Nejlepší lék na kocovinu: Osvědčené vyprošťováky, které vás postaví zpátky na nohy

Ranní bolehlav, žaludek jako na vodě a celková slabost – takto se ohlašuje kocovina po probdělé noci plné bujaré zábavy a pití alkoholu. Na internetu koluje řada rad, jak se jí zaručeně zbavit, ale ne všechny ve skutečnosti fungují. Podívejte se na vědecky ověřené vyprošťováky, které vás rychle postaví zpátky na nohy.

Vydatná snídaně

Když se ráno probudíte s kocovinou, je jídlo asi to poslední, na co pomyslíte. Zkuste se přemoci a dopřejte si dobrou snídani, která vám pomůže udržet optimální hladinu cukru v krvi. Ačkoli nízká hladina cukru v krvi nemusí být nutně příčinou kocoviny, je s ní velmi často spojována. Může vést k nevolnosti, únavě a celkové slabosti. Studie finských vědců naznačuje, že udržení adekvátní hladiny cukru v krvi pomáhá mírnit projevy kocoviny tím, že tlumí tvorbu kyseliny močové v krvi.

Klíčové je doplnit tekutiny

To, že alkohol dehydratuje, je známý fakt. Má totiž tzv. diuretický účinek, což znamená, že zvyšuje produkci moči, což následně vede k vyšší ztrátě tekutin a elektrolytů, které tělo potřebuje pro normální fungování. Pakliže to s alkoholem přeženete, může se dostavit i zvracení, které vede ještě k další ztrátě tekutin. Dehydratace není hlavní příčinou kocoviny, ale výrazně zhoršuje její projevy. Vede k bolesti hlavy, suchu v ústech, žízni, únavě a závratím. Pokud již ráno zvýšíte příjem tekutin, budou tyto příznaky zmírněny, nebo zcela eliminovány. Důležité je dbát na dostatečný příjem tekutin po celý den.

Pivo léčí: Kolik denně vypít?

Dejte si sklenku alkoholu následující ráno

Možná to může znít absurdně, ale kocovinu můžete zmírnit, pokud si následující den ráno dáte malého panáka alkoholu. Zřejmě na to nebudete mít ani pomyšlení, ale řada lidí dává za tuto radu ruku do ohně. Jak to může fungovat? Je to dáno tím, že alkohol mění způsob, jakým se v těle zpracovává methanol, což je látka, která se v malém množství nachází v alkoholických nápojích. Během popíjení alkoholu se methanol mění na formaldehyd, což je toxická sloučenina, která je spouštěčem příznaků kocoviny. Pití etanolu (alkoholu) může tuto přeměnu zastavit a zabránit tvorbě formaldehydu. Tato metoda by měla být nouzovým řešením, odborníci rozhodně nedoporučují ji praktikovat často, protože by mohla vést k rozvoji nezdravých návyků a závislosti na alkoholu.

Tyto potraviny vám zaručeně pomohou

O řadě potravin se traduje, že jsou zaručenými léky na kocovinu. Asi nejznámějším "vyprošťovákem" je lák z kyselých okurek. Ten v sobě obsahuje sodík a draslík, tyto minerály jsou důležité elektrolyty, jejichž hladina v těle během konzumace alkoholu a při kocovině poklesla. Teoreticky by tedy mohly napravit elektrolytickou nerovnováhu v těle. Ze stejného důvodu se doporučuje i konzumace banánů a ovoce obecně. Málo se však hovoří o rajčatovém džusu, jehož efektivita v boji s kocovinou byla vědecky prokázána. Studie japonských vědců z roku 2016 došla k závěru, že pití rajčatového džusu má pozitivní vliv na játra, což urychluje trávení alkoholu. Také jsou rajčata plná antioxidantů a vitamínů, ty je po náročné noci vždy třeba doplnit. Pakliže vás ráno trápí bolehlav, zkuste sníst alespoň lžičku medu. Výzkum čínských vědců zjistil, že med je schopen zmírňovat projevy kocoviny. Další méně známým, ale přitom vědecky ověřeným "vyprošťovákem" je chřest. Podle studie z roku 2009 dovedou aminokyseliny a minerály obsažené v chřestu chránit jaterní buňky před toxiny a zmírnit kocovinu.

Foto: Profimedia

Podcast