Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Kultura

Kultovní hry slaví: Fallout, Forza Horizon nebo česká Mafie nabízí výroční obsah

Avatar photo Barbara Hacsi
07. 10. 2022

Všechno nejlepší! V říjnu oslaví hráči videoher hned několik výročí a s tím vždy přichází celá řada dárků, vzpomínkových streamů, remaků i limitovaného hardwaru.

Dvacáté výročí od vydání slaví také legenda české videoherní scény, hra Mafie. V říjnu vyjde artbook, kniha, která se věnuje vzniku celé série. Přináší mnoho příběhů z vývoje, návrhů přebalů, vzhledu postav, míst i automobilů. Kniha The Art of Mafia Trilogy vychází 14. října a nabídne 230 stran v češtině. Jaké další kultovní hry si letos připomínají výročí a co nabízejí?  

Těšte se na výlet do mládí Stevena Spielberga, drama o počátku #MeToo i druhý Avatar: Filmové premiéry, kterých se dočkáme ještě letos

Andrea Machajdíková / 04. 10. 2022

Fallout: 25 let

Psal se rok 1997, když jsme vyšli z Vaultu 13 do nehostinné, nebezpečné a válkou zdevastované pustiny na území Spojených států. Je rok 2161, i když se lidstvo po druhé světové válce vyvíjelo technologicky velmi rychle, zachovalo si estetiku 50. let 20. století.
Jaderná válka ale tento vývoj zastavila a lidé přežili v protiatomových krytech neboli vaultech. V pustině bojují zbytky lidstva (a vaše postava) mezi sebou o přežití, hledají součástky, své příbuzné, zásoby, spojují se do frakcí. Hra Fallout proslula také svérázným smyslem pro humor a o čtvrt století později patří k nejlépe prodávaným PC hrám, které definovaly žánr RPG. Dočkala se úspěšných pokračování, derivátů a brzy dorazí i TV seriál. 

K oslavám hráči dostali speciální web fallout25th.com, kde mohou ve speciálním kvízu procvičit své znalosti o sérii. Do 10. října můžete hrát zatím poslední díl série Fallout 76 zdarma (včetně posledního DLC The Pitt). Pokud paříte na konzoli Xbox Series X nebo S, můžete si zdarma stáhnout exkluzivní dynamické téma s motivem hry. Mobilní (i konzolové) hráče Fallout Shelter čeká nový obsah ve formě úkolové linie. Datum vydání ale bude teprve oznámeno.

Forza Horizon: 10 let

Na konzolích Xbox můžete aktuálně hrát Forzu Horizon 5, která se odehrává v Mexiku. Arkádové závody, které se odehrávají na smyšleném festivalu, nabízejí silniční závody, offroad akci i blbnutí na skokanských můstcích nebo hledání veteránů ve stodolách. V minulých vydáních jsme se podívali do Colorada, Francie a Itálie, Austrálie a Británie. Nabízí širokou škálu licencovaných vozů, nejnovějších aut i klasických kousků. Nabušená rádia, která vám pořádně řvou z repráků a ženou vás kupředu, nabízí taneční hudbu, hip hop i klasiku. Některé hity z posledních dvou her budete znát z vysílání Expres FM, s klidným srdcem vám proto doporučíme oficiální soundtracky ke hře i běžnému poslechu. Na silnici pozor, protože se nachytáte s těžkou nohou na plynu.

Forza Horizon 5 bude slavit narozeninovým updatem, speciálním playlistem i slevami.

Dishonored: 10 let

První díl série Dishonored vyšel 9. 10. 2012. Vývojáři z Arkane Studios nám naservírovali skvělý příběh plný politických intrik a zajímavých postav, dechberoucí nový svět, skvělou hratelnost i vícero konců. Oceňovaná hra se pyšní například cenou BAFTA, ke které jí dopomohly také hlasy zvučných jmen, Susan Sarandon, Michael Madsen, Lena Headey nebo Carrie Fisher. Hra se dočkala dvou pokračování Dishonored 2 a Dishonored: Death of the Outsider. Třetí hra měla být původně jen expanzí dvojky, ale nakonec vyšla samostatně. 

Speciální live streamy a slevy potěší všechny fanoušky téhle skvělé série. Arkane Studios se teď věnují své poslední hře Deathloop, která nedávno po konzoli PlayStation dorazila i na konzole Xbox.

Dobový trailer ke hře Dishonored

Age of Empires: 25 let

Legendární strategie udává trendy tomuto žánru už od roku 1997. Mnoho dalších her se inspiruje zejména prvními dvěma díly. Ať už rádi stavíte Divy světa, nebo drtíte své nepřátele do posledního muže, tahle hra vás i něco naučí o historii, a to ve speciálních kampaních inspirovaných skutečnými událostmi a významnými historickými osobnostmi a bitvami.

Symbolicky 25. října se můžeme těšit na výroční aktualizací se dvěma novými civilizacemi – Malijci a osmanskými Turky. Nové mapy a další obsah jsou důkazem, že vláda Age of Empires se ani náhodou nechýlí ke svému konci.

Legendární intro Age Of Empires, které tehdejší hráči vnímali jako hollywoodský biják

Duo Silk Sonic míří do hry Fortnite

Redakce / 09. 02. 2022

Zaklínač má novou mobilní verzi, příšery hledáte v ulicích

Redakce / 23. 07. 2021

Úvodní foto: Take-Two Interactive Software / Hangar 13

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM