Dopoledne na Expres FM /
Celý playlist
Mix

Svědectví ducha vzal soud v potaz: Díky němu se povedlo vraha usvědčit

Avatar photo Eva Zajícová
30. 09. 2022

Zní to možná šíleně, ale je to pravda. Svědectví ducha kdysi opravdu vzal jistý soud v potaz, a na jeho základě byl vrah usvědčen. Stalo se tak v 19. století v Západní Virginii. Co přesně duch vypověděl, že to vedlo k znovuotevření případu a odsouzení vraha?

Pokud se vám zdá nepravděpodobné, že by duch mohl být brán soudem vážně a jeho svědectví by šlo uznat jako relevantní, v tom případě jste asi ještě neslyšeli o vraždě ženy jménem Zona Shue. Ta žila v 19. století v Západní Virginii. Slavnou se však stala až po své smrti, dnes se jí také přezdívá „duch z Greenbrier“. Zonu Shue zabil její manžel, Edward Shue. Málem by mu vražda prošla, ale zaúřadoval duch jeho zesnulé manželky.

Skuteční „vítězové“ Darwinovy ceny: Lidé, kteří zemřeli zcela hloupě a zbytečně

Eliana Moravcová / 23. 09. 2022

Vražda Zony Shue

Vraťme se ale na začátek příběhu. Tělo Zony Shue bylo nalezeno 23. ledna 1897 dopoledne poslíčkem. Byl to právě on, kdo na místo zavolal koronera. Ještě předtím než na místo dorazil koroner Dr. George Knapp, stihl Edward celé místo naaranžovat tak, aby to vypadalo, že Zonina smrt byla přirozená. Přemístil manželku do postele, převlékl ji do šatů s rolákem, které zakrývaly její hruď a krk, a takto počkal na příjezd soudního lékaře.

V momentě, kdy se doktor George Knapp pokoušel prohlédnout Zonino tělo, začal se Edward schválně chovat hystericky, aby mu zabránil v tom, aby koroner odhalil skutečnou příčinu úmrtí ženy. Jeho herecký výkon byl natolik přesvědčivý, že v pitevní zprávě skutečně nakonec stálo, že Zona Shue zemřela přirozenou smrtí. Edward si chtěl pojistit, že skutečná příčina úmrtí Zony nebude odhalena ani na pohřbu, kde byla plánována otevřená rakev, proto opět Zoně zakryl krk, tentokrát šátkem. Znovu předvedl hysterický výstup, když se k Zoně někdo snažil přiblížit. Mazaný trik mu vyšel, nikoho ani nenapadlo, že by na úmrtí Zony měl podíl někdo jiný.

Vraha se povedlo usvědčit díky svědectví ducha

Edward Shue předpokládal, že se z vraždy manželky vyvlékl, ale to se šeredně spletl. Jeho „tanečky“ kolem rakve a hysterické chování totiž přišly podivné jedné osobě. Tou byla matka Zony, Mary Jane Heaster. Ta totiž z Edwarda měla divný pocit už před Zoninou smrtí. Nevěděla však, jak zjistit pravdu, proto se rozhodla usilovně modlit za její vyjevení. A skutečně se tak stalo. Mary Jane Heaster se prý měl zjevit duch její dcery, který jí měl odvyprávět, jak byl sprovozen ze světa. Své matce duch Zony sdělil, že ji Edward v minulosti týral. Také popsal přesný způsob, jakým ji Edward zabil – uškrtil ji a také jí zlomil krk. Duch dokonce ukázal Mary Jane Heaster na jakém konkrétním místě k poranění krku došlo.

Mary Jane Heaster neváhala a začala se dožadovat znovuotevření případu. Bylo jí vyhověno, ačkoliv v ruce neměla žádný hmatatelný důkaz. Vyšetřovací tým exhumoval Zonino tělo, aby mohla být provedena řádná a důkladná pitva. Skutečně se ukázalo, že krk měla žena zlomený v místě, které duch přesně určil. Soudní lékař také odhalil, že Zona utrpěla anoxii způsobenou škrcením. Vyšetřovatelé se na Edwarda zaměřili a zjistili, že v minulosti se dopustil násilných činů, a jeho bývalá žena zemřela za podivných okolností. U soudu bylo svědectví Mary Jane Heaster založené na setkání s duchem bráno se vší vážností. Díky němu se povedlo Edwarda usvědčit z vraždy své manželky. To bylo poprvé a asi naposledy, kdy soud připustil, že i duch může někoho usvědčit.

Poznejte příběh nadprůměrně inteligentní gorily Koko: Rozuměla dvěma tisícům mluvených slov a naučila se více než tisíc znaků ve znakové řeči

Eliana Moravcová / 22. 09. 2022

Nejstrašidelnější místa světa: Les sebevrahů, kostel plný lidských kostí nebo město s hořícím podzemím

Kristýna Ševčíková / 16. 09. 2022

Zdroj: Unilad
Úvodní foto: Profimedia

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM