Ranní klub /
Celý playlist
Kultura

Těžké začátky, drogy, sláva: Silné příběhy hudebních hvězd přenesené na stříbrné plátno

Kristýna Ševčíková
17. 07. 2022

Zpěv a muzika pro ně znamenaly celý svět, ne vždy ale měli cestu ke splnění svých snů lehkou. Filmy o hudebnících, ať už životopisné, fiktivní nebo dokumenty, jsou hlavně v poslední době velkým hitem v kinematografii. My vám proto přinášíme několik typů na hudební snímky. Od skladatelů 18. století po největší hudební příběhy, jaké kdy zdobily velká i malá filmová plátna. 

Hudba byla zásadní složkou filmů od začátků kinematografie. Dokonce i v době, kdy byly němé. Herci navíc takové role rádi hrají, protože mohou předvést celou škálu svého talentu. Navíc životy mnoha hudebníků jsou plné dramatu a vášně.


Elvis (2022)

Žhavá novinka o životě známé rock’n’rollové superstar Elvise Presleyho (Austin Butler) aktuálně běží ve všech kinech. Film Elvis je životopisný, vyprávěný z pohledu jeho manažera a blízkého přítele, plukovníka Toma Parkera, kterého ztvárnil Tom Hanks. Snímek nám umožní být zároveň i svědky jejich 20 let dlouhého a komplikovaného vztahu od Presleyho začátků až po jeho hvězdnou slávu. Parkerova spolupráce s Elvisem přinesla velmi novátorský přístup a základy moderního showbyznysu. Jednalo se například o dnes běžné prodeje nejrůznějších reklamních předmětů nebo účinkování v televizi. Zajímavostí navíc je, že Parker nikdy nenechal Elvise, aby vystupoval mimo USA. Hlavním důvodem bylo to, že Parker byl ilegální přistěhovalec z Nizozemska a neměl tudíž cestovní pas. Další důležitou postavou, jedna z nejvýznamnějších a nejvlivnějších osob v Elvisově životě, která se na jeho cestě objevuje, je Priscilla ztvárněná Olivií DeJonge.   

Film režíroval Baz Luhrmann, který má na svém kontě snímky jako Velký Gatsby s Leonardem DiCapriem nebo Moulin Rouge s Nicole Kidman a Ewanem McGregorem. Premiéru měl na filmovém festivalu v Cannes 25. května 2022, do kin vstoupil o měsíc později, zatím získává po celém světě pozitivní recenze od kritiků i fanoušků. 

Rocketman (2019)

Okázalý, místy muzikálový životopisný snímek o členu Rock’n’rollové Síně slávy a držitele ceny Grammy Eltona Johna sleduje příběh Reginalda Kennetha Dwighta v podání Tarona Egertona. Ten se ze zakřiknutého kluka stává jedním z největších zpěváků a skladatelů své generace. Eltonem Johnem. Po dětství plném zanedbávání ze strany nezaujatých rodičů skrývá touhu stát se hudebníkem a vydává se na cestu, která ho zavede z Královské hudební akademie až k všeobecnému uznání. Během této cesty se otevírají témata zneužívání alkoholu a drog, stejně jako zpěvákův drásavý boj s přijetím své sexuality.

V díle můžeme najít ale i nějaké chyby, které se ve skutečnosti odehrály maličko jinak. A to i přesto, že na vznik filmu sám sir Elton John dohlížel. Například Píseň I’m Still Standing z roku 1983 není jeho zpovědí o detoxu. Na ten nastoupil až v roce 1990. Nebo vystoupení v klubu Troubadour 25. srpna 1970. To skutečně odstartovalo jeho americkou kariéru a film se tomuto vystoupení věnuje písní Crocodile Rock, tu ale toho večera Elton John vůbec nehrál. 

Kde pustit? Apple TV+, Google Play 

Pravda kazí příběh. V čem nám lhaly hudební filmy?

Redakce / 20. 02. 2021

Bohemian Rhapsody (2018)

Bohemian Rhapsody je fascinující dílo, které je převážně oslavou kapely Queen, její hudby a především jejího výjimečného zpěváka Freddieho Mercuryho (Rami Malek), který se navzdory dobovým stereotypům a konvencím stal jedním z nejoblíbenějších populárních umělců historie. Ve snímku budeme svědky meteorického vzestupu kapely v 70. letech, poté uvidíme sólovou kariéru samotného Freddieho, opětovné shledání skupiny a jedno z jejích největších představení v dějinách rockové hudby, benefiční koncert Live Aid v roce 1985. 

I přesto, že film velmi poveden zachycuje životy jednotlivých členů a primárně tedy frontmana kapely, jsou i zde jisté odlišnosti v tom, co byla skutečně pravda. Například Freddie Mercury, Brian May a Roger Taylor byli spolubydlícími a nějakou dobu se znali. Freddie se tedy s nimi neseznámil sám po koncertě jejich tehdejší skupiny Smile, jak nám říká film. John Deacon navíc nebyl prvním basistou kapely, ale až čtvrtým v řadě. A na samém konci před vystoupení na Live Aid Mercury informuje zbytek kapely, že je HIV pozitivní. Je sice pravděpodobné, že se v té době nemocí už nakazil, ale o svém stavu se dozvěděl až o rok později, v roce 1986. Až v dubnu roku 1987 pak měl lékařem potvrzeno, že u něj propukla nemoc AIDS.

Kde pustit? Netflix, O2 TV

Ray (2004)

Příběh o životě a kariéře legendárního hudebníka Raye Charlese (Jamie Foxx), od jeho skromných začátků na jihu, kdy tragicky přišel o svého mladšího bratra a také v sedmi letech oslepl, až po jeho raketový vzestup ke slávě během 50. a 60. let. Tento životopisný snímek zkoumá zpěvákovy ohromující úspěchy, přičemž se také potýká se slepotou a závislostí na heroinu.

Jamie Foxx převzal za tuto roli Oscara za nejlepšího herce a také Zlatý glóbus, cenu BAFTA i Screen Actors Guild Award. Při přípravě na roli se Jamie Foxx setkal s Charlesem a dvojice si spolu zahrála, přičemž Foxx později prohlásil: „To je vše, co jsem chtěl. Potřeboval jsem poznat mladého Raye.“ S tímto vědomím začal herec sledovat staré televizní záznamy mladého Raye, jak se proslavil, aby mu pomohly vyrovnat se s jeho postavou. Americký hudební časopis Rolling Stone zařadil Raye Charlese na druhé místo v žebříčku sta nejlepších zpěváků všech dob. Jeho verze písně Georgia On My Mind se stala oficiální státní hymnou amerického státu Georgia. 

Kde pustit? HBO Max, O2 TV

Amadeus (1984)

Do režisérského křesla tohoto díla zasedl Miloš Forman. Hlavním hrdinou je Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce), pozoruhodně talentovaný mladý vídeňský skladatel. Nevědomky ale najde zarputilého soupeře v disciplinovaném a odhodlaném Antoniu Salierim (F. Murray Abraham). Vysoce věřící Salieri, který na Mozarta zanevřel pro jeho hédonistický životní styl i nepopiratelný talent, je postupně pohlcen jeho žárlivostí a stává se posedlý Mozartovým pádem, což vede k úskočnému plánu, který má pro oba muže strašlivé následky.

Ovšem nenechte se tímto filmem zmást. Salieri byl podobně geniální jako Mozart a navíc ve své době i úspěšnější, takže neměl důvod na kolegův talent žárlit. Hlavní dějová linka filmu je tedy založená spíše na konspiračních teoriích, které o Mozartově smrti kolují. 

Kde pustit? Apple TV+, Google Play 

Amy (2015)

Tento týden se v médiích objevily zprávy o chystaném životopisném snímku o Amy Winehouse. Bude se jmenovat jako její slavná píseň (a album) Back To Black. Než ho ale režisérka Sam Taylor-Johnson natočí, můžete se podívat na ceněný dokument o talentované zpěvačce. Jméno Amy Winehouse bylo synonymem pro krásu, talent a tragédii. Režisér Asif Kapadia pečlivě připravil dosud neviděné archivní záběry, rozhovory a snímky, které dávají dohromady život a dobu jedné z nejnadanějších zpěvaček a skladatelek. Dokument poskytuje fascinující, i když zničující vhled do nesmírně kreativní, a přesto křehké zpěvaččiny mysli, která napravuje své vnitřní démony nadměrným užíváním alkoholu a drog. Film obdržel i Oscara za nejlepší dokument. 

Amy zemřela 23. července 2011. Nalezena byla ve svém bytě v Londýně. Příčinou její smrti je zřejmě předávkování drogami, bylo jí pouhých 27 let.

Kde pustit? Netflix, Voyo, YouTube, Aerovod, KVIFF TV

10 let bez Amy Winehouse: Písně, kterými si zajistila nesmrtelnost

Redakce / 26. 07. 2021

Slaví Kate Bush i Metallica: Fenomén Stranger Things vrací do hitparád (polo)zapomenuté hity

Radek Honc / 12. 07. 2022

Úvodní foto: Vertical Entertainment / Warner Bros. Pictures

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM