavlíčka). Je jasné, že se Horáček pokusil vystihnout určitou každodennost a že o některých věcech se psát nemělo, ale slova jako „chutný párek bude vždycky vhodnou výživou, kalorie dává nám“ opravdu nepatří k nejlepším strofám, co mistr básník napsal. A navíc se z nich určitě odborníci na zdravou výživu dnes chytají za hlavu. Ale i taková byla 80. léta minulého století v Československu. Dost věcí bylo tak na prd, že obyčejný párek s hořčicí koupený za „bůra padesát“ v pouličním stánku, se v té šedi mohl zdát jako prima zpestření dne.

U2 – Lemon (1993)

Ačkoliv má tato píseň irské skupiny U2 z  jejich alba Zooropa v názvu citron, její příběh je podstatně hlubší a v tomto případně bolestnější. Zpěvák Bono totiž text této skladby napsal o svojí matce, kterou ztratil jako čtrnáctiletý chlapec. A jedna z věcí, která mu po ní coby připomínka zbyla, bylo domácí video, kde má jeho matka na sobě šaty citrónové barvy. „Mám na svoji matku relativně málo vzpomínek, protože můj otec o ní po její smrti nikdy nemluvil,” psal Bono v biografii kapely U2 . „A když jsem pak v dospělosti od jednoho vzdáleného příbuzného získal tento filmový záznam, na kterém je jí čtyřiadvacet, pochopitelně mě to strašně zasáhlo. Najednou jsem zase viděl tu krásnou, mladou irskou dívku s úzkým pasem, ladnou postavou a tmavými, cikánskými vlasy. Záznam byl ze svatby, kde byla moje matka za družičku a na sobě měla ty krásné citrónové šaty. Přesně o nich jsem tuto píseň napsal.“

Doja Cat – Waffles Are Better Than Pancakes (2019)

Vafle jsou lepší než palačinky. Aspoň si to myslí americká zpěvačka a rapperka Doja Cat (vlastním jménem Amala Ratna Zandile Dlamini). A tvrdí to ve své tři roky staré skladbě. Lze se ale snadno domyslet, že ani tady to není tak úplně o jídle. Skoro celý text je totiž protnut narážkami na sex, kdy je sama rapperka pro svého partnera „snídaní, obědem i večeří“. Samotné srovnání vaflí s palačinkami je pak taky celkem přímočaré. Zatímco palačinky jsou placaté, tedy ploché, vafle jsou tvarované, mají tedy určité křivky. To ostatní si jistě už domyslíte sami.

https://youtu.be/h9RVeUTLYhA

Slavné filmové písně

Pavel Kučera / 08. 06. 2022

Dříve normální, dnes nekorektní: Písně, které by už neprošly

Redakce / 12. 07. 2021

Autor je hudební publicista 
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM