Navzdory tomu, co špatného se o cholesterolu občas dočtete, si můžete být jisti, že naše jej potřebuje. Je to totiž stavební kámen našich buněk, podporuje tvorbu žluči a produkci pohlavních hormonů. Částečně si jej naše tělo vytváří samo, ale také jej přijímáme ve stravě. Důležité je udržovat hladinu cholesterolu v normě. Pokud je cholesterol vysoký, ukládá se do stěn cév, které se postupně zužují. Zde se pak snáze může zachytit sraženina, která může způsobit neprůchodnost cév. Rozlišujeme však dva typy cholesterolu – "dobrý" a "špatný". "Dobrý" cholesterol je známý pod zkratkou HDL, říká se mu tak jelikož odvádí tuky zpět do jater, která je zpracují. "Špatný" cholesterol má zkratku LDL a je zodpovědný za ukládání tuku na stěnách cév. K tomu, abychom udržovali hladinu cholesterolu v normě, je nutné se zdravě stravovat. Existují potraviny, které nám mohou pomoci snížit cholesterol, jejich seznam naleznete níže.
Pakliže chcete snížit hladinu cholesterolu, zkuste změnit podobu vašich snídaní. Ideální je zařadit obiloviny – oves, ječmen, pšenici a další. Ideální snídaní jsou kupříkladu ovesné vločky s ovocem. Tato snídaně je totiž bohatá na vlákninu a může vám pomoci snížit riziko srdečních chorob.
Fazole jsou obzvláště bohaté na rozpustnou vlákninu. Navíc trvá delší dobu, než je vaše tělo spálí, tudíž vás dokonale zasytí, a vy tím pádem hned nesáhnete po dalším jídle. Proto jsou fazole tak oblíbenou součástí dietních jídelníčků.
Celá řada studií ukázala, že konzumace ořechů je prospěšná pro kardiovaskulární zdraví. Už necelých 57 gramů oříšků snědených denně dokáže se "špatným" cholesterolem zatočit, tato porce jej může snížit až o 5 %. Navíc v sobě ořechy mají další živiny, které prospívají našemu srdci.
Foto: Freepik
Namísto másla a sádla byste v případě, že chcete snížit hladinu cholesterolu v krvi, měli sáhnout po rostlinných olejích – slunečnicovém, řepkovém, olivovém. Nedávná americká studie také doporučuje sójový olej. Výzkum ukázal, že sójový olej snižuje hladinu cholesterolu a riziko ischemické choroby srdeční. Obecně je dobré zařadit do svého jídelníčku sóju, protože se ukazuje, že ke snížení hladiny "špatného" cholesterolu od 5 až 6 procent, postačí konzumovat zhruba 25 gramů sójového proteinu denně, což odpovídá například půl šálku sójového mléka.
Určitě byste měli do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na steroly a stanoly. Jedná se o sloučeniny, které se nacházejí v rostlinách, mající schopnost snižovat LDL cholesterol až o 10 % (za předpokladu, že budete konzumovat dva gramy sterolů nebo stanolů denně). Přirozeně se vyskytují v obilovinách, zrnech, rostlinných olejích a tucích a oříšcích. Rovněž je výrobci přidávají do některých potravin, aby byly zdravější (například do pomerančového džusu či čokolády).
Je známo, že Češi obecně konzumují málo ryb, konkrétně o dvě třetiny méně, než je evropský průměr. To je ale velká chyba, protože v rybách se nachází omega-3 mastné kyseliny, které mají spoustu zdravotních benefitů, včetně pozitivního vlivu na srdce. Pokud budete jíst ryby dvakrát až třikrát týdně, pomůže vám to snížit hladinu "špatného" cholesterolu v krvi.
Úvodní foto: Profimedia