Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Ostatní

Poslední slova vražedkyně a "zrůdy" před popravou: Vrátím se jako v tom filmu, jako velká mateřská loď

Redakce
V dětství zneužívaná americká sériová vražedkyně Aileen Wuornos zastřelila na území Floridy minimálně šest mužů. Vinnou byla shledána za šest vražd a následně byla odsouzena k trestu smrti. Popravena byla smrtící injekcí a o jejím životě byl natočen film, ve kterém prošla půvabná herečka Charlize Theron neuvěřitelnou proměnou.
11. 04. 2022

Prostitutka s těžkým dětstvím

Aileen Carol Wuornos se narodila 29. února roku 1956 v Michiganu v USA. Vyrůstala v děsivém zmatku, kdy její otec spáchal sebevraždu, když si odpykával trest za obtěžování dětí. Její matka ji a jejího staršího bratra opustila, když bylo Aileen čtyři roky. Od té doby tak byla s bratrem vychovávána prarodiči. Ani u těch si však nepolepšila, jelikož její babička byla údajně těžká alkoholička a dědeček násilník. Aileen později uvedla, že ji dědeček dokonce sexuálně zneužíval a poměr měla i se svým bratrem. V časném dospívání otěhotněla a chlapeček byl dán k adopci. Během dospívání pak byla nucena svůj domov opustit a žila v lesích jako bezdomovkyně. Začala se živit prostitucí, aby si vydělala na živobytí. Poté se usadila na Floridě, kde potkala bohatého jachtaře Lewise Fella. Vzali se v roce 1976, ale Fell svazek anuloval poté, co byla Aileen opětovně zatčena kvůli napadení. O deset let později se seznámila s tehdy čtyřiadvacetiletou Tyrií Moore, se kterou měly později romantický vztah.

Život zločince

V roce 1974 byla Aileen Wuornos uvězněna za řízení v opilosti a za střelbu z jedoucího vozidla. Následně byla mnohokrát zatčena na základě obvinění, která mimo jiné zahrnovala i ozbrojenou loupež, padělání šeků a krádež aut. Svůj zločinecký život pak dovršila, když od konce roku 1989 do podzimu roku 1990 postupně zavraždila podél floridských dálnic nejméně šest mužů, kdy se vydávala za stopující prostitutku. V polovině prosince roku 1989 bylo na vrakovišti nalezeno tělo Richarda Malloryho, během následujících měsíců bylo objeveno dalších pět těl mužů. Úřady Aileen nakonec vystopovaly, ačkoliv používala různé přezdívky, díky otiskům, které zanechala spolu se svou přítelkyní Tyrií na havarovaném vozidle pohřešovaného muže Petera Siemse. Aby se Tyrie Moore vyhnula trestnímu stíhání, uzavřela dohodu, na základě které pak dostala v polovině ledna roku 1991 z Aileen přiznání, která převzala plnou a výhradní odpovědnost za všechny vraždy. Aileen tvrdila, že svoji první oběť, Malloryho, zabila v sebeobraně. Ten si podle všeho v minulosti odpykal desetiletý trest za sexuální napadení. Uvedla, že i dalších pět mužů zabila v sebeobraně, ale to později odvolala. Přiznala se dokonce i k vraždě pohřešovaného Siemse, jehož tělo se nikdy nenašlo.

Trest smrti a podivná poslední slova

Aileen byla odsouzena k trestu smrti, kdy v cele smrti strávila následně deset let. Soudem jmenovaný právník byl velmi znepokojen jejími poznámkami, které naznačovaly její odtržení od reality. Odklad popravy byl však zrušen poté, co ji tři psychiatři shledali za duševně způsobilou porozumět trestu smrti. Aileen Wuornos byla popravena smrtící injekcí 9. října roku 2002. Poslední jídlo před smrtí odmítla, údajně měla pouze šálek kávy. Její poslední slova byla: "Jenom bych ráda řekla, že odplouvám pryč se skálou a vrátím se jako Den nezávislosti s Ježíšem, 6. června. Jako v tom filmu, velká mateřská loď a tak. Vrátím se." Podle jejího života byl poté natočen film Zrůda z roku 2003, kde zazářila herečka Charlize Theron. Jindy velmi půvabná herečka prošla kvůli roli neuvěřitelnou proměnou a za svůj herecký výkon získala řadu ocenění, včetně Oscara pro nejlepší herečku v hlavní roli a Zlatý glóbus.




Úvodní fotka: Profimedia

Zdroj: Britannica, YouTube

Diskuze
Vstoupit do diskuze
Sdílejte

Další na Expres FM