Nejlepší hudba ve městě /
Celý playlist
Ostatní

Vyhlásila vám pleť válku? Usmiřte se a řekněte pupínkům sbohem

Redakce
Jsou noční můrou teenagerů, ale potrápit dokážou i v dospělosti. Kromě toho, že snižují sebevědomí, mohou také vyústit v závažný dermatologický problém, který je potřeba řešit. Jak si poradit s nevzhlednými pupínky a předejít akné?
30. 03. 2022

Dokonalá pleť je snem každého puberťáka, jenže právě v období dospívání se může stát nepřítelem číslo jedna. Budiž vám útěchou, že časem se umoudří. Pokud s ní chcete být zadobře, musíte si ji předcházet. Naučte se rutinu, díky které zůstanete ve friendzone.

Čtěte také: Jako z tátova botníku: retro tenisky na toto jaro pro ni, pro něj i unisex

Akné v pubertě

Protože akné postihuje kolem 80 % mladistvých, je velká pravděpodobnost, že se mu nevyhnete. Ostatně za jeho projevy mohou i hormony, které v těle teenagera doslova bouří, což způsobí zvýšení produkce kožního mazu, který pak ucpává póry. V kombinaci s nečistotami to pak vede k akné. Na vině ale může být i genetika. Problematická pokožka se u většiny postižených přirozeně zahojí a přestane stávkovat. Někdy však může přejít do závažnější formy, kdy se na kůži objevují zánětlivé hrboly či cysty. V takovém případě je nutná návštěva dermatologa, který vaše potíže posoudí individuálně a poradí vhodnou léčbu.

Nežádoucí pupínky

Nezvanou návštěvu v podobě pupínku na obličeji ale budete během života řešit pravděpodobně ještě nesčetněkrát. Navíc se téměř s pravidelnou jistotou objeví ve chvíli, kdy se to nejméně hodí. Čeká vás první rande, nebo snad zkouška či pohovor a večer před událostí hledíte nevěřícně do zrcadla, protože vám u nosu vyrostl kráter větší než sopka? Někomu pomůže pupínek přes noc vysušit zubní pastou, ale majitelé citlivé pokožky by měli zvolit bezpečnější tipy. Zachránit vás mohou nejrůznější kosmetické vychytávky.

imgonline-com-ua-twotoone-sbqpPi9CCD36K.jpg

Zleva: pleťový krém na problematickou aknózní pleť působí přes noc, Biorythme, 329 Kč; čisticí lotion s AHA kyselinami působí přes noc, Sephora, 350 Kč

Správná péče

Nejdůležitějším krokem k bezchybné pleti je ovšem prevence. Nejprve se však s pokožkou důkladně seznamte. Ať už je suchá, mastná nebo smíšená, používejte přípravky pro ni určené. Na její kvalitu má péče zásadní vliv. Ucpání pórů předejdete pravidelným odličováním, a to jak ráno, tak večer. Pleť čistěte do chvíle, kdy na bílém tampónku nebo hadříku neuvidíte ani zrnko nečistot. Myslete rovněž na to, že obličej byste měli mýt i po sportu.

imgonline-com-ua-twotoone-eGIBjT5TmJwV6.jpg

Zleva: čistící prostředek a voděodolný odličovač makeupu v jednom, By Femme, 3000 Kč; hloubkově čisticí gel pro mastnou citlivou pleť, La Roche Posay (prodává Notino), 349 Kč

Dokonalá životospráva

Významnou roli hraje také zdravý životní styl. Milovníci sladkých a kořeněných jídel budou mít možná oči pro pláč, ale přílišná konzumace podobných pochutin může zvýšenou tvorbu akné vyvolat. Pleť vám nepoděkuje ani za alkohol či cigarety nebo pobyt na slunci bez ochranných přípravků. Vděčná bude naopak za kvalitní spánek a absenci stresu. Pro všechny případy ale mějte po ruce korektor.

imgonline-com-ua-twotoone-LVNd27HZohcgB.jpg

Zleva: antibakteriální krycí tyčinka, Avon, 59 Kč; zmatňující korektor, Dermacol, 149 Kč

Kam dál: Největší proměny Kristen Stewart (31): Od idolu puberťáků po princeznu Dianu

Zdroj fotografií: Profimedia a archiv firem



Diskuze



Vstoupit do diskuze

Sdílejte





Další na Expres FM